Zihinsel Sağlığınız İçin Faydalı Olacak Mobil Uygulamalar

Cep telefonumuzu kullanarak pek çok şey yapabiliriz. İletişim kurabilir, mesaj gönderebilir, Basari Bet gibi sitelerde oyun oynayarak eğlenebiliriz. Mobil cihazların sahip olduğu devasa uygulama kütüphanesi, bunların hepsini ve daha fazlasını kolayca yapabilmemizi sağlıyor. Bu kütüphanelerde bulabileceğiniz uygulamalardan bazılar ise zihinsel sağlığınıza yönelik: Sizi rahatlatmaya ve genel duygu durumunuzu düzeltmeye odaklanıyorlar. Eğer böyle bir uygulamanın işinize yarayacağını düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz: Aşağıda, onların en iyilerinde oluşan bir liste paylaşacağız. 

Herkesin Kullanabileceği Uygulamalar

Bunlar yaşı veya mesleği ne olursa olsun herkesin kullanabileceği ve belirli bir fayda elde edebileceği uygulamalar. Ortak özellikleri arasında şunlar yer alıyor: 

  • Meditasyon. Birçok uygulama günlük meditasyon ve farkındalık teknikleri sunuyor.
  • Günlük kaydı. İster gündelik olaylar ister ruh haliniz ve/veya stres yaratan etkenlerle ilgili bir günlük tutun, bu uygulamalar ilerlemenizi takip etmeyi ve ruh halinizi olaylarla ilişkilendirmeyi kolaylaştırıyor.
  • Bildirimler ve hatırlatıcılar. Bazı uygulamalar, kullanıcıların günlük rutinlerini takip etmelerine yardımcı olmak için bildirimler, onaylamalar ve hatırlatıcılar içeriyor.
  • Egzersizler. Bazı uygulamalar, kullanıcıların öğrendiklerini uygulayabilmesi için egzersizler sunuyor.
  • Raporlar. Kullanıcılar, uygulamaların sağladığı raporlar ve grafikler aracılığıyla ilerlemelerini takip edebiliyor.

En popüler uygulamalardan bazıları şunlardan oluşuyor: 

  • Calm: Bu, kullanıcıların rahatlamasına ve daha iyi uyumasına yardımcı olan bir meditasyon uygulaması. Bir rehber eşliğinde meditasyon, uyku teknikleri, hareket ve esneme, müzik ve doğa sesleri sunuyor. Calm, ayrıca uygulamayı çalışanlarına sunmak isteyen şirketlere özel teklifler de içeriyor.
  • Moodfit: Bu uygulama, günlük tutma özelliğine ek olarak, farkındalık ve bilişsel davranışçı teknikler içeriyor. Kullanıcılar günlük hedefler belirleyebiliyor ve kendileri için neyin önemli olduğuna ilişkin bildirimler ve hatırlatıcılar ayarlayabiliyor. Moodfit ayrıca kullanıcıların davranış kalıplarını anlamalarına yardımcı olacak raporlar da sağlıyor.
  • DBT Coach: Diyalektik davranış terapisi (DBT), TSSB ve borderline kişilik bozukluğu olan bireylerin tedavisinde kullanılan bilişsel davranışçı terapinin (CBT) bir alt kümesini oluşturuyor. Uygulama, bu amaçla kullanılabilecek egzersizler, günlük tutma özelliği, hatırlatıcılar ve benzeri araçlar içeriyor. Aynı zamanda profesyonel danışmanlarla iletişimi kolaylaştırıyor, yani tek başına kullanmak yerine terapistinizle birlikte de kullanabilirsiniz.

Yaş gruplarına özel bazı uygulamalar da mevcut. Örneğin, sadece gençlere özel tasarlanmış seçenekler de bulunuyor.

Gençler için 5 Ruh Sağlığı Uygulaması

2019 tarihli bir araştırmaya göre, gençlerin %95’inin internete erişmek için kullandıkları bir akıllı telefonu var. Ancak böyle bir erişim bazı ruhsal sorunların da ortaya çıkmasına neden oluyor. Örneğin: 

  • Yalnızlık. Journal of Adolescence dergisinde yayınlanan bir araştırma, gençler arasında yalnızlığın arttığını ve yalnızlık ile akıllı telefon kullanımı arasında bir ilişki olduğunu gösterdi.
  • Duygudurum bozuklukları ve intihar. Journal of Anormal Psychology dergisindeki bir araştırma, gençler arasında akıllı telefon kullanımının duygudurum bozuklukları ve intiharla bağlantılı olabileceğini gösterdi.
  • Beden imajı. Current Psychology dergisindeki bir araştırma hem kız hem de erkek çocuklarda akıllı telefon kullanımı ile olumsuz beden imajı arasında bir bağlantı buldu.

Gençlerin akıllı telefon kullanımına ilişkin bu sorunlar göz önüne alındığında, mobil uygulamalarının zihinsel sağlık sorunları olan ergenlere ulaşmanın etkili bir yolu olması şaşırtıcı gelebilir. Ancak Avustralya’da yapılan bir araştırma, gençlere yönelik zihinsel sağlık uygulamalarının, basit tutulması ve onları bilgiyle boğmaması hâklinde oldukça etkili olabileceğini gösteriyor. Bu bağlamda, kullanılabilecek en iyi uygulamalar arasında şunlar yer alıyor: 

  • Sanvello: Bu uygulama, öz bakım, akran desteği, koçluk ve terapi sunuyor. İçerdiği araçlar arasında ruh hali takibi ve topluluk desteği yer alıyor. Gençler, ilişkiler, yeme bozuklukları, LGBTQ+ zorlukları ve kaygı bozuklukları hakkında akranlarıyla iletişim kurabiliyor. Ayrıca şiirlerini ve diğer yaratıcı eserlerini de paylaşabiliyorlar.
  • Calm Harm: Bu uygulama, gençlerin kendine zarar verme dürtüsünü yönetmelerine yardımcı oluyor. Kullanıcıların, rahatlık, rahatlama veya dikkat dağıtma gibi o anda ihtiyaç duydukları şeye göre farklı teknikleri seçmelerine olanak tanıyor. Gençler, kendi tetikleyicilerini anlamak ve bu zorlukların üstesinden gelmenin en iyi yollarını belirlemeyi öğrenmek için öz takip ve raporlama özelliklerini kullanabiliyor. Calm Harm ayrıca bir günlük kaydı tutulmasını da sağlıyor.
  • MeToo: Bu bir topluluk oluşturma uygulaması. Gençler anonim olarak gönderi paylaşabiliyor ve deneyimleri hakkında diğer gençlerle iletişim kurabiliyor. Eğitimli danışmanlar, zorbalık ve diğer olumsuz durumları önlemek için tüm gönderileri denetliyor. MeeToo’nun amacı, gençlerin diğer gençlere yardım etmelerini sağlamak ve onlara sorunlarını yargılamadan tartışabilecekleri güvenli bir alan sunmak.
  • Feeling Good Teens: Bu uygulamanın amacı, gençlerin güven ve farkındalık geliştirmelerine yardımcı olmak. Bu amaçla, meditasyon ve farkındalık, pozitif zihinsel eğitim ve BDT gibi araçlar sunuyor. Uygulama, kullanıcıların günlük olarak dinleyebileceği kısa programlar da içeriyor.
  • MindShift: Bu uygulama, gençlerin kaygılarını yönetmelerine yardımcı olacak BDT araçları içeriyor. Bu amaçla bir günlük ve gençlerin birbirlerinden destek alabileceği bir topluluk sunuyor. Kullanıcıların konfor alanlarını güvenli bir şekilde genişletmeye ve korkularıyla yüzleşmeye yönelik adımlar atmalarına olanak tanıyor. Gençler uygulamayı iyi alışkanlıklar geliştirmek ve kendilerine hedefler belirlemek için de kullanabiliyor.

Son olarak, çocuklar için geliştirilen ruh sağlığı uygulamalarından bahsedelim, zira onlar da yardıma ihtiyaç duyabiliyor. 

Çocuklar için Zihinsel Sağlık Uygulamaları

COVID-19 salgını herkes için zor olsa da özellikle ergenlik öncesi çocuklar için zor oldu. İstatistikler endişe verici bir tablo çiziyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından hazırlanan bir rapora göre, Nisan 2020 ile Ekim 2020 arasında, 5 ila 11 yaş arası çocuklara yönelik pediatrik acil servis ruh sağlığı ziyaretleri, 2019’un aynı dönemine kıyasla %24 arttı.

Çocuklara yönelik çoğu zihinsel sağlık uygulaması, öz kontrol ve dayanıklılığa odaklanıyor. Çocukların farkındalığı artırmak ve özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olmak için tanıdık karakterler ve oyunlar kullanıyorlar. 

  • Breath, Think, Do: Bu, çocukların nefes egzersizleriyle sakinleşmeyi öğrenmelerine yardımcı olan Susam Sokağı’nın resmi uygulaması. Ayrıca çocuklara ne hissettiklerini nasıl tanımlayacaklarını öğretiyor ve onları neyin işe yaradığını görmek için farklı çözümler denemeye teşvik ediyor. Susam Sokağı’ndan beklenebileceği gibi, bu uygulama çocuklarla onların anlayabileceği bir dilde konuşuyor.
  • Mind Moose: Bu uygulama, çocuklara ruh sağlığını yaşlarına uygun ve kanıta dayalı bir şekilde öğretiyor. Çocuklar “geyik görevlerine” katılıyor ve bunları tamamladıktan sonra rozetler ile sertifikalar kazanıyor. Mind Moose, sağlıklı özgüven ve beden imajına odaklanıyor, çocukların beyinlerinin nasıl çalıştığını anlamalarına yardımcı oluyor ve çocuklara kendi güçlü yönlerini anlamalarını öğretiyor.
  • Positive Penguins: Bu uygulama, çocukların duygularını anlamalarına ve olumsuz düşüncelerin üstesinden gelmelerine yardımcı oluyor. Kaygı ve depresyon duygularıyla başa çıkma tekniklerini izah etmek için dört penguen karakteri kullanıyor: tüm gerçekleri öğrenmek, büyük resmi görmek, olasılıkları planlamak ve bir arkadaşa yardım etmek.

Bu uygulamalar size yardımcı olabilecek olsa da, gerekliyse profesyonel yardım almaktan kaçınmayın.  

Mehmet Kalaycı

22 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. 2006 yılından bugüne internet reklamcılığı içindeyim. Güncel konuları kendi yorumum ile sizlere aktararak bilgilenmenizi amaçlayan biriyim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.