Wi-Fi Routerların Tüm Teknik Özellikleri

Wi-Fi Routerların Tüm Teknik Özellikleri

Wi-Fi router satın alacaksınız ancak teknik özellikleri arasında yer alan bant genişliği, MIMO, kanal birleştirme özelliği, 802.11 standartları, QOS (Quality Of Service) gibi bazı teknik terimler yer alır. Bu terimlerin ne anlama geldiği hangisini tercih etmeniz gerektiği ile ilgili detaylı bilgiler paylaştık, uzun yıllar kablosuz router’larda çok büyük değişikliklerle karşılaşmadık. Fakat ev ağlarımızın belkemiğini oluşturan bu cihazlar kazandıkları yeni özelliklerle daha yüksek hız desteğine ve kolay kullanım olanaklarına sahip oluyor. Tabi ki ürün satın almadan önce ufak bir araştırma yapmanız gerekiyor.

Bant Genişliği Nedir

Bant router’ın yönettiği bir anahtar ve kablosuz veri aktarımı rekabetinde hangi boyutta trafiğe sahip olduğunuzu belirliyor. Günümüzde aktif olarak kullanılan iki farklı bant var: 2.4 GHz ve 5 GHz. 2.4 GHz bandını mutlaka duymuşsunuzdur çünkü çevrenizdeki kablosuz cihazların neredeyse tümü iletişim için bu bandı kullanıyor. Hatta pizza pişirilen mikrodalga fırınlar, ebeveynlerin çocuklarını takip etmek için kullandıkları radyolar, internet erişiminde rol oynayan kablosuz modem / router gibi cihazlar bu bandı adeta işgal edebiliyor. 2.4 GHz bandında seçebileceğiniz 11 farklı kanal var, bu kanalların bir kısmı hızlı veri aktarımı için müsait olacaktır. Özellikle bulunduğunuz çevrede çok sayıda kablosuz router ve istemci bilgisayar/tablet/akıllı telefon varsa deneme yanılma ile daha boş olan kanalı tespit etmenizi öneriyoruz. Bulunduğunuz ortamda ve yakın çevrede çoğunluk aynı kanalları kullanıyorsa Wİ-Fİ performansı düşecektir. Diğer taraftan yeni nesil cihazlarda ve üst seviye router’larda desteklenmekte olan 5 GHz bandında henüz bu sorun yaşanmıyor çünkü bu cihazlar henüz yaygınlaşmış değil.

MIMO Nedir

Bu özellik İngilizce’de çoklu-giriş çoklu-çıkış kavramlarının kısaltılmış ifadesi. Çok sayıda transmitter ve alıcı tarafından kullanılan bu özellik veri alımı ve gönderimi sırasında performansın artırılmasını sağlıyor. Depolama birimlerindeki RAID dizilimi gibi düşünülebilir ama elbette Wİ-Fİ platformunda. MIMO uyumlu cihazlar bir sinyali bölüp parçaları çoklu radyo kanalları üzerinden aynı anda göndererek kablosuz aktarım performansını bir üst noktaya taşıyabiliyor. Tek bir sinyal gönderildiğinde bu teknoloji ile kazanım elde edilemese de özellikle aynı anda çok sayıda sinyal gönderildiğinde veri aktarımının daha kısa sürede tamamlandığı biliniyor.

Kanal Birleştirme Özelliği

Kanal birleştirme (Channel Bonding) bu özelliği destekleyen router ve kablosuz adaptörler arasında kurulan bağlantıda paralel kanalları birleştiriyor, bu durum sabit diskler ile kurulan RAID dizilerine benzetilebilir. Kanal birleştirme daha çok 802.11n kablosuz ağlarda geçerli, bu özellik bağlantıda kullanılan bandın müsaade ettiği maksimum bant genişliğine ulaşılması durumunda devreye girerek rahatlama sağlayabiliyor. Kanal birleştirmenin dezavantajı da var, router’ınız çevrenizdeki ağlar tarafından yoğun şekilde kullanılan kanallara karışıp bağlantı performansını olumsuz etkileyebilir. Her kanal 20 MHz aralıkta yer alıyorken “Bonded Mode” ile bu değer 40 MHz oluyor, router ayarlarınızdan kanal birleştirme modunun desteklenip desteklenmediğini görebilir ve bu seçenek mevcutsa etkinleştirebilirsiniz.

802.11 Standartları Hakkında Bilgi

Her router spesifik bir 802.11 standardını destekler, uyumlu istemci adaptörlerle bağlantı bu sayede sorunsuzca gerçekleştirilir. 802.11 standartları bağlantının performansı ve özelliklerini belirler. Eski günlerde 802.11a/b bizlerleydi, daha sonra hayatımıza 802.11g girdi, daha sonra 802.11n ile tanıştık. Günümüzde kullanıma sunulan taşınabilir bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların neredeyse tamamı bu standartlarla uyumlu olarak çalışıyor. Son dönemde 802.11ac uyumlu ürünler belirmeye başladı, bu standart varsayılan olarak 5 GHz bandını kullanıyor ama 2.4 GHz bandıyla geri uyumluluk da mevcut. 802.11g standardı en tepe değer olarak 300 Mb/s, 802.11n 500 Mb/s ve 802.11ac ise 1.3Gb/s seviyelerine ulaşabiliyor. Ama bu hızların ideal koşullarda elde edildiği unutulmamalı.

QOS (Quality Of Service) Nedir

QOS günümüzde router’larda yer alan en faydalı özelliklerden birisi. QOS ile ağ trafiğini öncelikli olarak kullanmasını istediğiniz programları ve oyunları belirleyebilirsiniz. Teorik olarak örneğin YouTube’da video izlerken veya Skype ile görüntülü görüşme gerçekleştirirken uTorrent’in bant genişliği kullanımının otomatik olarak düşürülmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde Battlefield 3 gibi oyunlarda multiplayer modlarını kullanıyorsanız oyunun ağ trafiğinde önceliği ele almasını tercih edebilirsiniz. QOS seçeneğini özellikle uTorrent gibi istemcilerde giden dosya trafiğini kısıtlamak için kullanmanızı öneriyoruz.

Kaynak: Dijital Teknoloji

Mehmet Kalaycı

22 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. 2006 yılından bugüne internet reklamcılığı içindeyim. Güncel konuları kendi yorumum ile sizlere aktararak bilgilenmenizi amaçlayan biriyim.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir