Türkiye Dünyada Dördüncü Oldu
Türkiye bir yandan inşaat sektöründeki dalgalanmalar ile gündeme gelirken diğer yandan farklı atılımlar da yapabiliyor. Bunlardan biri de milli lokomotif! Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan konuyla ilgili bir açıklama yaparak Türkiye’nin milli lokomotif ile dünyada dördüncü sıraya yerleştiğini belirtti.
Konuyla ilgili detaylı bilgi de aktaran Bakan Turhan “Türkiye, azaltılmış yakıt tüketimi ve daha düşük işletme maliyeti sunan hibrit manevra lokomotif ile dünyada bu teknolojiye sahip Fransa, Japonya ve Çin’in ardından dördüncü ülke oldu” ifadesini kullandı. Dünya genelinde ulaşım için artık düşük yakıt tüketimi odaklı çalışmalar yapılıyor. Ülkeler daha az yakıt ile daha yüksek performans elde etmeye yönelik ar-ge çalışmalarını hızlandırdı. Bu noktada Fransa ve Çin gibi birkaç ülkenin başarılı teknikler geliştirdiğinden söz edilebilir. Ancak Türkiye de çok gerilerde değil. Hatta Bakan Turhan’ın açıklamaları Türkiye’nin pek çok ülkeyi geride bıraktığı gerçeğini gözler önüne seriyor.
Milli ve Yerli Üretim Seferberliği
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan bu açıklamasını AA muhabirine yaptı. Hükümet bir süredir teknolojik ürünlerde dışa bağımlılığı azaltmaya çalışıyordu. Bu yönde pek çok çalışma gerçekleştirilmeye devam ediyor. Bu çalışmalar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde başlatılan “milli ve yerli üretim” seferberliği de bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde seferberlik ilan eden Erdoğan tüm kesimlerin katılması gerektiğini vurgulamış ve hangi hedeflere ulaşılabileceğini özetlemişti.
Bakan Turhan bu konuya da değindi ve gelinen son nokta olarak yapılan çalışmalara dair bilgi verdi. Türkiye’nin ilk milli hibrit manevra lokomotifinde yerlilik oranının % 60 olduğuna da değinen Bakan Turhan aynı zamanda lokomotifin prototip üretiminin tamamlandığını da sözlerine ekledi.
TCDD Taşımacılık önderliğinde tasarım çalışmaları tamamlanan ve Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ ile ASELSAN iş birliği kapsamında üretimi gerçekleştirilen Türkiye’nin yeni nesil hibrit manevra lokomotifi için hedeflerin ne olduğu da bakan Turhan tarafından açıklandı. Bakan Turhan hedefin yerlilik oranını yüzde 80, sonrasında da yüzde 100’e çıkarmak olduğunu belirtti.
Lokomotif Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) standartlarında üretiliyor. Testlerinin tamamlanması ise gelecek yıl gerçekleştirilecek. Testlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından da lokomotif TCDD Taşımacılık araç filosuna katılacak. Bu lokomotifin önemi ise % 40 oranında yakıt tasarrufu sağlaması!
Yerli Lokomotif Hem Kullanılacak Hem İhraç Edilecek!
Düşük gürültü seviyesine sahip olan lokomotifin ülke içerisinde ulaşımda kullanılacağını kaydeden Bakan Turhan aynı zamanda ihraç etmeyi de planladıklarını kaydetti. Bu ihracın ülke ekonomisine nasıl bir katkıda bulunacağını anlatan Bakan Turhan demiryolu sektörünün bu hamle ile daha fazla gelişeceğine ve ilerleme kaydedeceğine de vurgu yaptı. “Son 16 yılda demiryolu sektöründe bütün imkanları, yerli ve milli üretim için seferber ettik” diyen Bakan Turhan, “Bu süreçte güçlü insan kaynağına, bilgi birikimine, sektörde faaliyet gösteren bütün kuruluşlara, sanayicilere ve tecrübelerine güvendik” şeklinde konuştu.
7 farklı şehirde 20’ye yakın firmadan parça tedarik ettiklerini dile getiren Bakan Turhan “TCDD Taşımacılık, TÜLOMSAŞ, ASELSAN ve sanayicileri el ele verip uyum içinde çalışarak Türkiye’nin, dünyada hibrit demiryolu aracına sahip Fransa, Japonya ve Çin’in ardından dördüncü ülke olmasını sağladık” ifadelerini kullandı.
Yerli lokomotifin önemli özelliklerinden biri de hem elektrik hem de dizal yakıtla çalışabiliyor olması… Bakan Turhan bu konuya dair da açıklamalar yaparak bilgi verdi ve “Daha da önemlisi, istendiğinde elektrik şebekesinden şarj edilebiliyor, bütün bunları alt alta koyduğunuzda hibrit lokomotifimiz en çevre dostu demiryolu aracı” şeklinde konuştu. Sanal ağda da bu konuda bilgiler yer alıyor. Kullanıcılar bets 10 gibi web sitelerde zaman geçirirken aynı zamanda ülkedeki gelişmeleri de internetten takip ediyor.