Telefonun Alev Alması Durumunda Yapılacaklar

Bugünlerde Note 7 özelinde birçok telefonun patladığı gördük. Sadece Note 7 için geçerli olmayan bu durumun, diğer tüm markaların ve modellerinin başına gelebilecek bir durum. Bir Telefonun Alev Alması Durumunda Yapılacaklar yada yada tam tersi bu durumda yapılmayacaklar nelerdir ?

Telefonların bataryalarının alev alması ya da patlaması, sağlık açısından birçok sorunu beraberinde getirebiliyor. Sadece ısıdan dolayı oluşacak yanıklar bile can sıkabilirken, akıllı telefonlarda kullanılan lityum-iyon piller, vücudunuzda daha ciddi yaralanmalara yol açabiliyorlar.

Haliyle telefonunuz bir anda alev almaya başlar ya da bataryasından dumanlar çıkarsa, ne yapmanız gerektiğini de bilmeniz lazım. İşte yapılacaklar ve yapılmayacak:

Telefonun Alev Alması Durumunda Yapılacaklar

Uzaklaşın: Dalhousie Üniversitesi Fizik ve Atmosfer Bilimleri dalında çalışan ve Tesla’nın batarya teknolojileri konusunda danışmanlık yaan Prof. Jeff Dahn -unvanı bile ikna etti-; “böyle bir durumda yapabileceğiniz herhangi bir şey yok. Uzaklaşın ve telefonunuzun yanmasını, duman atmasını bekleyin” dedi ve “çıkan duman zehirli bir gaz salıyor ve bunu solumak istemezsiniz” diye ekledi.

Elektrik mühendisi ve UL için müşteri güvenliği uzmanı olan -tek unvanı olan yok galiba- John Drengenberg da aynı şeyi yani uzaklaşmanızı tavsiye etti: “Yapılacak en önemli şey dumanı solumamak ve hemen itfaiyeyi çağırmak.

Özellikle hamileyseniz ya da küçük yaşta çocuğunuz varsa, zehirli bileşen o gazdan kaçınmalısınız.”

Telefonun Alev Alması Durumunda Yapılacaklar

Telefonun Alev Alması Durumunda  Yapılmayacaklar

Ateşi söndürmeye çalışmak: Lityum-iyon piller, bildiğimiz ateşten farklı şekilde yanıyorlar ve onları söndürmek üzerine su atmakla mümkün olmuyor. Dahn; “eğer mümkünse cihazınızı bir kum havuzuna ya da saksıya atmak” şeklinde öğüt veriyor. Drengenberg konuya biraz askeri yaklaşarak; “bu biraz el bombasına benziyor. Pimini çektiğinizde elber bir şey olur. Bu yüzden ondan uzaklaşmanız gerek.”

Cihazı hareket ettirmek: Cihazı elinizle hareket ettirseniz kimsayal bir yanığa maruz kalabileceğiniz altını çizen Drengenberg, illa hareket ettirmek istiyorsanız, yanmaya dayanıklı bir eldiven giymenizi söylüyor. Ayrıca yine bu sırada cihazdan çıkan dumanı da solumamanızı tavsiye ediyor.

Nereye götürülmeli: Eğer cihazınızı taşımak zorunda kalırsanız, Dahn önemli bir ipucu daha vermiş: “Cihazın çevresindeki diğer şeyleri yakmasına, özellikle kağıt gibi kolay yanan şeyleri, izin vermeyin. Telefonu yanmayacak bir yüzeye koymak iyi bir fikir olabilir. Eğer çevrenizde metal bir kutu varsa, telefonunuzu oraya koymak ve bir süre orada bekletmek mantıklı olacaktır.

Çok da korkmayın

Aslında lityum-iyon piller genellikle oldukça güvenlileri. Çok uzun yıllardır kullanılan bu pil türü, genellikle donanımsal hatalar ya da beklenmedik durumlar sonunda patlıyorlar. Örneğin; Avustralya’da patlayan bir iPhone 6S, uzun süre yakıcı güneş altında kaldıktan ve yere sert şekilde çarptıktan sonra patlamıştı. Dünya üzerinde 3.5-4 milyon arasında lityum-iyon pil olduğunu söyleyen John Drengenberg, bu pillerin patlama olasığını 10 milyonda bir olarak gösteriyor.

Lityum-iyon piller güvenli oldukları kadar da elzemler. Çünkü keşfedilen elementler arasında laptop ya da akıllı telefonlar için böylesine bir enerji üretebilecek bir başkası daha yok. Yani lityum tabanlı pillerden vazgeçersek, 2-3 saat ancak dayanabilen telefonlar kullanmaya başlayabiliriz. Bunun için telefon üreticilerinin işlerini daha sıkı yapıp, her ihtimali göze aldıktan sonra üretime geçmeleri, bütün sorunları çok daha yüksek oranda azaltacaktır.

Note 7 Nasıl Patlıyor ?

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.