Akıllı Telefon Güvenliği için Yapmanız Gereken 10 Şey
Akıllı telefonlarımızı artık sadece sadece kişisel bilgilerimizi, fotoğrafl ve videolarımızı depolamak için kullanılmıyoruz.
Kredi kartınızın borcunu ödemek için bankanızın uygulamasını kullanıyorsanız, finansal işlemlerinizi cihazınızdan yönetiyorsanız ve kullandığınız servislere yine akıllı telefonunuz üzerinden erişiyorsanız güvenlik seviyenizi daima yüksek tutmalısınız.
Akıllı Telefon Güvenliği için Yapmanız Gereken 10 Şey
1- Root atılmış telefonlar, siber saldırılara karşı artık daha açık
Telefonunuza root atıp birçok kişinin erişemeyeceği özelliklerden faydalanabilirsiniz fakat bunu yaparken dikkatli olmanızda fayda var. İnternet ortamında neler yapmanız gerektiği konusunda birçok bilgiye rahatlıkla erişebilirsiniz.
Root işlemi hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Android Telefonları Rootlamak Ne Anlama Gelmektedir yazımıza bakabilirsiniz. Yada ROOT ile ilgili tüm yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
2- Bilmediğiniz kaynaktan telefonunuza uygulama yüklemeyin
Pokemon GO ilk çıktığında yalnızca birkaç ülkede resmi olarak indirilebilir duruma gelmesine rağmen APK olarak 3. taraf birçok site, oyunu yayınlamıştı. Bunların arasında aynı ismi taşımasına rağmen kötü amaçla hazırlanmış yazılımlar da vardı.
Bazı kullanıcılar, maalesef sabırsızlıklarının kurbanı olmuşlar ve cihazlarına bu yazılımların yüklenmelerine sebep olmuştu. APK indirmek ‘zorundaysanız’ eğer yine indirin, ama kaynağa güveniniz muhakkak tam olsun.
3- Kendinize antivirüs uygulamalarından en uygun olanını bulun ve kullanın
Telefonunuzun işletim sistemine ait markete giderek antivirüs programlarına bir göz gezdirin. Hangisinin cihazınıza uygun olduğunu düşünüyorsanız indirip kullanmaya başlayın, eğer telefonunuzu sıradan bir kişiye göre çok daha fazla kullanıyorsanız. ‘Ben Facebook’dan başka bir yere bakmıyorum ki?’ diyorsanız o zaman sanırım bunu yapmanıza gerek yok. En İyi 9 Ücretsiz Antivirüs Programı yazımızda dilediğiniz antivirüs programını indirebilirsiniz.
4- VPN’ler güzeldir, ama hepsi değil
Bazı VPN uygulamaları, verilerinizi reklam ve geliştirme aşamalarında kullanmak için depolayabiliyorlar. Ya da bu zamana kadar fark edilmeyen başka zararları da bulunabilir.
Dolayısıyla kullandığınız VPN servisi güvenilir olsun, ben size bu konuda Opera’yı öneririm. Opera VPN Bilgisayarda Nasıl Kullanılır? konumuzda operadaki VPN kullanımının detaylarına ulaşabilirsiniz.
5- Güncellemelerinizi aksatmayın
Bazen telefonunuzu güncellediğimizde, eskisinden daha kötü performans elde ettiğimiz de olmuyor değil. Fakat yine de son sürümleri kullanmak her zaman faydalıdır, aksatmayın.
6- Her bulduğunuz ücretsiz Wi-Fi ağına atlamayın
Telefonunuzun Wi-Fi ağ listesinde şifresiz olarak bulduğu ağ, ‘interneti yok galiba, yazık. kullansın bari’ diye düşünülerek açık bırakılmış bir ağ olmayabilir. Dünyanın bin bir türlü hali var; belki de ağı açık bırakan kişi bu şekilde cihazınızdaki tüm bilgilere erişebilecek bir yol bulmuştur -ki zaten birçok yöntem mevcut-.
7- Telefonunuzu babanızın oğluna bile vermeyin
Benim de en en sevmediğim durumlardan bir tanesi, her kim olursa olsun ‘ya şu telefonunu bir verir misin?’ denmesidir. Ne lazımsa söyle ben yaparım işte, sen niye istersin ki? Kim bilir hangi amaçla istiyor. Şaka bir yana farkında olmadan zararlı bir siteye girip cihazınızın zarar görmesine, ya da bilmeden yine kötü amaçla hazırlanmış bir uygulamanın yüklenmesine sebep olabilir.
8- Siz de her önünüze gelen internet sitesine tıklamayın
Yukarıda başkalarına atıp tutuyoruz ama biz de az değiliz. İlgimizi çeken bir haber, bir görsel ya da her neyseyi gördüğümüzde, üzerine bir tık yapmaktan kendimizi alamıyoruz. Kötü amaçla hazırlanan binlerce site var, dikkat edin.
9- Yüklediğiniz uygulama sizden hangi izinleri istiyor? Bunu kesinlikle önemsememezlik yapmayın
iOS’te bu durum pek yaşanmıyor fakat Android’de basit bir fotoğraf filtre uygulaması bile neredeyse kütük numaranıza kadar erişim isteyebiliyor. Dolayısıyla paylaşılmasını sağladığınız dosyaların ve bilgilerin 3. kişiler tarafından suistimal edilmeyeceğinden emin olun.
Android’de Uygulamaların İstediği Yetki ve İzin Talepleri yazımızda Android platformundaki bu yetki ve izinlerin kullanıcılar için ne anlama geldiğini, onları neden önemseniz gerektiğini ve bütün bunların gerçek uygulamalarda nasıl göründüğünü anlatmıştık.
10- USB ile bilgisayara bağlanmak da pek akıllıca bir yöntem olmayabilir
Burada sıkıntı telefonunuzda değil, bilgisayarda. Özellikle ortak kullanılan cihazlara USB ile bağlanmak, başınıza beklemediğiniz işler açabilir. Çok güvendiğiniz bir arkadaşınız dahi olsa kişisel PC’niz dışında başka bir cihaza bağlanmaktan uzak durun derim.