Evde Wi-Fi Bağlantısı Güvenliği için 7 Tavsiye

Evde Wi-Fi Bağlantısı Güvenliği için 7 Tavsiye yazımızda evimizde kullandığımız kablosuz internet bağlantımızı nasıl güvenli hale getirebiliriz oldukça detaylı şekilde anlatacağız.

Kablosuz ağ teknolojisi (Wi-Fi) nin getirdiği en büyük kolaylık kabloların sınırlaması olmadan evinizin her yerinden internete bağlanmayı sağlamasıdır.

Genelde evinde kablosuz ağ kullanacak insanlar ayarları hızlı kurulum ile hızlıca yapıp biran önce internete bağlanmayı düşünürler. Bu kolay bir işlemdir ancak beraberinde birçok güvenlik sorununa da yol açar. Hızlı kurulum, her ne kadar faydalı bir özellik olsa da çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor.

En basitinden modeminize güçlü bir şifre koymayıp bazı basit ayarları da es geçerseniz, wifi şifrenizin kolayca kırılmasını ve başkaları tarafından kullanılmasını engelleyemezsiniz. Ağınıza sızmayı başaran kötü niyetli kişiler, tüm bilgilerinizi ele geçirerek sizi oldukça zor bir duruma sokabilir. Bunun yanında, kişisel bilgilerinizin açığa çıkmasına neden olabilir.

Evde Wi-Fi Bağlantısı Güvenliği için 7 Tavsiye

Kablosuz ağ kullanıcılarının yaygınlaşması ile kişisel bilgilerinizin güvenirliliği alehine birçok yeni yöntem ile Wifi Kablosuz Ağ Şifreleri kırılabilmekte. Bu sebepten kullandığınız modemleri en üst seviyede nasıl güvenli hale getiririz ve ağı güvenilir bir hale getiririz sizlere değişik bakış açıları ile bilgi vermeye çalışacağız.

1. Hızlı kurulumdan uzak durun

Hızlı kurulumu kullandığınızda birkaç tıkla modeminizin ayarlarını otomatik olarak yapabilir ve kolayca internete bağlanabilirsiniz. Her ne kadar kulağa hoş gibi görünse de uzak durmanız gereken ilk konulardan biri bu diyebiliriz. Eğer modeminiz üzerinde tam anlamıyla hakim olmak istiyorsanız, giriş bilgilerinizi bilmeniz gerekiyor.

2. Modeminizin ismini değiştirin

Bunun güvenlikle ne alakası var? diyebilirsiniz. Aslında bu işlem ağınızı daha güvenli yapmıyor. Bazı durumlarda sizi zor durumdan kurtarabilecek olan bir işlem olarak görebilirsiniz. Örnekle açıklayacak olursak; modeminize bağlanırken ya da evinize gelen bir misafirinize bağlantı için yardımcı olurken MODEMADI12345 ismini ya da Şifre-aB2cD4e5 gibi bir şifreyi hatırlamanız zor olacağından, modeme yeni bir isim vermeyi düşünebilirsiniz.

3. Modem giriş bilgilerini mutlaka değiştirin

Modem üreticileri genellikle varsayılan olarak aynı kullanıcı adı ve parola kullanıyorlar. İnternette küçük bir araştırma yaparak bu bilgileri kolaylıkla bulabilirsiniz. Örneğin; kullanıcı adı olarak admin, parola olarak da admin, 12345678 ya da internet servis sağlayıcısı adı gibi bilgileri kullanabiliyorlar.

Bunlara ulaşmak oldukça kolay olduğundan, modem arayüzüne giriş bilgilerinizin sadece sizin bileceğiniz şekilde olması gerçekten önemli. Güçlü bir parola oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki uygulamalardan birini deneyebilirsiniz. Bakınız :Modem Şifresi Nasıl Değiştirilir?

4. Modem arayüzüne internetten erişiliyor mu? Kontrol edin!

Bazı modemler genellikle internet üzerinden erişiliyor ve değiştirilebilir olabiliyor. Bazen bu özellik işinize yarayabilir ancak çok güvenli olduğunu söyleyemeyeceğim.

Bu özellik eğer işinize yaramıyorsa, yani kullanmıyorsanız devre dışı bırakmanız yerinde bir karar olacaktır. Bu ayarı devre dışı bırakmak için, modemin marka ve modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte “Yönetim Ayarları” gibi bir menüden ulaşabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için bakınız :Modem Arayüzüne Nasıl Girilir ?

5. Güçlü bir şifre ve güvenilir bir şifreleme protokolü kullanın

İşte en önemli bölüme geldik. 3. Adımda uyguladığımız işlemle birlikte modem ayarlarını korumaya almıştık. Şimdi de ağımızı korumaya almamız gerekiyor. Başkalarının internetinizi kullanmasını istemiyorsanız parola kullanmanız şart. Bunun yanında, güçlü bir şifre belirlemek ve güvenilir bir şifreleme protokolü kullanmak da büyük önem arz ediyor.

modem

Modem arayüzünüzün Kablosuz ya da Wi-Fi kategorisi altında bulunan parola değiştirme bölümünden kırılması zor bir parola yazmanızı tavsiye ediyorum.

Şifreleme protokolü olarak da WPA2 protokolünü seçebilirsiniz. WEP protokolünü kullanmaktan olabildiğince uzak durmanızda fayda var, zira birkaç dakikalık bir işlemle parolanız kolayca kırılabilecektir. WPA2 protokolüyle bir şifre belirlerken de küçük harf, büyük harf, rakam ve özel karakterlerin hepsini kullanmaya gayret edebilirsiniz.

Şifre güvenliği için Hesaplarınız için Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?  ve Şifre Oluştururken Yapılan 6 Hata  yazılarımıza bakabilirsiniz.

6. İnternet ağınızı yabancılardan koruyun

Modeminiz misafir ağını destekliyorsa, kendi internetinizin parolasını kimseye vermenize gerek kalmadan ağınızı misafirlerinizle paylaşabilirsiniz. “İnternetim – MİSAFİR” şeklinde oluşturacağınız misafir ağına yine güçlü bir parola atayabilirsiniz.

7. Cihazlarınızı yabancılardan koruyun

Bilgisayar, telefon, tablet, akıllı televizyon yani internet ağınıza bağlayarak kullandığınız tüm cihazlarınızı da güçlü bir parolayla korumalısınız ve parolanızı kimseyle paylaşmamalısınız.

Bunun yanında, tüm cihazlarınızda güçlü bir güvenlik yazılımı kullanmanızı ve yazılımlarınızı güncel tutmanızı öneriyoruz. Bunun için 2016’nın En İyi AntiVirüs Programları  ve En İyi 9 Ücretsiz Antivirüs Programı  yazılarımıza bakabilirsiniz.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir