Modem Arızaları Nelerdir ?

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Bu yazımızda Modem Arızaları Nelerdir , Modem arızaları nasıl tespit edilir  modem arızası nasıl giderilir detaylı olarak anlatacağız.

Bir çok marka modem piyasada yer alıyor. Bunlardan bazıları;

  • Airties
  • Zyxel
  • Asus
  • TP-LINK
  • Everest
  • Netmaster
  • Inca
  • Aztech
  • D-Link

Şimdi modeminizin arızasının tespiti ve giderilmesi hususunda önemli noktaları aktarmaya çalışacağım.

Modem Arızaları Nelerdir ?

Bildiğiniz üzere modem operatörden gelen internet sinyalini bilgisayarımıza iletmek ile görevli. Bu işlevini yaparken bizim de takip edebilmemiz adına üzerinde ışıklar bulundurur. Bu ışıklar kısaca;

  • POWER
  • DSL
  • İnternet/Wan
  • Wlan
  • LAN

Işıklarıdır. Her bir ışığın ne anlama geldiğini Modem Üzerindeki Işıklar Nedir ?   yazımızda sizinle paylaşmıştk.. Şimdi bu ışıklardan hangileri modemin arızalı olduğunu gösterir ona bakalım.

POWER IŞIĞI

Power ışığı modemin elektriğe bağlandığını göstermeye yarar. Bu ışık yanmıyor ise iki türlü sorun var demektir.
Modemin adaptörü bozulmuştur. Adaptör bozuldu ise yapılması gereken şey yeni bir adaptör almak ya da garantisi devam ediyor ise yetkili servise göndermektir. Yetkili servis adresini modemin garanti belgesi içerisinde bulabilirsiniz. Modemi gönderirken adaptör vs splitter gibi diğer parçaları da göndermekte fayda var.

Yeni bir adaptör alacaksanız, modemin marka ve modelini araştırıp birebir uyan bir adaptör almalısınız. Aksi takdirde rasgele alınmış bir adaptör farklı akım değerleri taşıyacağından ya modeminiz çalışmayacak ya da kısa süre sonra bozulacaktır.

Modemin ana kartında problem vardır. Bu arızada da yapılması gereken, garantisi var ise modemin yetkili servisinin adresine karşı ödemeli olarak kargolamaktır. Firma size garanti belgesinde taahhüt ettiği süre içerisinde arızası giderilmiş olarak ya da yeni bir modemle değişim yaparak geri gönderecektir.

WLAN IŞIĞI

Wlan Işığı, modemin kablosuz bağlantı yaptığını gösterir. Bu ışığın hızlı bir şekilde yanıp sönmesi, kablosuz olarak veri iletişiminin gerçekleştiğini ifade eder. Yani cep telefonunuz ya da lap topunuz veri alıp verirken bu ışık hızlı bir biçimde yanıp söner. Eğer bu ışık hiç yanmıyor ise ya kablosuz ağ kapalıdır ya da modeminiz arızalanmıştır. Modeminizin kablosuz ağ düğmesine basarak kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz.

Modemlerin ara yüzünde kablosuz ağı kapatmak için seçenekler bulunur. Bu kısmı da kontrol etmekte fayda görüyorum. Bunu yapabilmek için modem ağ adresini internet tarayıcınıza girmeli ve modem admin kullanıcı adı ile giriş yapmalısınız.

LAN IŞIĞI

Lan ışığı modemin bilgisayarınıza ethernet kablosu vasıtası ile bağlı olduğunu ve veri alış verişinin sorunsuz biçimde gerçekleştiğini gösterir. Bu ışık hızlı bir şekilde yanıp sönüyor ise modem ile bilgisayarınız kablolu olarak iletişim kuruyor demektir. Eğer bu ışık hiç yanmıyor ise 3 çeşit sorundan bahsedebiliriz.

  1. Modemin ana kartında problem vardır. Çözmek için garantisi devam ediyor ise yetkili servise gönderebilirsiniz.
  2. Ethernet kablosu arızalıdır. Modem ile bilgisayar arasındaki iletişimi kurmak ile görevli olan ethernet kablosu zaman zaman ezilmelere ve kırılmalara maruz kalarak arızalanabilir. Başka bir kablo deneyerek test edebilirsiniz.
  3. Bilgisayarın ethernet girişi ya da network ara yüz kartı bozulmuştur. Bu problemlerimizin en can sıkıcı olanı. Burada yapılması gereken bilgisayarın ana kartını tamir ettirmektir ya da yenisini almaktır. Bu noktada başka bir çözüm ise usb bağlantılı bir NIC (network ara yüz kartı) kullanmak olabilir.

