Güç Kaynağı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne işe Yarar ?

Güç Kaynağı Nedir, Nasıl Çalışır? Güç Kaynağı alırken nelere dikkat edilmelidir ? Güç kaynağı hakkında bilinmesi gereken tüm temel bilgiler yazımızda.

Güç Kaynağı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne işe Yarar ?

Bu yazımızda daha önce İç Donanım Parçaları Nelerdir?  yazımızda kısaca değindiğimiz güç kaynağı (power supply) ile ilgili bazı detaylara ve satın alırken dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz.

Güç Kaynağı Nedir ?

Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır.

Güç Kaynağı Nedir, Nasıl Çalışır, Ne işe Yarar ?

Örneğin; cep telefonu, el feneri pili, pili doldurmak için kullanılan adaptör, bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdır.Güç kaynağı genellikle bilgisayar içerisinde metal bir kasaya yerleştirilen, içinde transformatör veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin düzgün bir biçimde çalışması için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır.

Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

Güç kaynaklarının en büyük getirisi standart bir anakartın tek bir 20 pin konnektörle elektriksel güç ihtiyacını sağlayabilmesinin yanında yazılım yolu ile bilgisayarın kapatılmasına da izin vermesidir.

Güç kaynağı işlemci ve RAM yuvalarına yakın bir konuma alınıp, üzerindeki fan ile sistem içerisindeki sıcak havanın da emilip dışarıya atılması amaçlanmaktadır. Büyük bir ısı kaynağı olan güç kaynakları ancak yeterli bir fan ile kendisini soğutmanın yanında sistem içerisindeki havanın emilmesine de yardımcı olmaktadır.

Güç Kaynağı Nasıl Çalışır?

Normal şartlarda güç kaynaklarını tek başına çalıştırmak zordur. Güç kaynakları anakart üzerinden çalışma sinyali yani işareti alırlar (yani anakarta bağlayıp bilgisayarın güç düğmesine basmanız yeterlidir).

Bu çalışma sinyali anakarta giren kalın kablo demetlerindeki bir kablo üzerinden gelmektedir. Sonuç olarak çalışma sinyalini alan kaynak çalışmaya başlar. Bir başka anlatımla açıklayacak olursak; bilgisayarın içerisinde bulunan güç kaynağını çalıştırmak için iki yol bulunmaktadır. Eğer güç kaynağı kasanın içerisindeki anakarta bağlı durumdaysa 5-12-3.3 volt değerleri kolaylıkla ölçülmektedir.

Optik sürücülerin bağlandığı 4 pinli güç kablosunu siyah iki pinden birinin içine avometrenin siyah probu takılır. Diğer kırmızı probu kırmızıya takarak 5 volt göstermeli sarı olana takıp 12 volt göstermelidir. İkinci yol ise; anakarta bağlı olan tüm güç kabloları dikkatli bir şekilde sökülmelidir. Yeşil ile siyah uçlardan biri kısa devre edilir ve güç kaynağınız çalışmaya başlar. Bu arada çalıştığı, fanın dönmesinden anlaşılmaktadır. Kısa devre yapılan kablo çıkarılmaz, çıkarıldığı anda güç kaynağı pasif konuma geçecektir.

Güç Kaynağı alırken nelere dikkat edilmelidir ?

“Tek ekran kartlı bir bilgisayar kasası için 500W’lık güç kaynağı yeterli olur” gibi klişe laflara doğrudan inanmamak gerekir. Çünkü günümüzde ekran kartının yanı sıra birçok parça yüksek güç tüketimine sahip olabiliyor. Bu yüzden de kesin olarak hesap yapmadan güç kaynağı satın alınmamalı. “Bu hesaplarla uğraşmaya ne gerek var 1000W’lık bir güç kaynağı alalım ve gerisini düşünmeyelim” de diyebilirsiniz. Fakat güç kaynaklarının Watt değeri arttıkça fiyatları da fazlasıyla yükseliyor. Yani güç kaynağını gereksiz derecede fazla güç sağlayan bir model seçmeniz bilgisayarınızın toplam fiyatını da fazlasıyla artırarak bütçenizi zorlayabilir.

Bunların dışında güç kaynağı satın alırken sessizliğine ve sahip olduğu sertifikalara da bakmalısınız. Çok gürültülü bir fana sahip olan güç kaynağı sessiz odanızda gereksiz uğultu yaratabilir. Ayrıca 80+ şeklinde birtakım sertifikalar var. Bu sertifikalar güç kaynağının üzerinde yazan Watt değerinin yüzde 80’ini rahatça sağlayabildiğini bize gösteriyor.

80+ Bronze, 80+ Silver ve 80+ Gold gibi tabirleri sıkça görebilirsiniz. Örneğin 80+ Gold sertifikalı ve 700W değerinde bir güç kaynağı düşünelim. Bu güç kaynağı bize kesinlikle 560W ve üzerinde bir güç sunacaktır. Eğer sertifikası olmayan bir güç kaynağı ise üzerinde yazan 700W kadar güç almak imkansızdır diyebiliriz.

Ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu hesaplayın

Güç kaynağı hesabında kullanılan bazı hesaplayıcıları sizlerle paylaşacağız. Bu uygulamalar sayesinde internet üzerinden bilgisayarınızın bilgilerini girerek ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.

Sizlere daha iyi fikir vermesi için bir adet Intel, bir adet de AMD bilgisayar özelliklerini ve gereken güç kaynağı Watt değerini örnek olarak yazalım:

İşlemci: AMD FX-8350 8 Çekirdek ve 4.0 GHz saat hızı
RAM: 2 adet 8GB’lık DDR3
Ekran Kartı: AMD Radeon R9 290X
Harddisk: 1 adet Sata 7200RPM
Optik Sürücü: 1 adet DVD-ROM
USB Bağlantıları: 3 adet USB 2.0
Fanlar: 4 Adet 120mm
Diğer: 1 Adet Klavye ve 1 Adet Fare

Tam Yükteki Güç Tüketimi: 567W
Tavsiye Edilen Güç Kaynağı: 617W ve üzeri
İşlemci: Intel Core i7-4820K 3.7 GHz saat hızı
RAM: 2 adet 8GB’lık DDR4
Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 980
Harddisk: 1 adet SSD
Optik Sürücü: 1 adet DVD-ROM
USB Bağlantıları: 3 adet USB 3.0
Fanlar: 3 Adet 120mm
Diğer: 1 Adet Klavye ve 1 Adet Fare

Tam Yükteki Güç Tüketimi: 396W
Tavsiye Edilen Güç Kaynağı: 446W ve üzeri

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.