Bilgisayar Güvenliği için En Temel 10 İpucu

Bu yazımızda her bilgisayar kullanıcısının bilmesi ve sahip olması gereken güvenlik alışkanlıklarını sıralamak istiyoruz. İşte herkesin bilmesi ve takip etmesi gereken Bilgisayar Güvenliği için En Temel 10 İpucu

Bilgisayar Güvenliği için En Temel 10 İpucu

1. Sosyal mühendislik saldırılarına dikkat edin

Hacker’lar ve veri hırsızları, olta saldırıları, diğer firmaların ve kişilerin kılığına girme gibi taktiklerle güvende olması gereken bilgilerinize ulaşmaya çalışabiliyorlar. Bu nedenle size ulaşan bağlantılara, epostalara, telefon aramalarına ve diğer iletişim türlerine hep şüpheyle yaklaşın. Bazı güvenlik uzmanlarının bile kandırılabildiğini, bu yüzden uyanık olmanız gerektiğini unutmayın.

Şifrelerinizi Hackerlara Karşı Korumanın 5 Sağlam Yolu

2. Kilit kodunuz daha güvenli olsun

Telefonunuzda 4 haneli sayısal bir kilit kodu kullanıyorsanız, bunu 5 haneli bir kodla değiştirmeniz çok daha güvende olmanızı sağlayabilir. Telefonunuzun hırsızların eline geçmesi halinde hırsız, 4 haneli tüm kodları denedikten sonra, kodunuzun 5 haneli mi yoksa 15 haneli mi olduğunu bilemeyeceğinden, işi oldukça zorlaşacaktır.

3. Bilgisayarınızı otomatik olarak yedekleyin

Birden fazla yedek almıyorsanız ve yedek oluşturmayı otomatiğe bağlamadıysanız, verileriniz pek de güvende değil demektir. Yedeklemek sandığınız kadar can sıkan bir şey değil; bu yüzden “yedeklemekle uğraşamam”demeniz geçerli bir mazeret olmayacaktır. Yedeklemek için CrashPlan, Macrium Reflect gibi üçüncü parti yazılımlardan faydalanabileceğiniz gibi, Windows’un dahili Dosya Geçmişi işlevini kullanabilirsiniz. Başta da söylediğimiz gibi, birden fazla yöntemi aynı anda kullanmanızda fayda var.

Bilgisayar ve Akıllı Telefonlar İçin En İyi Yedekleme Uygulamaları

Bilgisayar Güvenliği için En Temel 10 İpucu

4. İyi bir antivirüs yazılımı kullanın

Virüsler ve zararlılar, bilgisayarınıza girmek için sürekli olarak yeni yollar keşfediyorlar. Bunun için Avira for Windows gibi bir antivirüs ve Malwarebytes gibi bir zararlı tarama aracı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Hepsi bu kadar basit.

En İyi 9 Ücretsiz Antivirüs Programı

5. Router’ınızın ayarlarını yapın

Router’ınızın ev ağınızın güvenliği için ilk aşama olduğundan, web arayüzü parolasını değiştirmeniz, WPA2 (AES) şifrelemesini kullanmanız şart. Ancakdeğiştirmeniz gereken başka ayarlar da var.

6. Hassas bilgileri şifresiz olarak eposta üzerinden göndermeyin

Bilgisayar Güvenliği için Banka bilgileriniz, e-devlet oturum açma bilgileriniz, şirket sırları gibi bilgileri hiçbir zaman eposta üzerinden göndermeyin. Bu tür verileri şifreleyerek gönderebilir veya Protonmail gibi epostalarınızı şifreleyen bir hizmetten faydalanabilirsiniz.

7. Herkese açık Wi-Fi’larda VPN kullanın

Halka açık Wi-Fi noktalarında güvenliğinize daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Bu ağlarda yapabileceğiniz en iyi davranış, bir VPN kullanmak olacaktır. İyi bir VPN arıyorsanız, buradaki tabloda birçok hizmeti karşılaştırabilirsiniz.

VPN Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bilgisayar Güvenliği için En Temel 10 İpucu

8. Parola yöneticisi kullanın

Parolalarınızda harflerle veya sözcüklerle yaptığınız oyunlar, eskisi kadar etkili değiller. Bunun yanında hack’lenmeniz halinde hesaplarınızın topluca elden gitme ihtimalini ortadan kaldırmak için, her hesabınızı farklı bir parolayla kullanmanız gerekiyor. Bilgisayar Güvenliği için Burada parola yöneticilerinden faydalanmak, en iyi yol olarak karşımıza çıkıyor.

Lastpass, KeePass, 1Password gibi seçeneklerden size en uygun olanını seçin ve güvenli parolalar oluşturup, onları hatırlama ve girme derdinden kurtulun.

En İyi Şifre Yönetim Programları

9. İki adımlı oturum açmayı etkinleştirin

İster parola yöneticiniz olsun, ister Gmail veya Facebook hesabınız, iki adımlı oturum açma size ek güvenlik sağlayacak; parolanızı çalmayı başaran birinin bile hesabınıza girmesine engel olacaktır. Her oturum açtığınızda kod girmek canınızı sıkabilir, ancak çoğu hizmetin kendi PC’nizde sizi hatırlayabildiğini ve adımı size özel olarak teke indirdiğini söyleyelim. TwoFactorAuth ile iki faktörlü oturum açmayı nerelerde etkin hale getirebileceğinizi bulabilirsiniz.

İki faktörlü doğrulama işlevlerinde telefonunuzu kaybetmeniz halinde hesabınıza erişmenizi sağlayacak kurtarma yöntemleri de sunuluyor.

10. Uygulama izinlerini ve güvenlik ayarlarını düzenli olarak kontrol edin

Şimdiye kadarki tüm adımları uygulamış olabilirsiniz; ancak yazılımlarınızın her zaman güncel olmasına da dikkat etmelisiniz. Örneğin router’ınızın son güncellemesi, önemli bir açığı kapatmış olabilir. Buna ilave olarak kullandığınız uygulamaların ve hizmetlerin hangi izinlere sahip olduğunu gözden geçirin ve kullanmadığınız uygulamaları kaldırmayı alışkanlık edinin. Sadece mobil uygulamalardan bahsetmiyoruz, Facebook’ta ve Twitter’da uygulama listenize göz atın ve kullanmadığınız uygulamaları kaldırın. Bu uygulamaların belirli hesap bilgilerinize ve profilinize ulaşabileceğini unutmayın. Google’ın güvenlik kontrolü için zaman zaman ücretsiz boş alan dağıttığını hatırlatalım; yani kendinizi güvene alırken bunun için ödül de kazanabilirsiniz.

Android’de Uygulamaların İstediği Yetki ve İzin Talepleri

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir