Veri Kurtarma Mantığı Nedir?

Veri Kurtarma Mantığı Nedir

Aslında konu hem veri kurtarma hemde veri onarma mantığı ile aynıdır. Bu olayı basit bir şekilde anlatmaya çalışayım. Bir veri bilgisayarın harddiskinde hiçbir şekilde silinmez. Yani bizim anladığımız somut bir şekilde silme işlemi gerçekleşmez.

Siz herhangi bir klasörün/belgenin üzerine gelip bilerek veya bilmeyerek sildiğinizde aslında o anda hiçbir şey silinmez :)) Bilgisayarınıza yüklü olan sistem aracılığı ile oradaki verinin boş olduğuna dair bir komut verilir. Yani boş olan hiçbir şey yoktur. Tüm bilgiler 1 veya 0 şeklinde aynen harddiskte duruyordur. Sade ek komutlarla oranın boş olduğuna dair bilgi verilir. Yeni bilgiler geldikçe bu sil dediğiniz alanın üzerine yerleştirilir. Ancak bunun sırasını yani ne zaman hangi bilginin buraya yazılacağını sistem belirler.

Bu nedenle biçimlendirme, formatlama yada yeni bilgi yükleme işlemi yapılmadığı sürece silinmiş bir verinin kurtarılması basit bir kurtarma programı ile yapılabilir.

Gel gelelim veri kurtarma mantığına.

Bir bilişim sisteminde her veri demetinin bir kuralı vardır. Örneğin size ait bir fotoğraf 1 ve 0’lardan meydana gelir. Harddiskte böyle saklanır. Fotoğrafınızın her  5’er birlik dizilim sonrasında “01” biti gelmek durumundandır ve ayrıca hiçbir 4. bit “11” olamaz.  Buna benzer bir sürü şart vardır. Bir veri kurtarma veya onarma programı buna dayanarak nereye ne geleceğini tahmin edebilir. Olayın mantığı tamamen böyledir.

Kaynak: Tech-Worm

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir