RAM Nedir? Neden Bozulur?
Rastgele erişimli hafıza (İngilizce: Random Access Memory, RAM) mikroişlemcili sistemlerde kullanılan bir tür veri deposudur.
İstenilen bölgesine bilgi depolanabilir, silinebilir, okunabilir, değiştirilebilir. Sadece elektrik kesintisi veya makineyi kapatma durumunda tüm bilgiler silinir.
Bilgisayarlar işlem yaparken program kodları ve veri tutmak için RAM kullanırlar. RAM’in karakterini tanımlayan özelliği bütün hafıza noktaları neredeyse aynı hızda erişilebilir olmasıdır. Diğer teknolojilerin çoğu belirli bir bit veya byte okuduklarından gecikmelere sebebiyet verir.
Bellek bilgisayarın direk olarak performansını etkiler. Bilgisayarınız (yani işlemci, sabit disk ve anakart) ne kadar hızlı olursa olsun belleği düşükse yavaş çalışır. Makinenizin ihtiyacından daha az bellek kullanımı bilgisayarın yeterli performans göstermesini engeller. Fakat ihtiyacından fazla RAM olmasıysa makineyi daha hızlı yapmaz.
Bellek MB (Mega Bayt) veya GB (GigaBayt) cinsinden gösterilir. Bilgisayarınızın belleğini açılış menüsünde görebilirsiniz. Açılışta belleğiniz sayılır. Bu sayı 2048 gösteriyorsa 2 MB bellek var demektir. Belleğinizi açılışta çıkan sayıyı 1024 sayısına bölerek hesaplayabilirsiniz.
RAM ölçüm birimleri
- RAM modülleri Bayt cinsinden ifade edilir.
- 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2GB modüller hâlinde satılır.
- Hafıza büyüklük ölçülerini aşağıdaki gibidir
- 1 Bayt (B) = 8 Bit
- 1 Kilobayt (KB) = 1024 Bayt
- 1 Megabayt (MB) = 1024 KB = 1,048,576 Bayt
- 1 Gigabayt (GB) = 1024 MB = 1,073,741,824 Bayt
- 1 Terabayt (TB) = 1024 GB = 1,099,511,627,776 Bayt
Ram’ler Neden Bozulur?
Ram, düşük bir ihtimal olsa da Voltaj değişiminden bile bozulabilir. Sadece RAM değil RAM Slotu da bozuk olabilir. Bunun araştırılması gerekir. Şimdi Ram’lerin genelde hangi nedenlerden bozulduğunu görelim;
- RAM slotu toz nedeniyle çalışmayabilir, anakarttaki bu slotu üfleyerek temizleyebiliriz ama en güzeli kullanmadığınız bir Diş fırçası ile yavaş ve nazikçe slotu temizleyebiliriz.
- Kasanın içindeki tozu almaya çalışırken bozulmuş olabilir. Özellikle RAM’e yanlışlıkla değen metal bir parça RAM’in bir kısmını bozmuş olabilir.
- OverClock yapılan PC’lerde fazla ısınmadan böyle bir sorun oluşabilir.
- Ani elektrik kesintileri RAM’lerin bozulması için en büyük nedenlerden biridir. Özellikle Masaüstü PC’lerde bu tür sorun RAM’lerinizi bozabilir.
- Elektrik voltajının yükselip düşmesi pc parçalarının hepsini etkiler, onun için UPS kullanmak gerekir. Kasanın içine tornavida ile müdahale ederken dikkat etmek gerekir, kısa devre gibi durumlar olabilir.
- Statik elektrikte RAM’lerin bozulması için büyük nedenlerden biridir. Çalışan PC’nin RAM’ine yada herhangi bir parçasına elinizi sürmek hem tehlikeli, hemde PC içindeki parçaların bozulması için bir nedendir.
- Başlat > PC Kapat demeden kapatılan PC’lerde de bu tür bozukluklar oluşabilir.
- Anakartın ram slotunda kısa devre vardır bu şekilde takılan her ram i yakabilir
- Kalitesiz güç kaynağı vardır. İlk çalışmada ani akım yüklemesi ile bozulabilir.