Samsung Quantum Dot Display Panel Nedir?

Samsung’un SUHD TV’lerde kullandığıSamsung Quantum Dot Display Panel Nedir? Quantum Dot Display, diğer panellere göre ne gibi avantajlar sunuyor? Cevabı yazımızda!

Samsung’un SUHD TV televizyonlarında kullandığı yeni panel Teknolojisi Quantum Dot Display nedir? Rakiplerine göre avantajları neler? Hepsini makalemizde ve hazırladığımız videomuzda sizlere açıkladık.

Samsung Quantum Dot Display Panel Nedir?

Quantum Dot ekran teknolojisinin çıkış kaynağı, adından da anlaşılacağı gibi kuantum noktacıkları.

Samsung’un 2001 yılında geliştirmeye başladığı Quantum Dot ekran teknolojisi, saç telinden 20.000 kat küçük yarı iletken kuantum noktacıklarından oluşuyor.

Yeşil panel için 3 nanometre, kırmızı panel için de 7 nanometreden imal edilen kuantum noktacıklarından oluşturulan ince kırmızı ve yeşil paneller, mavi arka aydınlatma ışığı ile beraber tepkimeye girerek, gerçek beyaz rengini bizlere sunuyor.

Gerçek renge en yakın renkleri bizlere sunan Quantum Dot ekranlar, ayrıca 10 bit panel ile beraber 1 milyar renk bizlere sunabiliyor.

Günümüz televizyonlarında kaliteyi artıran en büyük etmenlerin başında, kullanılan panelin cinsi, renk kalitesi ve parlaklık geliyor.

1 milyar renk gösterebilen Quantum Dot Display Panel ekranda izlediğiniz bir filmde gölgede kalmış, ıslak bir ağaç üzerinde yürüyen karıncayı net bir şekilde görebilirsiniz.

Yani izleyiciler Quantum Dot ekran ile; karanlık ya da tam tersi, aydınlık çekimlerde zengin renk skalası ve yüksek parlaklık değerleri sayesinde detay kaybı yaşamıyor.

8 bit panele sahip günümüz televizyonları kullanıcılarına 16 milyon renk sunarken, Quantum Dot ekranlı SUHD TV’ler kullanıcılarına 1 milyar renk sunuyor.

HDR1000  Özelliği

Samsung’un SUHD TV’lerde sunduğu HDR1000 özelliği, 1000 NIT parlaklık değeriyle HDR desteğinin bir araya gelmesinden oluşuyor.

HDR1000 özellikli Samsung SUHD TV’lerde, HDR10 standardıyla çekilmiş tüm filmleri ve güncel dizileri, en yüksek kaliteyle izleyebiliyorsunuz.

NIT bir parlaklık değeridir. HDR1000 özellikli bir televizyon daha yüksek parlaklık değerlerine çıkarak, size yüksek kontrast sunar. Bu sayede siyahlar daha siyah, beyaz görüntüler daha da beyaz olabilir. İki uç arasındaki skala ne kadar genişlerse, televizyonun görüntüleyebileceği renk de doğru orantılı olarak artıyor.

Quantum Dot Display Panel ’in rakiplerine göre avantajları neler?

Samsung’un 2001 yılında geliştirmeye başladığı Quantum Dot ekran teknolojisi, günümüzün en verimli ve görüntü deneyimi açısından en iyi ekran teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor.

OLED TV’lere göre çok daha yüksek parlaklık seviyelerine çıkabilen Quantum Dot ekranlar, piyasada 1000 NIT değerlerine çıkabiliyorlar. Samsung’un HDR1000 desteğine sahip tüm SUHD TV modellerinin 1000 NIT parlaklık değerine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

LED TV’lerin 450 NIT, OLED TV’lerin parlaklık değerleri ise 540 NIT civarında seyrediyor.

Uzun kullanımlar sonrasında da kullanıcılarına ilk günkü deneyimi sunan Quantum Dot ekranlar, görüntü kalitesiyle olduğu kadar, uzun süreli sağlamlık ve ilk günkü performansı korumasıyla da OLED TV’lerden daha avantajlı.

OLED TV’lerde uzun kullanımdan sonra beyaz rengini daha çok yeşil ya da mavi renge yakın bir şekilde almaya başlıyoruz. OLED’lerde bulunan her bir RGB LED’in, belli bir kullanım ömrü vardır. Bu yüzden OLED’lerde kullanım ile doğru orantılı bir şekilde renk zenginliğinde ve beyaz kalitesinde negatif azalma gözlemlenmektedir.

Kullanıcılar açısından kullanım ömrü, uzun süren renk canlılığı, yüksek parlaklık, daha gerçekçi ve zengin renk desteği ile Quantum Dot Display, mevcut rakiplerine göre sağlamlık ve uzun ömürlülük noktasında da avantajlı.

TV Kumandasının Çalışıp Çalışmadığını Nasıl Anlarız ?

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir