Android Cihazlarda Veri Kullanımı Nasıl Azaltılır?

4.5G hayatımıza gireli neredeyse 2 ay oldu ve hızlı internet hayatımıza ışık hızında girdi. İnternet hızının artması kotalara da yansıdı ve telefonların veri akışları tavan yapmaya başladı. Telefonlarınızda yapacağınız birkaç ufak ayar ile veri kullanımını azaltmak ve kotalara daha iyi davranmak elinizde.

Uygulamalar her geçen gün güncelleniyor ve daha işlevsel hale geliyorlar. Bu işlevsellik ise internet kaynaklarını her seferinde daha çok tüketiyor. Telefonlarda yer alan uygulamalar arttıkça internet kotası da zarar görüyor ve ay sonu geldiği zaman kullanıcı bu durumdan olumsuz etkileniyor. Uygulamaların internet kotanızı tüketmesinin önüne geçmek ise çok kolay. Android telefonlarında yapacağınız birkaç ayar ile gereksiz veri kullanımını önleyebilirsiniz. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan başlayalım.

İşte, veri kullanımınızı azaltacak 6 sihirli yol

Google Chrome Veri Tasarrufunu Etkinleştirin

Google Chrome Veri Tasarrufunu Etkinleştirin

Google Chrome internet tarayıcısının sahip olduğu “veri tasarrufu” özelliğiyle birkaç saniye içerisinde internette harcadığınız veri kullanımınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz. Google Chrome’un veri tasarrufu özelliğini kullanmak için ise ilk olarak Google Chrome mobil uygulamasıı açmanız ve ardından ayarlara girmeniz gerekiyor. Ayarlarda yer alan “Veri Tasarrufu” sekmesine tıkladıktan sonra slider’ı açık konumuna getirerek veri tasarrufunu etkinleştirebilirsiniz.

Facebook Uygulamasını Maziye Gömün

Facebook Uygulamasını Maziye Gömün

Facebook, sahip olduğu kitle ve medya desteği gereğince telefonlardaki en fazla veri kullanımı bulunan uygulamalardan birisidir. Facebook’u telefonunuzdan kaldırdığınızda hem telefonunun daha az veri tükettiğini hemde şarjınızın belirgin sürede uzun gittiğini görebilirisiniz. “Ben Facebook’tan vazgeçmem” diyorsanız da Facebook’un mobil sitesine internet tarayıcısı yardımıyla girebilir ve neredeyse Facebook uygulaması ile aynı özelliklere sahip olabilirsiniz.

Uygulamaların Akış Kalitesini Azaltın

Uygulamaların Akış Kalitesini Azaltın

Google Play Muzik, Netflix ve Snapchat gibi sıklıkla veri akışını meşgul eden uygulamaların veri kullanım ayarlarıyla oynayarak belirgin bir veri tasarrufu sağlamanız da mümkün. Genellikle seyahat halindeyken oldukça işinize yarayacak bu ufak ayarlar ile veri kullanımınızda belirgin farklar görebilirsiniz. Uygulamaların akış kaliteleri seçeneklerine her uygulamanın ayarlar bölümünden kolaylıkla erişebilirsiniz.

Senkronizasyon Servislerini Optimize Edin

Senkronizasyon Servislerini Optimize Edin

Android telefonunuza yeni bir Google hesabı girdiğinizde yaklaşık 10-15 servis otomatik olarak senkronize edilir. Google Fit, Google Photos ve Gmail gibi uygulamalardan oluşan bu servisleri eğer kullanıyorsanız boşuna veri tüketmelerine de izin vermemelisiniz. Hangi servislerin senkronize edilip edilmeyeceğini ayarlamak ise oldukça kolay. Android telefonunuzun ayarlarına giderek “Hesaplar” sekmesinden Google hesabınızı seçin. Google hesabına giriş yaptıktan sonra artık dilediğiniz servisi kapatıp açabilirsiniz.

Arka Plan Verisini Devre Dışı Bırakın

Arka Plan Verisini Devre Dışı Bırakın

Uygulamaların ayarlarıyla tek tek uğraşmak yerine tek bir ayar ile tüm uygulamaların arka plan verilerini kapatmak da elinizde. Oldukça kolay olan bu ayarı yaptıktan sonra siz uygulamalara girmediğiniz sürece gereksiz veri tüketimi yapılmayacaktır. Arka planda harcanan gereksiz verinin önüne geçmek için mutlaka yapılması gereken bu ayarı uygulamak ise oldukça basit. Ayarlar>Veri Kullanımı yolunu izledikten sonra seçenekler butonuna basın ve “arka plan verisini devre dışı bırak” seçeneğini etkin hale getirin. Bu ayarı yaptıktan sonra belirgin bir veri kazancı sağlayacağınızı söyleyebiliriz.

Çevrimdışı Kalmaya Özen Gösterin

Çevrimdışı Kalmaya Özen Gösterin

İnternete bağlı uygulamalar yapıları gereği anlık olarak veri çekerler ve sürekli olarak veri akışınızı meşgul ederler. Uygulamaların indirilebilir paketlerini bi Wi-Fi kaynağından indirerek dolaşım halindeyken ekstra veri harcamadan işlerinizi halledebilirisiniz. Örneğin, Google Translate’in dil paketlerini indirerek çeviri işlemlerinizi veri kullanmadan yapabilirsiniz. Ayrıca harita uygulamalarının harita paketlerini daha öncelerden indirmek veri akışınızda büyük boşluklar sağlayacaktır.

Mehmet Kalaycı

22 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. 2006 yılından bugüne internet reklamcılığı içindeyim. Güncel konuları kendi yorumum ile sizlere aktararak bilgilenmenizi amaçlayan biriyim.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.