Ekran Kartları Hakkında Her Şey

Görsellik harikası oyunların tadını çıkarmak veya profesyonel grafik işlemleri yapmak için kaliteli bir ekran kartınız olması şart. Karşınızda Ekran Kartları Hakkında Her Şey!

Ekran kartı bilgisayarın monitöre görüntü aktarımını sağlayan birimdir. Ekran kartı olmayan bir bilgisayardan görüntü elde edemezsiniz.

Ekran Kartları Hakkında Her Şey

Günümüzde ekran kartları için Gpu üreten, birbirine rakip iki büyük firma var. Nvidia ve AMD aralarındaki sürekli rekabetten dolayı her geçen gün Gpu mimarilerini güçlendiriyor ve kapasitelerini artırarak görüntü kalitesinde devrim yaratıyorlar.

Görüntü kartı ilk olarak seri üretilen Apple II Mikrobilgisayar‘da kullanıldı. IBM firması 1981 yılında tek renge sahip görüntü kartına sahip PC’leri piyasaya sürdü, bunlara “monochrome” monitörler eşlik ettiler. Bu monitörlere kısaca MDA (Monochrome Display Adapter) deniliyordu.

Daha sonra Hercules firması 1982 yılında daha yetenekli görüntü kartı olan Hercules Graphics Card adında ürününü piyasaya sürdü. İlk renkli görüntü standartları şöyle evrimleştiler:

1981 yılında CGA (Color Graphics Adapter),

1984 yılında EGA (Enhanced Graphics Adapter)

PS/2 modeller için MCGA ve VGA (Video Graphics Array)

1989 sonrası IBM firması görüntü kartı standardı geliştirmedeki etkein rolünü kabetti. Günümüzde bütün PC’lere ait ekran kartları VGA modunu (16 renkli 640 x 480 piksel) destekler.

VGA standardını 1.280 x 1.024 piksel çözünürlüğe ve 16 Bit renk derinliğine sahip günümüz bilgisayarlarında kullanılan VESA (Video Electronics Standards Association) takip etti.

1990 yılında itibaren kendi görüntü işlemcisine (GPU Graphics Processing Unit) sahip görüntü kartları geliştirilmeye başlandı.

Nvidia

1996 yılında Kaliforniya’lı 3dfx Interactive, 3D hızlandırıcılı 3dfx Voodoo Graphics görüntü chipsetleri geliştirdi. Bu ürün hem oyun dünyasında hem de GPU algoritmasında devrim niteliği taşır. 3dfx sayesinde bilgisayarlar ile 3. boyut evreni arasında geometrik şekillerin ve doku doldurma (Texture mapping) işlemleri gerçekleştirildi.

Radeon Crossfire

Zaman içinde artan 3D performans ihtiyacı, Multi-GPU tekniği yani SLI ve Crossfire tekniklerinin gelişmesine yol açtı. Bu her iki teknoloji sayesinde birden fazla görüntü işlemcisi paralel olarak tek kart üzerinde çalışabiliyor ve görüntü kalitesi ve performans inanılmaz artıyor.

Ekran Kartları Hakkında sitemizde bulunan bir kaç yazı:

¦NVidia Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?

¡AMD Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?

¦Ekran Kartı Nasıl Değiştirilir?

¦Ekran Kartı Sıcaklığına Nasıl Bakılır?

SLI ve Crossfire nasıl kullanılmalı?

Crossfire ve Sli teknolojileri 1 adetten fazla ekran kartının gücünden yararlanmak olarak açıklanabilir. Ancak güç kaynağınızın 2 kartı destekleyecek voltaja sahip olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Her iki sistemde de daha fazla güç, daha fazla performans anlamına geliyor.

Sli veya Crossfire yapmak isterseniz şu noktalara dikkat etmelisiniz.

SLI kullanmak isteyenler: Aynı marka, model ve bios‘a sahip kartları kullanmalısınız. Crossfire kullanmak isteyenler: Aynı nesil ve seriye sahip kartları kullanmalısınız. Yani HD4850 ile HD4870 Crossfire yapılabilir ancak, HD4850 ile HD5770 Crossfire yapılamaz.

Tavsiyeler

1- Güç kaynağına göre ekran kartı seçmeye çalışın.

2- İşlemci(CPU) düşük bir modelse, darboğaz yaratmaması için ürün kartelasına dikkat edin.

3- Bellek ve bit olaylarına takılmayın. Önemli olan kartın neslidir.

4- Kasa(kasa değişmeyecekse) iç hacmi kart için yeterli olup olmadığını mutlaka ölçün. Kasanıza büyük ve diğer donanıma yer bırakacak büyüklükte kart alın.

5- Ekran Kartından(GPU) ne istediğinizi ölçüp tartın. Nvidia Quadro alıp oyun oynamaya ya da GTX770 Windforce 3x alınıp çizim yapmaya çalışmayın.

Full Donanım

Yazımıza burada son veriyoruz. Bir bilgisayar yapılandırırken gerekli olan en önemli parçaların bu kadar olmadığını biz de biliyoruz. Ancak bunun için bir blog alanından daha fazlasına ihtiyacımız olduğunu da kabul etmemiz lazım.

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.