Andromeda İşletim Sistemi Nedir? Androidden Farkı Nedir?

Tarihler  4 Ekim 2016’yı gösterdiğinde Google’ın yapacağı özel bir lansman ile beraber Nexus serisi son bularak yerini Pixel serisine bırakacak. Bu serinin öncüleri olarak kabul edilecek Google Pixel ve Google Pixel XL’ın yanı sıra bir büyük ürün ve aynı zamanda Google’da işleri değiştirecek bir adım da atılabilir.

Büyük ürün bazında hali hazırda piyasada bulunan Chromecast Ultra ile 4K görüntü aktarımını destekleyecek bir cihaz gelmesi bekleniyorken, ayrıca Amazon Echo gibi hem hoparlör hem de sanal asistan görevini üstlenecek Google Home cihazı da gelecek. Fakat asıl büyük lansmanı Android tarafında yapacak olan Google, bu noktada Pixel telefonları bile geride bırakacak adım atacak.

Detaylara girmeden önce kısaca bahsetmek gerekirse söylentiler ve Android’in başkanının heyecanını dile getirmesinden anlayacağımız üzere Android dünyasına veda edeceğiz gibi görünüyor. Yerine geçecek olan Andromeda işletim sistemi ile sadece telefon ve tabletler değil, aynı zamanda bilgisayarlar ve televizyonlar da bu işletim sistemine dahil olacaklar.

Şimdi ise detaylarıyla nedir ne değildir ona bakalım;

Andromeda Nedir?

Andromeda, Messier 31, M31 ve NGC 224 olarak da bilinen evrenimizdeki galaksiden biridir. Türkçe manası “zincire vurulmuş kız” olan bu galaksi, Google tarafından yeni işletim sisteminin adı olarak kullanılıyor. Android’e yakın olmasından tercih edilen Andromeda, artık sadece telefon ve tablet değil, aynı zamanda bilgisayar ve Chrome OS’e sahip tüm cihazlar tarafından desteklenecek. Yani Google, Windows 10 ile gelen “tek işletim sistemi tüm cihazlar” mantığını kendine uyarlıyor.

Andromeda Hangi Cihazlar Tarafından Kullanılacak?

Teknik olarak Android ve Chrome OS’in birleşimi bir işletim sistemi olacak olan Andromeda, böylece ilk adımda Android işletim sistemine sahip telefon, tablet, televizyon, akıllı saatler ve Android Auto’ya sahip otomobiller, Chrome OS tarafındaki Chromebook’ları kapsayacak ve aynı zamanda Google’ın sanal gerçeklik platformu Daydream‘de bu ekosisteme girecek. Böylece tek bir işletim sistemi haline gelecek olan Andromeda, bu saymış olduğum tüm cihazlar ve araçlar için ortak bir işletim sistemi haline gelecek.

Andromeda’nın Android’e Katkısı Ne Olacak?

Bildiğiniz gibi Android ekosistemi ilk olarak telefonlarda yaygın iken, ikinci sırada tabletler geliyor. Diğer cihazlarda ise oldukça düşük orana sahip. Fakat Andromeda sayesinde artık Android ekosistemi telefonların yanı sıra birçok cihazda kullanılabilir olacak.

Peki Benim Android Telefonuma Ne Olacak?

Merak etmeyin, Android 7.0 Nougat, görünüşe göre Android dünyasının son güncellemesi olacak. Yani Android 7.0’a kadar güncelleme alabileceksiniz. Ama devamında ise Andromeda işletim sitemi telefonunuza yüklenecek gibi görünüyor. Fakat şu anda bu konuda bir netlik yok.

Andromeda Ne Zaman Çıkacak?

İlk duyurusunun 4 Ekim 2016’da yapılmasını beklediğimiz Andromeda, büyük ihtimalle Android 8.0 yerine gelecek. Yani duyurusu haftaya, güncellemesi, yani ilk çıkışı ise seneye olacak.

Andromeda’da Ne Gibi Yenilikler Gelebilir?

Andromeda’da en büyük yenilik birkaç kere bahsettiğim çoklu cihaz desteği olacak. Böylece bir Android oyununu sadece telefondan değil, bilgisayarınızdan da oynayabileceksiniz. Android ekosistemi bir anda Andromeda’ya yükselerek her yerden, birçok cihazdan erişilebilir olacak. Böylece iOS ve Mac uyumunu Andromeda’da görebileceğiz.

Bunun yanı sıra bahsetmiş olduğum cihazlar dışında yeni birçok cihaz için Andromeda çıkabilir, bu da ekosistemi iyice büyütecektir. Ama asıl yenilik arayüz ve kullanımda olmasını bekliyorum. Yani alışılagelmiş bir Android deneyiminde büyük yenilikler kapıda gibi.

Andromeda’yı Hangi Cihazlar Destekleyecek?

Bu noktada büyük bir belirsizlik hakim. Ama Android 8.0 güncellemesini teknik olarak alması gereken her cihaz kesinlikle Andromeda güncellemesini, yani Andromeda işletim sistemine geçişi yapacaktır. Bu geçişi yapmak zorunda olan Google ve Samsung, HTC, LG gibi firmalar hazırlıklarını bu doğrultuda yapacaklarına neredeyse eminim.

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir