İnternette Tuzağa Düşmemek için Dikket Etmeniz Gereken 7 Şey
İnternete bağlanırken, sosyal medyayı kullanırken, e-mail alıp gönderirken dolandırıcılardan korunmak ve İnternette Tuzağa Düşmemek için Dikket Etmeniz Gereken 7 Şey
Günümüzde hemen her alanda yaygınlaşan bilgisayar teknolojisi, beraberinde bilgiye hızlı erişim, kolay haberleşme, paylaşım gibi birçok imkâna sahip olmasıyla, bu hızlı gelişimini sürdürmektedir. Sadece iş hayatımızda değil, eğitim, ev yaşamı, sosyal yaşam gibi pek çok alanda, bilgisayar ve internet kullanımı giderek daha yoğun bir şekilde yer almaya devam etmektedir.
Bankacılık işlemleri, vergi ödeme, trafik cezası ödeme, alışveriş yapmak, iş başvurusunda bulunma, sosyal ağlara kaydolmak, okul ve ders kaydı, ders notları ve bunun gibi bir çok işlem internetten yapılabiliyor. Doğal olarak bazı kişisel bilgileri de bu aşamada kullanmak durumundayız.
İnternette Tuzağa Düşmemek için Dikket Etmeniz Gereken 7 Şey
Bu yazımızda İnternette Tuzağa Düşmemek için Dikket Etmeniz Gereken 7 Şey ‘i sıraladık.
1. Ortak Wi-Fi Bağlantılarına Güvenmeyin
Havalimanları, kafeler, otobüsler, restoranlar ve daha pek çok yerde sunulan ücretsiz Wi-Fi bağlantıları çok büyük risk taşıyor. Kötü niyetli kişiler, kullanıcıları tuzaklarına düşürmek için hiç şüphelenmeyecekleri internet ağları oluşturuyorlar. Örneğin; Esenboğa Airport Wi-Fi, X Cafe, ABC Otel Kat 3 gibi.
Elbette bağlandığınız Wi-Fi’nin sahte olmaması da güvenilir olduğu anlamına gelmiyor. Herkese açık şekilde yayın yapan bu ağlarda kötü niyetli kişilerin pusuda beklediğini düşünerek; kullanıcı adı ve şifre isteyen sitelere girmemek, bankacılık işlemlerini yapmamak ve alışveriş işlemlerini yapmamak gerçekten önemli. Bunun yanında, mümkün olabildiğince VPN uygulaması kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak, VPN uygulamasının da güvenilir olanlarını tercih etmenizde fayda var. Bakınız :VPN Nedir? Nasıl Kullanılır?
2. Parolanız Kolayca Tahmin Edilmesin
Parola oluştururken başkalarının kolayca tahmin edebileceği türden parolaları kullanmamanızı artık bilmeniz gerekiyor. Doğum gününüz, tuttuğunuz takım, evcil hayvanınızın adı gibi bilgiler sosyal medya hesaplarınızdan bile kolaylıkla bulunabileceğinden, bu tür içeriğe sahip parolalardan uzak durmalısınız. Aşağıdaki Kaspersky Password Checker uygulamasını kullanarak, kolayca tahmin edilemeyecek parolalar oluşturabilir ya da diğer uygulamalarla rastgele güçlü parolalar oluşturabilirsiniz. Bakınız :Hesaplarınız için Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?
3. Farklı Hesaplarda Aynı Parolayı Kullanmayın
Son derece güçlü, hatırlanması kolay ve kırılması zor bir parola buldunuz diyelim. İş bununla bitmiyor ne yazık ki. Aynı şekilde birkaç parola daha oluşturmanız gerekiyor. Nedenini hemen açıklayalım. Bir aksilik sonucunda, bir hesabınızın parolası kırıldı veya çalındı diyelim. Bu parolayla giriş yapabildiğiniz tüm hesaplarınızın tehlikede olduğu anlamına geliyor. Örneğin, bir forum sitesinde ya da alışveriş sitesinde bulunan hesabınız çalındığında, e-posta hesabınıza kadar hacklenebilirsiniz ve bu adımdan sonra tüm hesaplarınız teker teker hacklenmeye devam edebilir.
4. E-postanıza Gelen Linklere Tıklamayın
Yıllarca bu konuda uyarılar yapılmasına rağmen, birçok kullanıcı hala maillerine bilinmeyen kişilerden gelen linklere tıklamakta herhangi bir sakınca görmüyor. Bu maillerde linklere tıklamak, bilgisayarınıza otomatik olarak zararlı yazılımları indirip kurulmasına ya da parolanızı çalmak için Facebook, Twitter gibi görünen popüler sahte sayfalara giriş yapmanız istenebilir.
Buna ek olarak; Facebook, Twitter gibi sitelerdeki beğeni kasma gönderilerinden de uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Klasik olarak “beğenip paylaşana X hediye!” tarzındaki gönderileri beğendiğinizde hiçbir şey kazanmayacaksınız (Resmi kurumsal hesaplar dışındakiler) Bu gönderilerin bazılarında bulunan linkler de doğrudan zararlı yazılımları bilgisayarınıza kurmak amacıyla paylaşılıyor. Uzak durmanızda fayda var.
5. Giriş Bilgilerinizi Kimseyle Paylaşmayın
Başlık net bir şekilde anlaşılıyordur diye umuyoruz. Kötü niyetli kişilerin yüzlerce yöntemle elde etmeye çalıştığı bilgilerinizi herhangi biriyle paylaşmanız hiç güvenli değil.
6. Konumunuzu Herkesle Paylaşmayın
Tatil ya da iş için şehir dışına çıktığınızda bunu cümle alemle paylaşmanızın hiç güvenli olmadığını da bilmenizi isteriz. Bununla birlikte, bazı uygulamaların ve sitelerin yüklemiş olduğunuz fotoğraflara otomatik olarak konum eklemesi de aynı şekilde. Bu tarz bilgileri sadece güvendiğiniz kişilerle paylaşmanızı tavsiye ediyorum. Facebook gibi platformlarda paylaşmak pek güvenli olmayabilir. Bakınız :Sosyal Medyada Konum Gizleme
7. Sosyal Medya Sitelerinin Ayarlarını İncelemeden Kabul Etmeyin
Sosyal medya siteleri, paylaştığınız bilgilerin gizliliğini ayarlamanıza izin veriyor ve genellikle varsayılan olarak birçok kişiye görünür oluyor ya da başkaları tarafından işlenme ve kullanılmaya onay verilmiş olabiliyor. Bu tür gizlilik ayarları çok sık değiştiğinden dolayı, sık sık diğer insanlarla neleri paylaşmayı onayladığınızı incelemeniz gerekiyor. Bunu ilgili sitenin “gizlilik ve güvenlik ayarları” bölümünden bulabilirsiniz.
Özet olarak, bu tür konularda dikkatli ve şüpheci olmanız güvenlik anlamında size çok şey kazandıracaktır. İnternetin nimetlerinden faydalanırken, kötü niyetli kişilerce İnternette Tuzağa Düşmemek ‘te fayda var.