Nesnelerin İnterneti’nin en çok Kullanıldığı 6 Alan

Nesnelerin İnterneti’nin en çok Kullanıldığı endüstri dallarındaki 6 Alan ‘ı sizler için derledik. Şu an bu teknolojiyi kullanan ve ilerleyen senelerde Nesnelerin İnterneti’ne daha çok gereksinim duyacak olan bu endüstri dalları sizi şaşırtacak.

 

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Kısaca tanımlarsak, nesnelerin interneti, internete bağlanabilen ve ayırdedilebilen gömülü sistemlerin oluşturduğu bağlantılar anlamına geliyor. Nesnelerin interneti cihazları, sistemleri ve servisleri birbirine bağlayarak işlerin otomatikleşmesine ve akıllı ağlara olanak sağlıyor.

Nesnelerin interneti hakkıda daha detaylı bilgileri Nesnelerin İnterneti Nedir?  yazımızda ayrıntılı olarak ele almıştık.

IoT Solutions World Congress etkinliğinde birçok farklı endüstri dalını temsilen ülkelerinden katılan uzmanlar  Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) endüstri dalları üzerindeki olumlu etkilerinden konuştular ve bu teknolojiyi kullanma şekillerini sergilediler. Biz de, etkinlikte yapılan konuşmalara ve tanıtılan teknolojilere göre gelecek senelerde Nesnelerin İnterneti’ni kullanacak olan endüstri dallarını sizler için derledik.

Geçtiğimiz günlerde sıklıkla DDoS saldırısıyla (Bknz: DDoS Nedir? DDoS Saldırıları Nasıl Gerçekleşir? )  anılan Nesnelerin İnterneti, işte bu endüstri dallarının gelişimine katkı sağlıyor:

Nesnelerin İnterneti’nin en çok Kullanıldığı 6 Alan

Tarım

Nesnelerin İnterneti teknolojisinin en çok kullanıldığı alanlardan birisi tarımdır. BI Intelligence, 2015 senesinde tarımda kullanılan Nesnelerin İnterneti cihazlarının sayısının 30 milyon olduğunu, bu sayının sadece 5 sene içerisinde 75 milyona yükseleceğini tahmin ediyor. Bu teknoloji, tarımla uğraşan kişilerin hayvanları ve bitkileri hakkında bilgi toplamasına, işlerini daha düzenli olarak halledebilmelerine yardımcı oluyor.

Sağlık

Sağlık sektöründe Nesnelerin İnterneti teknolojisinin kullanılması sadece hastaların iyileşmesini kolaylaştırmıyor, aynı zamanda hasta memnuniyetini arttırıyor ve hastanelerin daha fazla kazanmasını sağlıyor. Nesnelerin İnterneti, hastanelerde bulunan cihazlardan bilgi almak ve hızlı bir şekilde bilgi aktarımı yapmak amacıyla kullanılabiliyor.

Toptan Satış

Perakendecilik yapan şirketlerin Nesnelerin İnterneti ile alakalı olmadığını düşünebilirsiniz ancak bu teknoloji, dağıtımı yapılan malların kontrolünden müşteri deneyimlerini gözlemlemeye kadar birçok alanda kullanılıyor. Örneğin Nesnelerin İnterneti sayesinde bir mağazanın mobil uygulamasını kullanan müşteriler, mağazada bulunan ürünler hakkında daha fazla bilgiye ulaşabiliyor ve hatta o ürünü indirimli bir şekilde satın alabiliyorlar. Bu da hem müşterilerin, hem de satıcıların işine geliyor.

Ulaşım

Toplu taşımadan lojistiğe kadar her türlü ulaşımda Nesnelerin İnterneti teknolojisi kullanılabiliyor. Örneğin bir gemi dolusu yiyeceğin taşımacılığını yapıyorsunuz. Yiyeceklerin gemideki durumu hakkında sürekli olarak bilgi almak adına Nesnelerin İnterneti teknolojisini kullanabilir ve sıcaklık, nem gibi yiyeceklere zarar verebilecek faktörleri denetim altında tutabilirsiniz.

Enerji

Nesnelerin İnterneti enerji sektöründe olan şirketlere de yardımcı oluyor. Bu şirketlerden birisi olan PG&E, Nesnelerin İnterneti teknolojisini kullanarak müşterilerinin enerji tüketimini ölçüyor. Ölçümler sonucunda hem kullanıcı bilinçlendiriliyor, hem de şirketler o müşteri hakkında daha sağlıklı bilgilere ulaşabiliyorlar.

Üretim

Üretim, açık ara farkla Nesnelerin İnterneti’nin en çok kullanıldığı alan. BI Intelligence’ın paylaştığı bilgilere göre 2015 senesinde üretim sektöründe Nesnelerin İnterneti’ne yapılan harcama 29 milyar dolardı ve bu sayı 2020 senesinde 70 milyar dolara çıkacak.

Nesnelerin İnterneti’nin tercih edilmesindeki ana neden, üretim alanlarında ölçüm yapan birçok cihazın bulunması. Harcanan elektriği, verimi, ısıyı, ağırlığı, boyutu ve daha birçok şeyi ölçen cihazlar, bu teknoloji sayesinde birbirleriyle haberleşebiliyorlar.

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.