Boy Kilo Persentili Nedir ?

Boy Kilo Persentili Nedir ? Persentil nasıl hesaplanır? Çocuklar İçin İdeal Boy ve Kilo Hesaplama nasıl yapılır ?

Bebeğinizin boy kilo persentili hesaplaması onun boy ve kilosunun oranını anlamanıza, böylelikle çocuğunuzun gelişiminin normal seyrinde devam edip etmediğini anlamanıza yardımcı olur.

Boy Kilo Persentili Nedir ?

Persentil yani büyüme eğrisi bebeğin gelişiminin normal şekilde ilerleyip ilerlemediğini değerlendirirken kullanılır. Bebeğin zaman içindeki boy ve kilo gelişimine bakılarak, orantılı ve tutarlı bir şekilde gelişip gelişmediği değerlendirilir.

Aslında çocuğun ilk doğumundan yetişkin çağına kadar gelen süreçte, boy kilo oranı sağlık gelişimi açısından oldukça önem arz eder. Boy kilo persentili Doğum,3 Ay,6 Ay ve 9 Ay düzeninde devam etmektedir. Bu düzen sırasında çocukların boyları ve kilolaları belirli bir eksen,orantı şeklinde devam etmesi vücut yapısı ve beyin gelişimi için aksi durum belirtilmedikçe önemlidir.

Dünya üzerinde yapılan araştırmalarda, Doğum ve sonrası dönemlerde kilolu olan bir çocuğun. İlerleyen yaşlarda bu oranı koruyarak şişman olduğu ve obezite başlangıcı evresine geçtiği kanıtlanmıştır. Buna göre boy kilo persentili’ne uygun olarak normal kiloda seyreden bir çocuğun ilerleyen yaşlarda kilosunu kontrol edebildiği görülmüştür. Boy kilo persentili anlık değil belirli bir süreç içerisinde devam ettiğinden geleceği muhakkak etkilen önemli bir etkendir.

Boy Kilo Persentili Nasıl Hesaplanır ?

Aşağıda kız çocuklarının 1 yaşına kadar boy kilo persentil tablosuna bakarak. Çocuğunuzun hangi evrede hangi kilo ve boyda olması gerektiğini, En azından normal değerlerini görebilirsiniz.

Her bebek dünyaya belli boy uzunluğu, kilo ve baş ölçüsü ile gelir ve ilk üç aydan sonra kendi potansiyeline göre büyür. Üç aydan sonra bu ölçülere göre bir bebeğin iri mi, normal mi, yoksa minyon mu olacağı anlaşılabilir. Bebek gelişiminin normal seyrinde gitmesi içinse doğru beslenme ve uyku gibi etkenlere dikkat etmeniz daha faydalı olacaktır.

Bebeklerin gelişiminin normal düzeyde olup olmadığı persentil (büyüme eğrileri) denilen, ortalama belirleme işlemine göre takip edilebilir. Persentil işlemi, aynı yaşta ve cinsiyette 100 bebeğin büyüme oranına göre her bebeğin bu yüzde içinde kaçıncı olduğunu gösteren bir cetvel olarak da kabul edilebilir.

Persentil Değerlerinin Okunması

Persentil tablosuna göre bebeğinizin gelişim oranını görebilirsiniz. Örneğin üç ayını doldurmuş bir erkek bebek 5 kilo 900 gram ya da 6 kilo ise bu değer, Türkiye ortalamasına göre normal kabul edilir. Bir anlamda yüzde işlemi olduğu için eğrilerde 3 ila 97 arasındaki değerler normal, 50 persentil ise standart olarak kabul edilir. Örneğimizden ilerleyecek olursak, üç ayını doldurmuş erkek bebek 7 kilo ağırlığında olsaydı, 100 bebek içinde en kilolu ilk 10 bebek arasında yer alacağından 90. persentilde kabul edilecekti.

Burada önemli olan her çocuğun genetik yapısına göre büyüme potansiyelinin farklı olacağını unutmamaktır. Bu yüzden herhangi bir yaş için sadece tek bir değer standart olarak kabul edilmez. Bu nedenle tablo belli aralıklara göre düzenlenmiştir.

KIZ ÇOCUKLARDA BOY VE KİLO CETVELİ
KİLO YAŞ BOY
Alt Sınır Ortalama Üst Sınır Alt Sınır Ortalama Üst Sınır
3.3 Doğum 50.0 52
4.0 5.4 7.0 3 Ay 54.0 58.5 62.5
5.4 7.4 9.2 6 Ay 58.0 64.5 66.5
6.4 8.6 10.3 9 Ay 61.5 69.5 73.5
7.1 9.9 12.1 1 yaş 64.5 73.0 77

Erkek çocugun ise 1 yaşına kadar boy kilo persentil tablosuda aşağıda görüldüğü gibidir.

ERKEK ÇOCUKLARDA BOY VE KİLO CETVELİ
KİLO YAŞ BOY
Alt Sınır Ortalama Üst Sınır Alt Sınır Ortalama Üst Sınır
2.8 3.4 4.0 Doğum 47.0 50.0 52.0
4.1 5.9 7.5 3 Ay 54.5 60.5 64.5
5.6 7.8 9.7 6 Ay 59.5 66.5 70.5
6.5 9.0 11.3 9 Ay 64.0 71.0 75.5
7.4 10.0 12.5 1 yaş 68.0 74.7 80.5

Yukarıdaki tablolar da 1 yaşına kadar olan kız ve erkek çocuklarınızın hangi oranda gelişim göstermesi gerektiğini analiz edebilirsiniz. Boy kilo persentil tablosunda her anne baba çocuğunun gelişimini, Hem fiziksel hemde zihinsel olarak takip etmesini öneriyoruz. Fiziksel olarak normal olan çocukların zihinleri’nin de aynı oranda geliştiği kilolu çocukların ise obezite ve diğer hastalıklardan dolayı beyin gelişiminde geri kaldığı kanıtlanmıştır.

Önemli olan bebeğin persentil değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesidir. Çünkü değerlerde ani iniş çıkışların olması, gelişimde düzensizlik olduğuna işaret edebilir. Örneğin boy uzunluğunun yüksek, kilonun az olması bebeğin iyi beslendiğini ama çok hareketli olduğu için kilo alamadığını gösteriyor olabilir. Ya da boyu değer aralığına göre kısa, kilosu aşırı fazla olan bebeklerde beslenme bozukluğu ve obeziteden söz edilebilir. Bu gibi durumlarda sorunun nelerden kaynaklandığını anlamak ve doğru müdahalede bulunmak için ilk yapılması gereken, bebeği uzman doktora götürmektir.

Çocukların İnternet Faaliyetlerini Düzenlemenin Yolları

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.