Wi-Fi Sinyalinizi Güçlendirmek için 4 İpucu
Kablosuz modem sinyal gücünüz modemden bir kaç metre uzaklaşınca azalıyor mu? Wi-Fi Sinyalinizi Güçlendirmek için 4 İpucu yazımızda kablosuz modeminizin sinyal gücünü artıırabilmek için bazı yöntemler önereceğiz.
Wi-Fi Sinyalinizi Güçlendirmek için 4 İpucu
Kablosuz modeminize bağlanmakta sorun mu yaşıyorsunuz? Sürekli kopuyor ya da 1-2 çubuk gibi zayıf sinyaller mi alıyorsunuz? Dizüstü bilgisayarınızdan vazgeçmeden ya da neredeyse modası geçmiş kablolu bağlantıya dönmeden önce Wi-Fi Sinyalinizi Güçlendirmek için 4 İpucu yazımızı okumaya başlayalım.
1. Güncel Driver – Güncel Firmware Kullanmak
Firmware ile driver bu noktada karıştırılabiliyor. Bilgisayarımıza yüklediğimiz ve ağ durumunu gösteren yardımcı yazılımlar (modemle gelen CD ile yüklediğimiz) firmware değildir.
Firmware modem içinde bulunan yazılımın güncellenmesidir ki, bunu da “192.168.2.1/veya 1.1 ile biten” ip adresleriyle ulaştığımız arayüz ile yapabilmekteyiz. (Bakınız : Modem Arayüz Şifreleri)
Modemimizin marka ve modeli bilgileriyle üreticinin web sitesinden en güncel olan firmware dosyasını indirip modeme kurabiliriz. Yanlış, uyumsuz firmware dosyasını yüklemeye çalıştığımızda modemin yanma tehlikesinin bulunduğunu unutmayın.
Diğer tarafta kablosuz ağ erişimini sağladığımız aygıtımızın (WLAN diye ifade edilir) sürücüsünün güncel olması kaliteyi artıracaktır. Driver bulmakta güçlük çekenlere Driver Nasıl Bulunur ve Nasıl Yüklenir çözüm sağlayacaktır.
2. Ağ Bağlantınızı ve Modem Ayarlarına Erişimi Nasıl Şifrelersiniz?
Şifresiz ağlara bağlanmanın oluşturacağı güvenlik risklerini yazmak için sayfalar yetersiz kalır. Bu sebeple kablosuz ağınızı mutlaka şifreleyin.
WEP sistemi güvenlikli bir şifreleme sistemi olmadığı için mutlaka WPA-2 tercih edin. Öte yandan modem yönetim ekranına erişimi şifrelemedikten sonra kablosuz ağa şifre koymanın hiçbir mantığı kalmıyor.
Modem şifreleme ile ilgili Modem Şifresi Nasıl Değiştirilir? ve WiFi Şifresi Nasıl Değiştirilir? yazılarımıza bakabilirsiniz.
3. QoS ile Ağ Kullanıcılarına Hız Tahsisi Nasıl yapılır
Cihaz türüne, kullanım amacına göre kablosuz ağınızı kullanan aygıtlara spesifik hız limitleri koyabilirsiniz. Örneğin 8 megabit bant genişliğine sahip ağınızda durmadan oyun oynayan afacan kardeşinizin hızını 2 megabit ile sınırlarken, 6 megabitlik genişliği tek başınıza kullanabilirsiniz.
Bu özellik aktif olmadığı zaman bağlanan tüm aygıtlar ağ genişliğini gelişi güzel sömüreceği için hantallık meydana gelebilmektedir. Bahsettiğimiz bu işlemi modem arayüzünde bulunan Qos menüsünden gerçekleştirebilirsiniz.
4. Güçlü Anten + Güçlü Alıcı = Hızlı İnternet i
Modemimize daha yüksek kazançlı anten (dBi ile ifade edilir) takarak sinyal kalitesini artırmak mümkün. Online alış-veriş sitelerinden cihazınızla uyumlu, dBi değeri yüksek antenleri satın alabilirsiniz.
Bu konuda kafa yoran arkadaşlarımız antenin çevresine bakır metallar koyulduğu zaman sinyal kalitesinin arttığını iddia ediyor ki, denemeye değer!
Öte yandan notebook bilgisayarımızla kablosuz ağa bağlanırken çipset üzerindeki dahili alıcıyı kullanırız. Bu aygıtın gücü yapısı gereği çok fazla tatminkar olmadığından harici kablosuz ağ aygıtlarıyla daha üstün performans sağlayabiliriz.
Piyasada açık-kapalı alanda metrelerce ötesini gören USB bile bilgisayarımıza bağlayabileceğimiz kablosuz ağ bağdaştırıcıları bulunmaktadır.
Kişisel Güvenlik için 10 İpucu