OLED Ekran Teknolojisi Nedir ?
OLED Ekran Teknolojisi Nedir ?
LED ve LCD gibi bir ekran teknolojisi olan OLED ya da adının Türkçe açılımıyla Organik Işık Yayan Diyotlar, LED teknolojisinin farklı bir versiyonudur.
OLED’i genel olarak diğer ekran teknolojilerinden ayıran özelliği yarıiletkenlerden geçen elektrik sayesinde ışığın oluşması ve ışığın ekranın alt katmanında yer alan yayıcı tabadaki deliklerine ışığın yöneltilmesiyle görüntü vermesidir. Bu teknoloji ilk olarak Kodak tarafından üretilmiştir.
İlk etapta bahsettiğimiz bu tanım kulağa karmaşık bir şeymiş gibi gelse de aslında OLED teknolojisi bu sayede ışığın kaynağını ve renk dizilişini aynı anda kontrol ederek her pikselde uygun parlaklık ve tonlarda ışık aktarılmasını sağlar. Böylelikle OLED ekrana sahip cihazlarda çok daha parlak ve gerçek tonlara yakın renklerle güzel bir görüntü oluşur.
Aynı zamanda her pikselin parlaklığı farklı bir şekilde ayarlanabildiği için OLED ekranlar diğer ekran teknolojilerine göre daha az enerji tüketirler.
OLED ekranlar ne zaman yaygınlaşacak?
Aslında OLED ekran teknolojisi günümüzde yaygın olarak televizyonlarda karşımıza çıkmaya başlasa da hem üretiminin diğer ekran teknolojilerine göre biraz daha zahmetli olması hem de daha maliyetli olması OLED ekranların tam olarak yaygınlaşması için en büyük engeller.
Bu nedenle piyasadaki mevcut OLED ekrana sahip cihazlar ortalamanın üzerinde fiyatlara sahipler.
OLED üretiminin arttırılması ve LG gibi önemli OLED üreticilerinin bu konudaki faaliyetlerini hızlandırmasıyla birlikte 2017 yılında OLED ekrana sahip akıllı telefonların da karşımıza çıkması bekleniyor.
OLED’in hiç dezavantajı yok mu?
Elbette her teknolojinin olduğu gibi OLED ekran teknolojisinin de büyük bir dezavantajı var. OLED ekranların mavi rengi oluştururken kullandığı madde diğer renklere kıyasla daha kolay eskidiği ve yıprandığı için bir süre sonra mavi rengin parlaklığı diğer renklere göre azalıyor ve OLED ekranlar canlı yapısını kaybediyor. Tabii şu anda OLED ekran üreticileri bu konu üzerinde çalışarak sorunun çözülmesi için ciddi bir gayret gösteriyorlar.
Genel olarak yazımızda OLED ekran teknolojisini fazla uzatmadan ve teknik detaya değinmeden yüzeysel olarak anlatmaya çalıştık.
Sonuç olarak daha az güç tüketmesine rağmen daha canlı ve parlak görüntü verebilen OLED ekranların daha yaygın bir şekilde birçok cihazda kullanılması beklense de önündeki engellerden dolayı tam olarak yaygınlaşması için hala süreye ihtiyacı var.
Merhabalar,
Tamam.org
Tamam.org