CPU Nedir, Nasıl Çalışır?
CPU Nedir, Nasıl Çalışır? Çok fazla teknik terimlerle kafanızı şişirmeyelim, CPU (central processing unit) ya da diğer adıyla işlemci aslında bir yonga (chip) üzerine yerleştirilmiş bir hesap makinesi gibi çalışır. Bilgisayara gönderdiğiniz her komut CPU üzerinden işleme alınır. Bu komut klavyede bir tuşa basmak, faraeyi hareket ettirmek y da bir dizi kod yazmak olabilir.
Üzerinde milyarlarca transistör bulunan CPU’lar elektrik sinyallerini güçlendirip yönlerini değiştirerek işlemleri gerçekleştirirler. Bilgisayar ana kartı üzerinde CPU soketlerine yerleştirilirler. CPU soketleri genellikle plastik olmakla birlikte; CPU ile teması sağlayacak iğne veya alanları CPU üzerinde sağlam bir şekilde temas etmesini sağlayacak metal temas mandalını içeren bir bölümdür.
CPU Nedir, Nasıl Çalışır?
İlk işlemci Intel 4004, 1971 yılında üretildi. Bu işlemci çok da güçlü değildi. Sadece toplama ve çıkartma işlemleri yapabiliyordu. Bunun yanı sıra her defasında sadece 4 bit işlem kapasitesine sahipti. Ancak o tarihte her şeyin bir yonga üzerine sığdırılmış olması büyük bir başarıydı. 4004’ün üretiminden önce mühendisler bilgisayarları çok sayıda yonga ve mekanik parçaların birleşiminden yapıyorlardı, 4004 ilk taşınabilir elektronik hesap makinesine hayat veren yonga olarak tarihe geçti.
Ev bilgisayarları için kullanılan ilk işlemci Intel 8080 olarak elektronik tarihine adını yazdırdı. 1974 yılında üretilen bu işlemci 8bit’lik bir işlem gücüne sahipti. Ancak 1982 yılında üretilen Intel’in 8088 işlemcisi IBM PC makinelere hayat verdi, ev ve ofis bilgisayarlarında boy gösterdi.
Pentium, Pentium II, Pentium III, Pentium 4 , Celeron ve son olarak 4 ve 8 Çekirdekli işlemcilerin hepsi temelde 8088 tasarımının geliştirilmesiyle bilgisayarlarımıza hayat verdiler.
İşlemci hızını etkileyen faktörler ve önemli CPU terimleri
CPU’nun hızı(Ghz); işlemcinin saniyede yaptığı işlem sayısını ölçümler. Kısaca şöyle özetleyebiliriz; CPU da bulunan transistörlerin saniyede kaç defa açılıp bu aralık içinde saniyede kaç işlem yaptığını ifade eder.
FSB(Front Side Bus)-Sistem Hızı; Kuzey köprüsü ile işlemci arasındaki veri taşıma hızına denir. FSB’nin hızı ne kadar büyükse işlemci o kadar hızlı ve rahat çalışır.
CPU’nun Çarpan sayısı (Clock Ratio); işlemcinin FSB hızına oranla maksimum kaç katı hızda çalışacağını belirleyen çarpan olarak tanımlanır. Çarpan değeri bilgisayar açılırken “bios” tarafından işlemciden alınır ve bununla işlemci doğrulaması yapılır. Her işlemciye ait çarpan katsayısı bulunur. Örneğin; 200 Mhz bir FSB ve 20x çarpana sahip işlemcinin hızı 4000 Mhz yani 4 Ghz olarak okunur.
Çekirdek Sayısı (Core); işlemci hızında önemli bir diğer etkenlerden biri. Çekirdek kavramı CPU için aynı anda kaç farklı iş parçacığının işleme girmesi diye tanımlanabilir. Günümüzdeki 8 çekirdekli işlemcilerde işletim sistemlerinin de desteklemesiyle aynı anda 8 farklı iş parçacığı işlenebiliyor. Bu durum bize çok hızlı bir bilgisayara sahip olduğumuzu işaret ediyor.
Tavsiye:
300 $’a bulacağınız bir çift çekirdek hızlı olabilir. Ancak 500 $’a dört çekirdekli bir işlemci almanız daha sağlıklı ve faydalı olabilir. Bilgisayar almadan önce mutlaka iki kere düşünerek cihazınızı hangi alt ve üst limitlerde kullanacağınızı hesaplamalı ve CPU ünitesini buna göre seçmelisiniz.
İşlemci ( Cpu ) Isı Derecesi Nasıl Ölçülür
Merhabalar,
Tamam.org
Tamam.org