Televizyonlarda Hertz Ne İşe Yarar?

TV ve monitörlerde Hz (Hertz) ne anlama gelmektedir sorununun cevabını Televizyonlarda Hertz Ne İşe Yarar yazımızda detayları ile inceleyeceğiz.

Satıcılar Hz özelliğini ön plana çıkartırlar. Peki bunu neden yaparlar?

Televizyonlarda Hertz Ne İşe Yarar?

İlk önce Hz (Hertz) kavramını öğrenelim daha sonra düşük ve yüksek Hertz arasındaki farkı inceleyelim, Hertz, saniyede bir titreşim yapan devirli bir olayın frekansına eşit frekans birimidir. Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz bu kavramı radyo dalgaları üzerinde yaptığı çalışma esnasında buldu. Televizyon ve monitör gibi ekranlarda ise saniyedeki kare sayısı yani yenileme hızı anlamına gelmektedir. Buna iyi bir örnek verecek olursak 50 Hz bir ekran saniyede 50 kare ekrana yansıtabilmektedir. Bunu bilen satıcılarda işte kullanıcıyı tam bu noktada kandırıyorlar.

Ekranlarda Hertz’in Önemi

Bazen aynı yayını düşük Hertz’e sahip bir televizyon yüksek Hertz’deki başka bir televizyondan çok daha iyi göstermektedir. Normal tüplü televizyonlar 50 Hz’de yayın yapmaktadır. LCD ekranlarda ise 50 üzerine çıkmıştır. Günümüzde 3D Tv’ler ile birlikte 600Hz’ler kadar gelmiştir. 50 Hz televizyonlarda ekrana yansıtılan bir görüntü karesi aslında 2 yarım görüntünün üst üste oturması ile ortaya çıkarılmıştır. Ekrandaki görüntü satır satır tarama ile yansıtılır. Görüntüyü oluşturan satırların önce tek numaralı olanları (1, 3, 5, 7, 9 ) şeklinde birinci karede sonra da çift numaralı satırları ikinci karede taranır. Bu iki yarım taramalı ekran yeterince hızlı değiştiği için ve ekranın fosforlu özelliğinden dolayı sanki tek kare yansıtılıyormuş gibi gelir bize, buna interlaced görüntü denir.

50 Hz Televizyonlarda iki yarım karenin geçişi ne kadar kalitelide olsa ekran boyutları büyümeye başladığı zaman izleyici tarafından titreşim yada dalgalanma gibi algılanır. Ekran boyutları küçükken 50 Hz Televizyonlar da ekrandaki titreşim çok rahatsız edici değilken 70 ekran üzerindeki boyutlarda belirginleşir ve 80 ekran üzerinde de rahatsız edici olmaya başlar. 100 Hz’lik Televizyonlarda ekrandaki görüntü tek seferde taranarak oluşturulduğu için ekranın titreme oluşmaz. Ekran boyutunun 80 ekran üzerinde olduğu durumlarda televizyonun 100 Hz olması izleyici için daha ne t görüntü anlamına gelir.

Hertz İle Kullanıcıyı Nasıl Aldatıyorlar

Televizyonlardaki Hertz’in yenileme yani saniyede yenilenen kare sayısı olduğunu belirtmiştik, 100 Hz bir televizyon saniyede 100 kare ekrana yansıtabilir ancak televizyonlar 60 kareden fazlasını yansıtamaz. Aradaki 40 görüntüleme nereye gitti diye merak edebilirsiniz? Televizyonlar aynı kareyi tekrar tekrar yansıtabilirler. Bir kare ekrana 4 defa yansıyabilir. Bunu yapmasındaki sebep ise Motion-blur özelliğidir. Motion-blur, kelime anlamıyla “hareket-izi” anlamına gelir.

600 Hertz Tarama Özelliği Nedir

Akıllı Kare Yaratma Pro özellikli 600Hz Alt Alan Sürücüsü, resim işlemede hareket saptamaya dayalı bir akıllı algoritma kullanarak, ultra canlı ve düzgün hareketli resimler sağlamak için karelerin en iyi kombinasyonunu oluşturur. Düzgün ve titreşimsiz resimler ortaya çıkartmak için Akıllı Kare Yaratma Pro özelliğiyle birlikte 600Hz Alt Alan Sürücüsü kullanılır. Her bir sahnedeki hareketi alt alanlara çevirmesini sağlayan benzersiz görüntü analiz işlemcisidir. Alt alanlar da hızlı hareketli sahneleri şaşırtıcı düzgünlükte hareketle birlikte Ful HD (1920 x 1080) çözünürlükte gösterecek şekilde en uygun hale getirilir. Her bir kare daha önceki işlemciye kıyasla daha kısa süre görüntülenir ve göze hoş görünmeyen bulaşma ve art etkileri neredeyse tamamen ortadan kaldırır.

60 Hz Yenileme Hızı

60-Hz-Refresh-rate

120 Hz Yenileme Hızı

120-Hz-Refresh-rate

120 Hz LightBoost

120-Hz-LightBoost

İster sinema sever olun ister oyun sever hiçbir kullanıcı bulanık bir görüntüden hoşlanmaz. Hertz’in yüksek olması her zaman bir avantajdır.

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.