Patent Almış Birbirinden İlginç 5 Buluş
Son yıllarda patent başvuruları oldukça arttı. Bizde bunların arasında Patent Almış Birbirinden İlginç 5 Buluş ‘u bulup çıkarttık.
Patent nedir?
Bir buluşu tasdik eden belgedir. Özellikle endüstrinin gelişmesinden sonra lüzumu görülmüş, seri halinde imal edilecek bir malın, belirli normlara uygun olarak yalnız ilk imalci tarafından meydana getirmesi ve buluşun çalınmasından, taklitlerinden korunması için, bu belge ile kendisine hak tanınmıştır. Kelimenin aslı İngilizcedir.
Patent Almış Birbirinden İlginç 5 Buluş
Deri Altına Yerleştirilen Teşhis Cihazı
Google’ın aldığı bu patent, insanların deri altına yerleştirilen ve hastalık teşhisi yapan bir cihaz ile alakalı. Saatler süren ve detaylı araştırmalar gerektiren kan testlerinin daha pratik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi adına geliştirilen cihaz; kişinin kan, ter ve doku arası sıvılarının değerlerinin ölçümünü yapıyor, bulduğu sonuçlara göre kişinin psikolojik durumunun gözlemlenmesini sağlıyor.
Sahip olduğu küçük anten sayesinde birlikte çalıştığı cihaza deri altından veri gönderebilen cihaz, görevini tamamlamasının ardından kolayca çıkartılabiliyor.
Bu cihazı ve patenti kullanışlı kılan bir özellik de deri altına yerleştirilen cihazın, bağlı olduğu cihaz tarafından kablosuz bağlantı üzerinden güç alıyor olması.
Lazerli Haberleşme Sistemi
U.S. Navy tarafından alınan bu patent, gizli görevlerde ve çatışmalarda askerlerin daha iyi haberleşebilmesini ve gizliliklerini korumasını sağlıyor. Patentte yer alan sistem, askerlerin birbirlerinin konumlarını öğrenmek veya diğer türlü bilgi paylaşımlarında bulunmak adına kullandığı radyo sistemlerinin yerini almak adına tasarlanmış. Genellikle Radio Frequency (radyo frekansı) üzerinden haberleşen askerler, patentte yer alan sistem sayesinde çok daha güvenli olan lazerli haberleşme teknolojisini kullanabilecekler.
Radyo frekansı bazı durumlarda askerlerin gizliliğinin bozulmasına, konumlarının öğrenilmesine neden oluyor ve aynı zamanda kolayca hack’lenebiliyor, engellenebiliyor. Lazerli konuşma ise sesli konuşmanın çok daha güvenli olabilmesini sağlıyor. Askerlerin kasklarında bulunan sistemler, konuşma sırasında kaydedilen verilerin görünmez ışık ile diğer askerlere gönderilmesini sağlıyor. Görünmez ışık, başka bir askere ulaştığı takdirde kasktaki vericiler tarafından algılanıyor ve sese dönüştürülüyor. Bu sistemde veri aktarımı için fotonların kullanılması, veri paylaşımının engellenmesini neredeyse imkansız kılıyor.
Dokunmatik Kumaş
Google’ın aldığı bu patent, oldukça pahalı olan dokunmatik ekran teknolojisinin özel üretim kumaşlara uyarlanmasıyla alakalı.
Patentte yer alan bilgilere göre Google’ın geliştirdiği özel kumaş, üzerinde bulunan dokunmaya duyarlı alıcılar sayesinde bağlı olduğu cihaza kablosuz veri gönderebiliyor. Bu kumaş ile hoparlörün sesini yükseltebilir, televizyonunuzu kapatabilir, filmi durdurabilir veya bilgisayarınız üzerinden belirli bir web sayfası açabilirsiniz.
Son derece esnek olan bu kumaş, bir adet güç kaynağına ihtiyaç duyuyor ve üst katman, alt katman olmak üzere iki farklı katmandan oluşuyor.
Sıtma Aşısı
İnsanlık tarihinde yaklaşık 50 milyar kişinin ölümüne neden olan ve sivrisinekler tarafından bulaştığı için önlenmesi neredeyse imkansız olan sıtma, U.S. Army’nin aldığı bu patent ile tarihe karışabilir.
Patent, senelerdir üzerinde çalışılan sıtma aşısının üretilebilmesini mümkün kılıyor. Patentte yer alan yöntem, sıtmanın aşıya karşı olan direncinin ortadan kaldırılmasını sağlıyor ve vücudun bu hastalığa karşı direnç göstermesini, kendini savunması sağlıyor.
Yüksek Görüntü Kaliteli 3DTV
Google tarafından alınan bu patent, 3DTV’lerin görüntü kalitesini kayda değer bir şekilde artırıyor. Patentte yer alan sistem, klasik 3D görüntü sistemlerinde çok daha farklı bir şekilde çalışıyor.
Sıradan 3D görüntü sistemlerinde ekranda yer görüntü alan sol göz ve sağ göz için özel olarak ayarlanır, kullanılan gözlükler belirli görüntülerin, belirli göz tarafından görüntülenmesini mümkün kılar. Ancak bu işlem sırasında renkler solar ve görüntüde bozulmalar meydana gelir, çünkü taktığımız gözlükler bazı renkleri algılamamızı engelleyerek üç boyutlu görüntü efektini yaratır.
Bu patent ile Google, 3D teknolojisini gözlük kullanımının olumsuz etkilerinden arındırmak adına üç boyutlu görüntünün gözlük üzerinde değil, televizyon ekranında oluşmasını hedeflemiş. Bunu başarabilmek adına ekrandaki görüntünün belirli bir derinlik seviyesine sahip olmasını sağlayan Google, patentte yer alana göre ekrandaki bazı ışıkların göze ulaşmasını engelleyen bir sistem kullanmış.