Gmail Güvenlik Ayarları Nelerdir?

Gmail Güvenlik Ayarları Nelerdir

Günümüzde en çok kullanılan e-posta servislerinden biri olan Gmail, özellikle bir Google ürünü olduğu ve güvenlik bazında sağlıklı bir donanıma sahip olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Ancak ne olursa olsun yine de güvenlik ayarları için elimizden geleni yapmak zorundayız. Eğer ki e-posta hesabınız sizin için değerli ve önemli işlerinizde kullandığınız verilerinizi içeriyorsa, muhakkak güvenlik bazında aksiyon almanız gerekmektedir.

  • Güçlü Bir Şifre: Birçok kişi şifresine tam olarak önem vermiyor olabilir ancak siz önem vermelisiniz. Oldukça karmaşık bir şifrenin tahmin edilme ve hack edilme olasılığı düşüktür. Bu yüzden rakam ve harflerin karışımı olan veya tamamen anlamsız şifreler oluşturmaya özen gösterin. Ezberlenmesi zor bir şifre belirleyin ve bu şifrenizi farklı yerlerde de kullanmayın.
  • Kurtarma Seçenekleri: Ne olursa olsun mevcut hesabınız için olası bir problem durumu için kurtarma seçeneklerini doldurun. Yani kendinize ait cep telefonu belirlemeniz ve farklı bir e-posta adresi belirlemeniz, mevcut hesabınız ile ilgili bir problem durumunda işinizi kolaylaştırır. İkincil e-posta adresi bu yönde oldukça önemli bir faktör olarak dile getirilebilmektedir.
  • Son Etkinlik Kontrolü: Gün içerisinde hesabınız vasıtası ile şüpheli bir oturum açılmış olabilir. Bu gibi kontroller için en alt sağ tarafta yer alan “Ayrıntılar” bağlantısına tıklayın. Eğer şüpheli bir etkinlik var ise, diğer tüm oturumları kapatın. Bu bölüm vasıtası ile giriş yapılan tarayıcı ve IP adresi gibi tüm bilgileri edinebilmektesiniz. Aralıklarla bu bölümü kontrol edebilirsiniz.
  • Her zaman HTTPS: Belki her site için HTTPS gerekli olmayabilir. Ancak özellikle e-posta servisleri için çok ama çok önemlidir. Bu yüzden Gmail’e her zaman bu şekilde giriş yapın. Verilerinizin şifrelenmesi, hesabınızın daha güvenli olmasını sağlayacaktır.
  • İmza Kontrolü: Kötü amacı olan kişiler hesabınızı ele geçirir ise, örnek olarak imzanıza birçok alâkasız veri girebilir. Bu yüzden Ayarlar > Genel sekmesi vasıtası ile imza kutucuğunu kontrol edin. Eğer yanlış bir şeyler var ise, hemen silmelisiniz. Vakit kaybetmeyin.
  • Filtre Kontrolü: Hesabınızda yer alan filtreler ile ilgili düzenli olarak kontrol sağlayın. Kötü amacı olan kişiler, hesabınız için kendi çıkarları doğrultusunda spesifik filtreler belirleyebilir. Ayarlar > Filtreler ve Engellenen Adresler bölümü vasıtası ile yanlış bir filtre olup olmadığını kontrol edin ve istemediğiniz bir filtre var ise hemen kaldırın. Bu kontrolü zaman zaman tekrarlayın.
  • Güncel Olmalısınız: Gmail hesabınıza giriş yaparken kullandığınız tarayıcının güncel olduğundan emin olun. Ayrıca bilgisayarınızdaki virüs programının da güncel olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Tüm olasılıkları düşünün ve daha sonra keşke dememek adına önlemlerinizi şimdi alın. Daha sonra değil, şimdi. Bu önlemler ile hesabınız oldukça güvende kalacaktır.

Unutmayın: Tarafınıza gelen her e-postayı yanıtlamanız gerekmez. Ayrıca güvenmediğiniz hiçbir e-postadaki bağlantılara tıklamayın. Buna ek olarak tarafınızdan e-posta vasıtası ile herhangi bir şey rica eden veya talepte bulunan alâkasız kişileri ciddiye almayın. Zaman zaman “Gönderilmiş Postalar” bölümünü kontrol ederek, haberiniz dışında bir e-posta gönderilip gönderilmeğini kontrol edin. Bu tarz şüpheli durumlarda ise hemen şifrenizi güncelleyin. Bu gibi detayları asla atlamayın.

Sonuç: Gmail ne olursa olsun en çok tercih edilen e-posta servisi olabilir. Ancak güvenlik olgusuna önem verilmemesi durumunda, bu durum maalesef büyük problemlere yol açabilmektedir. Dolayısı ile bu yüzden yukarıdaki kontrol listesini aralıklarla gerçekleştirmeye özen gösterin.

Ayrıca Google tarafından hazırlanan “Gmail güvenlik kontrol listesi” sayfasına giderek, detaylı olarak da bir kontrol gerçekleştirebilirsiniz. Hesabınızın tam anlamı ile güvenli kalması her zaman sizin elinizdedir. Kötü amacı olan birçok internet kullanıcısı olabilir. Bu yüzden elinizden geldiğince hesap güvenliğinize dikkat edin. Daha sonra pişman olmanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini unutmayın.

Kaynak: Tekno Beyin (Doğan Gezici)

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.