Ultra HD Blu-Ray Nedir?

Ultra HD Blu-Ray nedir

 

Ultra HD Blu-Ray nedir?

Bugünkü Blu-ray diskleri ve teknolojisini muhtemelen zaten tanıyorsunuz. Günümüzün Blu-ray filmleri, Full HD çözünürlükle sınırlılar (1920 x 1080 piksel).

Son birkaç sene içinde yeni bir yüksek çözünürlük standardı kabul görmeye başladı: 4K olarak da bilinen Ultra HD (tam olarak aynı olmasalar da 3840 x 2160 piksel). Bugün TV alırken de dikkat etmeniz gereken bu terime halen yabancıysanız, artık onu yakından tanımanın zamanı geldi.

Ultra HD Blu-Ray nedir-3

TV’lerde giderek daha sık kullanılmaya başlanan Ultra HD, Full HD’nin kabaca iki katı çözünürlük sunuyor. Ancak Ultra HD içeriği bugün yalnızca Ultra HD Blu-ray disklerde satın alabiliyorsunuz. Yani Ultra HD Blu-ray, 4K videoları depolayıp çalabilen tek kompakt disk türü olma özelliğine sahip.

Ultra HD Blu-Ray ve normal Blu-Ray karşılaştırması

Ultra HD Blu-Ray nedir-5

Piyasadaki Blu-ray film diskleri genellikle tek katmanlılar. Tek katmanlı bir Blu-ray ise 25GB veri saklayabiliyor. Ultra HD Blu-ray film diskleri, genellikle 66GB’a kadar veri saklayabilen çift katmanlı Blu-ray disklerini kullanıyorlar. Ancak bazen 100GB’a kadar veri tutabilen 3 katmanlı diskleri de kullanabiliyorlar.

Yani Ultra HD Blu-ray diskte saklanabilen verinin şu anki Blu-ray’in kabaca iki katı olduğu söylenebilir. Bu, görüntülerin iki kat daha iyi olacağı anlamına gelmiyor ancak göreceğiniz detaylar tabi ki daha çok olacak.

Ultra HD Blu-ray’in önemli bir özelliği, Yüksek Dinamik Aralık (HDR) desteği sunması. HDR destekli TV’ler daha yüksek kontrast ve daha zengin renkler sunabiliyorlar. Ultra HD Blu-ray, HDR’yi desteklediği için ev eğlencesi deneyiminiz çok daha iyi olacak. (Ev Sinema Sisteminde Ne Nedir?)

Ultra HD Blu-Ray, 4K akış karşısında

Netflix gibi hizmetler Ultra HD çözünürlüklü videolar sunmaya başladılar. Ancak tüm uzmanların da söylediği gibi iyi video kalitesinin tek koşulu, yüksek çözünürlük değil.  Örneğin Netflix, 4K akış için saatte 7GB veri akışı tahmininde bulunuyor. Bu, iki saatlik bir filmin 14GB olacağı anlamına geliyor. Ancak az önce belirttiğimiz gibi Ultra HD Blu-ray diskler, aynı süredeki bir film için çok daha fazla veriyi üzerlerinde saklayabiliyorlar; yani daha yüksek kalitede video sunuyorlar.

Bunun nedeni, video kalitesinin “bitrate” (bit oranı) ile belirlenmesi. Bitrate ne kadar yüksek ise elde edeceğiniz video kalitesi, o kadar yüksek olacak demektir. Bunun nedeni basit: Yüksek bitrate, bir saniyede daha çok verinin aktarılacağı anlamına geliyor. En yüksek bitrate’i elde etmek için 4K filmleri Ultra HD Blu-ray ile seyretmeniz gerekiyor. Netflix’in 4K video için 25Mbps internet bağlantısı istediğini de hatırlatalım. Bu hız herkesin evinde bulunmadığı gibi, kotanız birkaç filmle birlikte bitebilir.

Yeni Blu-ray Player’a ihtiyacınız var

Blu-ray Player

Şu anki Blu-ray oynatıcılar, Ultra HD Blu-ray diskleri desteklemiyor. CES’te gösterilen yeni Ultra HD Blu-ray player’ların en pahalısının fiyatı ise 400 dolardı. Şimdilik biraz pahalı görünseler de cihazların fiyatlarının zamanla düşmesini bekleyebiliriz.

Ultra HD 4K Blu-ray Player satın alırken “4K Upscaled Blu-ray player” almamaya dikkat edin. “Upscaled” ifadesi, oynatıcınızın normal Full HD  Blu-ray’leri dijital olarak Ultra HD’ye büyüteceği anlamına geliyor. Gerçek Ultra HD için “4K Blu-ray Player” olma özelliğine sahip bir cihaz satın almaya dikkat edin.(Bakınız: 4K Hakkında Her Şey)

Ultra HD Blu-ray’de geriye yönelik uyumluluk var

Film koleksiyonunuz için endişe etmenize gerek yok. Yeni Ultra HD Blu-ray player’nız, Full HD çözünürlüklü Blu-ray diskleri de çalabilecek. Az önce bahsettiğimiz gibi bazı Ultra HD Blu-ray player’lar, Full HD filmleri 4K’ya genişletebiliyor. Bu elbette gerçek Ultra HD’nin yerini tutmayacaktır ancak yine de bir avantaj sayılabilir.

Yeni player’ınız, tüm Blu-ray’leri, DVD’leri, VCD’leri çalabileceğinden sıkılmanızı gerektiren gereken bir durum yok.

Tüm bunlar, henüz 4K TV’niz olmasa bile yeni bir Ultra HD Blu-ray player alabileceğiniz anlamına geliyor.

Ultra HD içeriği

Elbette en önemli sorulardan bir tanesi, bugün Ultra HD Blu-ray player satın aldığınızda onunla izleyebileceğiniz içeriğin olup olmadığı. Hollywood stüdyoları bu yeni formatı desteklemek istiyor, ancak tüm filmlerin Ultra HD olarak yayınlanmasını beklemeyin.

4K” filmlerin hepsi 4K kameralarla çekilmediğinden, “upscaled 4K” ve “gerçek 4K” olarak ikiye ayrılıyorlar. Film yapımcıları çoğu zaman 2K kameraları kullanıyorlar. 4K kameraları kullananlar ise özel efekt işini 4K çözünürlükte yapmayabiliyor. Bununla birlikte 35mm veya 70mm ile çekilen filmler, 4K’ya müthiş bir kalitede dönüştürülebiliyorlar. 2K’dan 4K’ya “büyütülmüş” filmlerin de oldukça iyi göründüğünü söyleyelim.

Kaynak: Chip

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir