Akıllı Telefon Hız Testi Yapabileceğiniz 7 Uygulama

Akıllı telefon alırken dikkat edilecek şeyler arasında hiç şüphesiz ki cihazların ne kadar hızlı işlem yapabildiği geliyor. Elbette kamera performansı, hafifliği, pil ömrü ve ekran boyutu da çok önemli bir yere sahip fakat yavaş bir cihaz olduktan sonra mükemmel fotoğraflar çekse veya şarjı 3 gün dayansa ne çıkar değil mi?

Özellikle Android kullanıcıları benchmark testlerine epey önem veriyorlar. Piyasada çok fazla marka Android’i işletim sistemi olarak kullanıyor ve bunun neticesinde bu işletim sistemi, farklı donanımlar üzerinde farklı sonuçlar doğuruyor. Hal böyle olunca kullanıcılar satın aldıkları cihazları benchmark testlerine sokarak ne kadar performans elde edebileceklerini ölçme yoluna gidiyorlar. iPhone kullanıcıları da bu konuda epey hassas. Her ne kadar işletim sistemi ve donanım tek bir kaynaktan çıkıyor olsa da performans testleriyle bu cihazlardan ne kadar verim alınabildiğinin ölçülmesi gerekiyor.

Neyse ki Google Play’de ve iTunes’da bu amaç uğruna kullanabileceğimiz çok fazla uygulama mevcut. Bu uygulamalar vasıtasıyla sahip olduğumuz iOS ve Android cihazlara hız testi yapma işlemlerimizi kolayca tamamlayabiliyoruz.

Şimdi hemen iOS ve Android cihazların performansını test etmek amacıyla kullanabileceğimiz seçeneklere göz atalım.

1- Vellamo Mobile Benchmark

Qualcomm imzası taşıyan Vellamo Mobile Benchmark, Android kullanıcılarının güvenle faydalanabilecekleri bir uygulama. Vellamo Mobile Benchmark, sınırları zorlayan testler ile Android cihazın web performansını, işlemci hızını, grafik işlemcisinin performansını ve diğer donanımsal bileşenlerinin performansını ölçüyor.

Akıllı Telefonlarınızın Hızını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

Test işlemleri tamamlanınca elde edilen veriler anlamlandırması son derece kolay bir şekilde kullanıcıya yansıtılıyor. Hangi testten ne kadar puan alındığını verilerden kolayca takip edebiliyoruz.

2- Quadrant Standard Edition

Bazı kullanıcılar tarafından yeterince kapsamlı olmadığı iddia edilse de Quadrant Standard Edition Android cihazların performansını test etmek amacıyla kullanılan popüler uygulamalar arasında yer alıyor.

Akıllı Telefonlarınızın Hızını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

Çok çekirdekli işlemci ve Android ICS (Ice Cream Sandwich) desteği sunan Quadrant Standard Edition, hız testi yapmak isteyenlerin kullanabileceği, gereksiz özelliklerden arındırılmış bir uygulama.

3- Geekbench 3

Hem iPhone hem de Android kullanıcılarının hizmetine sunulan bu hız test etme uygulaması sayesinde akıllı telefonların sınırları zorlayıcı şartlar altında nasıl bir performans sergileyeceklerini test edebiliyoruz. Uygulamanın hem tek hem de çok çekirdekli işlemciye sahip olan cihazlara destek sunduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Akıllı Telefonlarınızın Hızını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

Geekbench 3’ü özel kılan detaylar arasında farklı işletim sistemine sahip olan cihazları dahi kıyaslayabilmemize imkan sağlayan kapsamlı özellikleri var. Bu sayede Apple’ın ve Android’in amiral gemisi olarak nitelendirilen modellerini hassas ölçümlerle test edebilir ve ihtiyacımıza cevap verebilecek olanları sayısal verilere dayanarak tespit edebiliriz.

4- 3DMark

Daha çok grafik testi üzerine yoğunlaşan 3DMark, Android ve iOS cihazları yüksek çözünürlüklü videolar ve oyunlarda kullanılan özel efektler ile test ediyor. Kullanılan özel efektler arasında sis efekti, partikül efektleri ve gelişmiş fizik motorlarının sergilediği tepkiler yer alıyor. Ölçüm işlemleri tamamlandıktan sonra veriler grafik olarak sunuluyor. Grafikler halinde sunulması verilerin daha rahat bir şekilde değerlendirilebilmesini sağlıyor.

