Gün içinde Ne Kadar Su İçilmeli ?

Gün içinde Ne Kadar Su İçilmeli ? Susuzluğun belirtileri nelerdir? Kiloya Göre Su İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

Su zayıflamaktan önce vücudumuzdaki organlar için çok faydalıdır. Çünkü vücudumuzdaki her organ suya bağlıdır.Su hayatımızın önemli bir bölümünü kapsıyor. Hava kadar su da bizim olmazsa olmazımız.

Gün içinde Ne Kadar Su İçilmeli ?

Uykudan önce 1 bardak : Güzel ve deliksiz bir uyku için iç organlarımızın, rahatı önemli. Susuz kalan iç organlar, alarm seviyesine geçer, o yüzden yatmadan önce su içip iç organları ferahlatmalısınız!

Kışın aylarında sıcak su : Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için mutlaka su içmelisiniz. Kış günlerinde içtiğiniz sıcak su içinizi ısıtacaktır. Ve böylelikle bağışıklık sisteminizi de su ile koruyarak, kış soğuğuna daha dirençli olabilirsiniz.

Yaz mevsiminde 2 litre kuralı! : Normalde günlük ortalama su tüketimi 1,5 – 2 litre arasında olmalı. Ama yazın ter ve idrar yolu ile atılan sıvı oranı arttığı için daha fazla su içmelisiniz. Yaz aylarında özellikle e n az 2 litre ve üstü su tüketimi şart!

Sabah Kalkar Kalmaz 1 bardak : Gece boyunca uyku esnasında kaybettiğiniz suyun yerine konması çok önemli. Hem zihninizin hem de iç organlarınızın uyandığınızı anlaması için uyanır uyanmaz 1 bardak su içmelisiniz.

Spor Esnasında : Spor yaparken kaybettiğiniz sıvı oranını tekrar bünyenize almalısınız. Yoksa vücut dengesi bozulması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Spor yaparken 15-20 dakikada bir, fazla abartmadan, bir çay bardağı kadar su tüketmeniz kaslarınız için de iyi gelecektir.

Yemekten önce ve sonra 1 bardak : Yemekten önce 1 bardak su içmeniz zihninize açlık hissinizi bastırır. Fazla kiloların önüne geçmek ve iştahınızı törpülemeniz için iyi bir fırsattır. Zayıflamak için de idealdir. Yemekten sonra bir bardak su ise vücuda alınan tuzun vücuttan atılmasını sağlar.

Mesai saatlerinde : Su içmeyi en çok unuttuğumuz zaman dilimleri ise çalışma saatleridir. Mesaideyken, sürekli çay ve kahve tüketilir ancak hiçbiri suyun yerini tutmaz. Bu yüzden masanızda ya da çalışma alanınızda gözle görülebilecek yerlere mutlaka dolu bir bardak su koyun. Su, çalışma hayatında zihninizin her zamankinden daha açık olmasını sağlar.

Susuzluğun belirtileri nelerdir?

Susuzluğun ilk belirtileri dudakların ve ağız içinin kurumasıdır. Eğer ağzınız açık nefes alıp vermeye devam ederseniz dil ve damak bölgesi de kurur. Susuzluk devam ettikçe halsizlik başlar, zihin karışıklığı yaşanır ve akciğerlerdeki nem azaldığı için nefes alıp vermek zorlaşabilir.
Bu belirtiler ani yaşanan susuz kalmanın sonuçlarıdır. Eğer düzenli olarak vücudun ihtiyaç duyduğu miktardan daha az su tüketiyorsanız vücuttaki yağ oranı artar, kas kütlesi azalır ve gıdaları daha zor sindirirsiniz.

Kiloya Göre Su İhtiyacı Nasıl Hesaplanır?

Kişinin vücut kitlesine göre tüketeceği su miktarı değişmektedir. Bir başka değişle, kilo arttıkça, kişinin içeceği su miktarı da artmaktadır.

Bu örneği somutlaştırmak gerekirse, 60 kiloluk biri günde 2 litreye kadar su içebilir.100 kiloluk biri 3-4 litreye kadar su içebilir. Bu oranların üzerinde su içmek, kişiye fayda yerine zarar verir.

Buraya kadar, kiloma göre günde ne kadar su içmeliyim bahsini kavradığınızı düşünüyorum. Belki dikkatinizden kaçmıştır diye bir noktanın altını çizmek istiyorum.

İçilen sıvı, meyve suyu, çay vs değil, sadece su olmalıdır. Su yerine çay ya da kahve içtiğinizde, vücudunuzdan fazlaca su kaybetmiş olursunuz. Bu İçecekler vücuttan sıvı atılmasını hızlandırmaktadır.

Vücut ağırlığınızı 0.033 ile çarptığınızda, günlük içeceğiniz su miktarını bulmuş olursunuz.

Şimdi size verdiğim bu formül ile hesaplama yaparsam, kiloma göre günde ne kadar su içmeliyim sorusunun yanıtını almış olurum.

50 kg x 0.033 = 1,6 LT

Örnekleri çoğaltırsak;

60 kg x 0.033 = 2 LT

70 kg x 0.033 = 2,3 LT

80 kg x 0.033 = 2,7 LT

90 kg x 0.033 = 3 LT

100 kg x 0.033 = 3,3 LT

 

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Tuz lamba dedi ki:

    Sabah kalktığımda mutlaka su içerim ve adeta midemin temizlendiğini fark ederim, su yaşamın kaynağı diye boşuna demiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.