Drone Nedir? Drone Çeşitleri Nelerdir?

Son zamanlarda hayatımıza yeni giren teknolojilerden biri de drone teknolojisi. Bu yazımızda da Drone Nedir? Drone Çeşitleri Nelerdir? Drone alırken nelere dikkat edilmelidir? konularına değineceğiz.

Drone Nedir?

Drone temel olarak bir insansız hava aracıdır (İHA ya da “unmanned aerial vehicle – UAV). Aslında drone terimi önceleri başka bir şey ifade ederken, evrim geçirerek yeni bir hal almıştır. Önceleri drone kelimesi belirli bir uçuş planına sahip olan, uçuşu gerçekleştirdikten sonra belirlenen yere inen pilotsuz hava araçları için kullanılmıştır. Şimdilerde ise uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen uçabilen veya yüzebilen ufak robotlar için de kullanılmaktadır. Pek çoğumuzun aşina olduğu kullanım biçimi de budur. Yani temel olarak drone terimini biraz yanlış kullanmaktayız.

Drone Çeşitleri

Drone’lar aslında ilk olarak askeri amaçlar için kullanılmaktaydı. Daha sonraları teknolojinin de hızla gelişmesiyle birlikte kullanım amaçları çeşitlendi. Gelin bazı drone çeşitleri ve amaçlarına göz atalım.

1.Saldırı Drone’ları

Drone Nedir? Drone Çeşitleri Nelerdir?

Yalnızca askeri amaçlar için kullanılan bu dronelar genelde ölümcül silahlar taşır ve ulaşılamayan hedeflerin uzaktan imhası için kullanılır. Oldukça tehlikelidirler ve kullanımı konusunda hala süregelen tartışmalar vardır.

2.Ulaştırma Amaçlı Kullanılan Drone’lar

Drone Nedir? Drone Çeşitleri Nelerdir?

Adından da anlaşıldığı gibi özellikle askeri ekipmanların ulaşımı için kullanılan drone’lardır. Pençe benzeri yapılarla taşıdığı ekipmanları uygun bir hedefe bırakmak üzere tasarlanmıştır. Ancak son zamanlarda taşıma şirketleri de maliyetleri düşürmek için bu drone mekanizmaları üzerinde araştırmalar yapmakta.

3.İzleme Amaçlı Kullanılan Drone’lar

Drone Nedir? Drone Çeşitleri Nelerdir?

Standart kameralar ve kızılötesi kameralar ile donatılmış bu drone çeşitleri güvenlik amaçlı olarak sokaklarda kullanılmasının yanında yangınları tespit etmek için ormanlarda da kullanılıyor. Ayrıca keşif amaçlı uçuşlar da sık sık bu drone çeşitleri ile yapılmaktadır. Bunlara ek olarak doğal afetlerde ve olumsuz koşullarda da oldukça önemli roller oynarlar.

4.Fotoğraf/Video ve Hobi Drone’ları

Drone Nedir? Drone Çeşitleri Nelerdir?

Daha önceleri bir alanın kuş bakışı fotoğraflarını çekmek için helikopter veya uçak kullanılmaktaydı. Ancak tahmin edersiniz ki bu durum hem pahalı hem de kullanışsız. Şimdilerde ise özellikle fotoğrafçılar, film yapımcıları vb. pek çok insan için ucuz ve kullanışlı bir araç olmuştur. Amatör ya da profesyonel olmanız fark etmez, siz de harika görüntüler çekebilirsiniz!

Drone’lar Nasıl Çalışır?

Çalışma prensibinden bahsederken ele alacağımız temel drone çeşidi, pek çoğumuzun aşina olduğu ve birden çok (genelde 4-5) pervaneye sahip olan drone çeşididir. Örneğin dört farklı pervaneye ve rotora sahip olan drone çeşitleri quadrotor (dörtdöner) olarak tanımlanır. Bu dört farklı pervanenin aynı anda dönmesi ile drone kolayca havalanır. Aynı anda gruplar olarak farklı yöne ve farklı güçte dönen pervaneler ile de rahatça manevra yapabilir ve hızlıca uçabilir. İçindeki teknik ekipman da en güncel teknolojiye sahiptir.

Drone Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle fiyatları iyice incelemeniz gerekiyor. Burada drone’u ne için kullanacağınız da önemli. Eğer fotoğraf ve video çekimleri için drone alıyorsanız kamera özelliklerinin ihtiyacınızı karşılayacağından emin olmanız gerekiyor.

Bunun yanında özellikle kumanda özelliklerine de dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı modeller sadece uzaktan kumanda ile yönetilebilirken, bazıları akıllı telefonlara ve tabletlere de bağlanabiliyor. Ayrıca batarya ömrüne de dikkat etmekte fayda var. Her zaman için yedek bir batarya bulundurmak, drone ile daha keyifli vakitler geçirmenize yardımcı olacaktır.

Drone Nedir? Drone Çeşitleri Nelerdir? yazımız burada sona erdi.Sizin de drone çeşitleri hakkında eklemek istedikleriniz varsa bizimle yorumlar bölümünde paylaşmaktan çekinmeyin.

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.