Akıllı Telefonlarınızın Hızını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

Tüm bu özelliklerini göz önüne aldığımızda 3DMark’ın mobil cihazlarınız özellikle oyun oynamak amacıyla kullananların denemesi gereken yapımlar arasında.

5- GFXBench

GFXBenchmark veya diğer bilinen adıyla GLBenchmark, Android ve iOS cihazların grafik performanslarını test etmek amacıyla tasarlanmış bir uygulama. Uygulama başlatıldığı zaman birden fazla test uyguluyor ve gelişmiş görseller karşısında cihazların ne gibi tepkiler verdiğini kapsamlı bir şekilde raporluyor. Testler hem ekran üzerinde gözle görülebilir şekilde, hem de arkaplanda sürdürülüyor.

Akıllı Telefonlarınızın Hızını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

GFXBench’in tek negatif yanı ise elde edilen verilerin uygulama içerisinde kıyaslanması konusunda bazı eksikleri olması. Bu durum farklı platformların ve cihazların arasındaki farkları görmemize engel olabiliyor.

6- PCMark

Android sistemler için geliştirilmiş olan PCMark, tam teşekküllü bir benchmark uygulaması. Tamamen ücretsiz olarak sunulan bu uygulama sayesinde batarya ömründen tutun da, işlem hızına kadar pek çok parametreyi kolayca ölçümleyebiliyoruz. Yapılan testler arasında video oynatma, web gezintisi performansı, fotoğraf düzenleme hızı, doküman yazma hızı gibi işlemler yer alıyor.

Akıllı Telefonlarınızın Hızını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

Sadece tek bir disiplin üzerine yoğunlaşmaktan ziyade farklı performans birimlerini ölçümleyen PCMark, kapsamlı bir benchmark uygulaması arayanların göz atması gereken bir yapım.

7- AnTuTu Benchmark

Hem iPhone hem de Android cihazlar üzerinde kullanılmak amacıyla geliştirilmiş olan AnTuTu Benchmark, cihazların sınırlarını zorlayarak güçlerini test etme yoluna gidiyor.

Tek bir dokunuşla işlemlere başlayan AnTuTu Benchmark bellek gücünü, grafik işleme performansını, işlemci gücünü ve performansını ölçümleyerek kullanıcılara detaylı bilgiler sunuyor. Tüm işlemler bitince cihazımızın hangi testten ne kadarlık bir puanla ayrıldığına göz atabiliyoruz.

Akıllı Telefonlarınızın Hızını Test Edebileceğiniz Uygulamalar

AnTuTu Benchmark basit arayüzü ve kapsamlı özellikleriyle cihazını eksiksiz bir performans testine sokmak isteyenlerin denemesi gereken bir uygulama.

Benchmark Testi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Beklentilerimize uygun olan benchmark uygulamasını indirdikten sonra bir takım kıstaslara dikkat etmemiz gerekiyor. Dikkatsizce yapılacak bir benchmark testi, cihazın performansını tam olarak göstermesine engel olacak doğru sonuçlar elde edememize sebep olacaktır.

Peki hız testi yapmadan önce ne yapmamız gerekiyor?

1- Diğer tüm uygulamaları kapatın

Test esnasında arkaplanda çalışan herhangi bir uygulama varsa cihazın kaynaklarını gereksiz yere kullanarak test sonucunda yanlış bilgiler almamıza sebep olacaktır. Bu sebepten ötürü testten hemen önce arkaplanda herhangi bir uygulamanın açık olmamasına dikkat etmeliyiz.

2- Testleri düzenli periyotlar halinde uygulayın

Test sonuçları zaman zaman çok yüksek veya çok düşük çıkabilir. Bu yüzden düzenli olarak benchmark testleri uygulayarak ortalama değerleri tespit etmeniz gerekiyor. Güvenilir bir ortalama bir değer yakalayabilmek için en az üç kere benchmark testi yapmak gerekiyor.

3- Kıyaslayın

Elde ettiğiniz sonuçları markanın elde ettiği resmi değerlerle kıyaslayın ve arada herhangi bir farkın olup olmadığını tespit edin. Resmi verilere ulaşmak için Google üzerinde birkaç arama yapmak yeterli.

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir