Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri Nelerdir?

Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri Nelerdir
Bilgisayara Veri Girmekte Ve Komut Vermekte Kullanılır.Klavye Üzerinde Alfabe Tuşları, Sayı Tuşları, Fonksiyon Tuşları (F1- F12), Yön Tuşları, Klavye Göstergeleri ve Bazı Özel Görevleri Olan Tuşlar Bulunur. İki Çeşit Klavye vardır: F Ve Q Klavye.

(En Çok Kullanılan Klavye Kısayol Tuşları)

Klavye Üzerindeki Tuşar Ve Görevleri Nelerdir-1

 

Esc (Escape) :Verilen komutları iptal etmekte, bazen de programlardan çıkışta kullanlır.

Sekme (Tab) : Yazıda imleci sağa dogru hızlı bir sekilde kaydırmaya yarar. İmleci 8 karakter ileriyeatlatmaya yarar.  (Baska tuslarla birlikte farklı işlevler görür: Alt+Tab: Pencereler arasında geçisi saglar.)

(Klavyedeki F ve J Tuşlarında Neden Kabartmalı Çizgi Vardır?)

Büyük Harf Kilitleme Tuşu (Caps Lock) :Sürekli büyük veya küçük harf yazmakta kullanılır. Tuşa basıldığında Caps Lock gösterğe ışıgı yanar.Caps Lock tusu ışığı yanıyorsa, büyük harfle yazar. Harfler büyükken Shiftle harflere basılırsa harfler küçük yazar.

Kaldırma (Shift) Tuşu : Tek basına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır. Capslock kapalı iken yazıda Shift’e basılı tutarken bir harfe basarsak büyük harf yazar. Capslock açık iken Shift’e basılı tutarak bir harfe basarsak küçük harf yazar. Basılı tutulduğu zaman Capslock tuşunun durumunun tersi çalışır. Kelimenin yalnızca ilk harfini büyük yazacaksak Caps Lock yerine bu tuşu kullanmalıyız. Ayrıca birden çok karakter içeren tuslarda üstteki karakterin yazılmasını sağlar. Tuşların üzerindeki 2. karakterlerin yazılmasınıda sağlar.

Kontrol (Ctrl) Tuşu : Tek başına bir görevi yoktur, Başka tuşlarla birlikte kullanılır.(Ctrl+X, Ctrl + V vb.)

Windows Tuşu : Başlat menüsünün açılmasını sağlar. Üzerinde pencere sembolü vardır. Bazen 2 tane bulunabilir. Başka tuşlarla birlikte kullanılarak farklı görevler icra edebilir. (Win + D tuşu Masaüstünü gösterir)

Alt Tuşu : Tek basına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır. Açık pencerenin menüsünün etkinleştirilmesini saglar. Klavyede olmayan bazı sembollerin çıkarılmasındada kullanılır.

Alt Gr Tuşu : Tek başına bir görevi yoktur, baska tuslarla birlikte kullanılır.Yazıda birden çok karakter içeren tuşlarda üçüncü karakterin yazılmasını saglar. ({,[,],},) bu işlemleri ancak Alt Gr tuşunu kullanarak ulaşılabilir. Örneğin @ işağreti için Alt Gr + Q tuşuna basılmalıdır.

Boşluk Çubugu (Space Bar)  : Yazıda (iki kelime arasında) boşluk bırakmaya yarar.

(Klavye Nasıl Temizlenir?)

Enter Tuşu : Giriş tuşu olarak kullanılır. Yapılan işlemi onaylamaya yarar.(Bilgisayarı kapatmada oldugu gibi). Yazıda bir alt satıra geçmeye yarar. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri açar.

Back Space Tuşu : İmlecin solundaki karakteri, sagdaki karakterleri çekerek silmeye yarar.

Delete Tuşu : İmlecin sağındaki karakteri kendine çekerek siler. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri silmeye yarar.

Insert Tuşu : Bu tuşa basıldıgında yazılan karakter imlecin sağındaki karakteri siler ve onu yerine geçer. Harf eklemek için kullanılır. Üzerine yaz tuşu olarak bilinir.

Home Tuşu : İmleci bulunulan satırın başına götürür.

End Tuşu : İmleci bulunulan satırın sonuna götürür.

Page Up Tuşu : Yazıda imleci bir ekran yukarı götürür.

Page Down Tuşu : Yazıda imleci bir ekran aşağı götürür.

Num Lock Tuşu : Sayı tuşlarının sayı yazması ile yön tuşu olarak kullanılması arasında geçiş yapmasını saglar.

Print Screen Tuşu : Ekranda görülen her şeyin yazdırılmasını sağlar. Windows işletim sisteminde ekran görüntüsünün panoya kopyalanmasını sağlar.

Yön Tuşları : Yazıda imlecin sağa, sola, aşağı ve yukarı hareket ettirilmesini sağlar.

Pause / Break Tuşu : Çalışma anında işlemi bir tuşa basıncaya kadar durdurma işlevini yerine getir. Başka tuşlarla birlikte başka görevler yapabilir

Scroll Lock Tuşu : Ekranda imleci sabit tutarak ekranın kaymasını sağlar

Sonraki Sayfa KLAVYE FONKSİYON TUŞLARI–>

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.