Gribe Yakalanmamak için Alabileceğiniz Önlemler

Grip nedir? Grip nasıl bulaşır ? Gribe Yakalanmamak için Alabileceğiniz Önlemler nelerdir? Antibiyotiğin gribe faydası var mı?

Grip Nedir ?

Grip (influenza), virüs yoluyla yayılan ve genellikle burun, boğaz, bronşlar ve nadiren akciğerleri etkileyen, insandan insana kolaylıkla geçebilen ve her yıl salgın olarak görülen bir hastalıktır. Gribin neden olduğu enfeksiyon genellikle 1 hafta sürer. Ateş, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı grip belirtileri arasında en sık görülenleridir.

Grip bulaşıcı bir hastalık olduğundan çok dikkat edilmeli. Örneğin insanların birbiri ile tokalaşması, başkasının özel eşyalarına dokunma  hapşırma ve öksürme yolu ile bir çok yol gribin bulaşıcı sebepleridir.

Grip Belirtileri Nelerdir ?

38-39 C ateş, Baş ağrısı
Vücutta genel ağrı, kırgınlık ve yorgunluk
Üşüme, titreme, terleme
Genelde kuru öksürük
Bazen burun tıkanıklığı , hapşırma ve boğaz ağrısı
Çocuklarda bazen kusma ve karın ağrıları
Genellikle Virüs, vücuda girdikten 1-2 gün sonra hastalığın belirtileri görülmeye başlar

Antibiyotiğin gribe faydası var mı?

Antibiyotiklerin virüslere hiçbir etkisi olmadığından grip vakalarında antibiyotik almanın da hiçbir faydası yoktur. Antibiyotikler grip sonrası gelişen ve bakterilerin etken olduğu bronşit, zatürree gibi komplikasyonlarda doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Gribe Yakalanmamak için Alabileceğiniz Önlemler

1. Sık el yıkama alışkanlığı temas yoluyla bulaşan virüslere karşı en iyi korunma yöntemidir. Hapşırdığınızda ağzınızı elinizle kapatırsanız dokunduğunuz eşyalarda virüsler saatlerce hatta günlerce canlı kalabilir. Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın temastan kaçının. İşiniz gereği tokalaşmak zorundaysanız ilk fırsatta ellerinizi yıkayın.

2. Bol vitamin alın. Vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın. Özellikle turunçgiller, domates, kivi, brokoli, maydanoz gibi C vitamini kaynaklarını sofranızdan eksik etmeyin.

3. Sıcak tavuk suyu çorba hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır.

4. Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt tüketin. Yoğurt yemenin soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

5. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir.

6. Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.

7. Egzersiz, vücut ısısını artırarak terlemeyle birlikte vücut sıvılarınızı tazeler ve toksinlerinizi atmanızı sağlar. Düzenli egzersiz yapanlarda soğuk algınlığı ve grip daha az görülür.

8. Günde en az 8 bardak su için. Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.

9. Grip olduğunuzda hemen antibiyotiklere sarılmayın. Bir hafta içerisinde düzelmediğiniz takdirde bakteriyel enfeksiyonlar gelişebildiği için hekiminiz kontrolünde antibiyotik kullanmanız gerekebilir.

10. Eylül-Kasım ayları içerisinde grip aşınızı yaptırın. Özellikle kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve yaşlıların mutlaka yaptırması gerekir.

Kışın Hastalanmamak için Yenmesi Gereken 10 Yiyecek !

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.