Sinyal Yok (Link Yok) :

Modem üzerinde Dsl veya Adsl olarak adlandırılan ışıklar link ısıklarıdır. Link ışığı yanmıyor ise öncelikle adsl modeminize takılı olan telefon kablosu kontrol edilir. Soketi kırılmasından veya başka bir etkenden dolayı çıkmış olabilir. (Sık rastlanan bir problemdir) Splitter arızalanmış olabilir genellikle piyasada satılan splitterlar kalitesi çok düşük olmasından dolayı arıza yapmaktadır bunun tesbiti şu şekilde yapılır. Splitterın line girişine takılı olan telefon anahat kablosu çıkarılıp adsl modeme takılır. Bu işlem yapıldığında Modem üzerinde link sabitlenir ise splitter cihazınız arızalıdır yenisini almanız gerekir.

ADSL Modemler Nasıl Resetlenir?

Link  Sabit Değil (Link Oturmuyor) :

Bu arızanın başlıca sebebi anahat üzerine paralel yapılan telefon cihazı problemleridir. Hat üzerinde splitter dışında alınan parelel bağlantılar bu şekilde arızalara yol açmaktadır.

Isp taraflı arızalarda bu şekilde karşımıza çıkabilir hat üzerindeki sinyal seviyesi düşük olabilir. Buda modem de link oturmamasına sebep olur.

Link Sabit PPP Işığı Yanmıyor :

Modem üzerindeki Dsl veya Adsl ışığınız sabit yanıyor fakat internet veya PPP olan ışığınız yanmıyor bunun sebebi ise adsl modeminizin ayarlarını kontrol etmeniz gerekir. Modeminizi resetlemiş veya elektriksel faktörlerden dolayı modem ayarlarınız fabrika ayarlarına dönmüş veya farklı bir protokol seçilimiş olabilir. Bu ışık yanmıyor ise öncelikle modeme kaydettiğiniz kullanıcı adı şifre kısmı boş olduğu aklınıza gelmeli!.

PPP Kullanıcı adı, PPP Şifre ve Protokolden oluşan ayarlar kontrol edilmelidir!

Bir diğer sebebi ise Bağlı bulunduğunuz santralde altyapı çalışması olabilir eğer çalışma var ise bu ışık yanmaz.

Bu durumda modem ayarlarınızı kontrol ettiniz ve tekrar yapılandırdınız eğer hala bu ışık yanmıyor ise hizmet aldığınız Isp yi arayıp destek alabilirsiniz.

Link Sabit İnternet Sabit (Hat Oturmuş) İnternet Erişimi Yok :

Bu durumda arızayı modem ayarlarınızı kontrol ederek başlayacaksınız hizmet şifre değişikliği yaptı iseniz ve yeni şifreyi modem ayarlarına kaydetmedi iseniz veya farklı bir Protokol tipini ayarladı iseniz bu şekilde modem ışıklarınız sabit olduğu halde internete erişemezsiniz. Şifre değişikliği yaptı iseniz internete erişmeye çalıştığınızda Adsl bilgilendirme sayfası açılabilir veya açılmıyor ise modem ayarlarınıza erişip modem arayüzünden Wan Ip yı kontrol edebilirsiniz 172 li bir ip adresi görüyor iseniz bu size yazdığınız kullanıcı adı şifre gibi bilgileri kontrol etmeniz gerektiği bilgisini verecektir.

172 li ip adresini biraz açıklayalım bu durum kullanıcı adı sonuna ek olarak eklenen @ttnet veya “@xxx” ten kaynaklana bilir burada @ et olarak nitlendirerek yazım yapılabiliyor bir diğer sorun şifre hatalı ve en can alıcı sorun ise Türkçe karakter problemidir. Hala anadolumun insanı Türkçe karakterleri bilmiyor bunlarıda yazmaktan kendimi alı koyamıyorum. ( Ç – I – Ş – Ü – Ö – Ğ )  Son olarakta kullanıcı adı şifre yazım kuralları küçük harflerden oluşmaktadır. Birleşik arada boşluk veya virgül konulmaz.

Bu durumda modem ayarlarınızı kontrol ettiniz ve tekrar yapılandırdınız halde 172 li ip alıyor iseniz hizmet aldığınız Isp yi arayıp destek alabilirsiniz.

Unutulan Modem Şifresini Öğrenme

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Ayhan dedi ki:

    Merhaba, özel bir firmadan internet hizmeti aldım. Ancak eski modemim uyumlu olmadığı söylendi. Yeni bir modem almamı istediler. Başka modemden Dediysem de olmadı. Bu neden kaynaklanıyor. bu işte bir hile mi var. Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.