Windows 10 DNS Değiştirme
www.Tamam.org sitesinde yeralmaktadır.
Herkesin bildiği üzere, ülkemizde bir çok siteye erişim mahkeme kararı aracılığıyla engellenmiş durumda. Engellerin önüne geçmek için kullanılan en basit yöntemlerden biri de DNS değiştirmek. Bu yazımızda Windows 10 DNS Değiştirme yollarını sizlere aktaracağız.
Windows 10 işletim sisteminde DNS adresini değiştirmenin 3 adet yöntemi mevcut. Aşağıdaki yöntemlerden size en kolay gelenini seçip uygulayabilirsiniz.Bu yöntemleri Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 ve Windows XP işletim sistemleri için de kullanabilirsiniz.
Windows 10 DNS Değiştirme
YOL 1: (Windows 10’da Ağ Bağlantıları yardımıyla DNS Değiştirmek)
- Başlat menüsüne sağ tıklayın. Açılmış olan sağ tık menüsü içerisinden Ağ Bağlantıları seçeneğine tıklatın.
- Karşınıza Ağ Bağlantılarını görebileceğiniz bir pencere açılacaktır. Bu pencere içerisinde liselenmiş olan Ağ Bağlantılarının içerisinden hali hazırda bağlı olan bağlantı üzerine Sağ Tık – Özellikler‘e tıklatın ve ardından Bağlantı Özellikleri penceresinin açılmasını sağlayın.
- Açılmış olan Bağlantı Özellikleri penceresi içerisinde “İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” seçeneğini bulun ve üzerine gelerek bir kere sol tıklayarak seçili hale gelmesini sağlayın. Listenin altında görünen Özellikler tuşuna tıklatarak TCP/IPv4 özellikleri penceresine girin.
- Açılmış olan “İnternet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) Özellikleri” penceresi içerisinde “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini aktif hale getiriniz. Hemen altında bulunan metin kutularının aktifleştiğini göreceksiniz. “Tercih Edilen DNS sunucusu” bölümüne: “8.8.8.8“, “Diğer DNS sunucusu” bölümüne ise “8.8.4.4” DNS adreslerini girin. (Belirtmiş olduğumuz bu DNS adresleri Google’a ait DNS adresleridir. Makalemizin devamında alternatif olacak 2016 yılı güncel DNS adreslerini sizlerle paylaştık. Google DNS adreslerine alternatif olarak bu DNS adreslerini kullanabilirsiniz.) Tamam butonuna basın.
- Windows 10 işletim sisteminde DNS değiştirmek bu kadar basit. Bu işlemlerden sonra yeni DNS’ler aracılığıyla internetinize bağlanabilirsiniz.
YOL 2: (Windows 10’da Komut Satırı Yardımıyla DNS Değiştirmek)
- Komut İstemi‘ni Yönetici olarak çalıştırın. Bunu yapmak için: Başlat Menüsü’ne Sağ Tık / Komut İstemi (Yönetici) seçeneğine tıklatın.
- “netsh interface ip add dns name=”Ethernet” addr=8.8.4.4 index=1” komutunu en dıştaki iki tırnak işaretini kullanmadan Komut Satırı‘na yapıştırınız ve ardından Enter‘a basınız. Bu komut yardımı ile “8.8.4.4” DNS adresini ekleyecektir.
- “netsh interface ip add dns name=”Ethernet” addr=8.8.8.8 index=2” komutunu yine aynı şekilde dıştaki tırnak işaretleri olmadan yapıştırın ve Enter tuşuna basın. Bu komut ise “8.8.8.8” DNS adresini ekleyecektir.
- Son işlem olarak “ipconfig /all” komutunu ilgili satıra yapıştırın ve Enter tuşuna basın. Bütün işlem bundan ibaret. Artık yeni DNS adreslerini kullanabilirsiniz. Bu DNS adresleri Google DNS adresleridir. Diğer güncel 2016 DNS adreslerini kullanmak isterseniz sayfanın en altındaki DNS adreslerini de kullanabilirsiniz.
YOL 3: (Windows 10’da PowerShell Yardımıyla DNS Değiştirmek)
- Başlat Menüsü‘nü açınız ve arama bölümüne “PowerShell” yazarak karşınıza çıkmış olan Microsoft PowerShell uygulamasını açınız.
- “Set-DnsClientServerAddress -InterfaceAlias Ethernet -ServerAddresses 8.8.8.8” komutunu dıştaki tırnaklar olmayacak şekilde PowerShell‘e yapıştırınız ve Enter tuşuna basınız. Bütün yapmanız gereken bu kadardı. Bu DNS adresleri Google DNS adresleridir. Diğer güncel 2016 DNS adreslerini kullanmak isterseniz aşağıda linkini verdiğimiz konumzda bulunan Güncel Hızlı DNS Numaraları DNS adreslerini de kullanabilirsiniz.
www.Tamam.org sitesinde yeralmaktadır.