Pil Ömrünü Uzatmanın Yolları

Kısa pil ömrü, Android kullanıcılarının en sık şikayeti olduğu konular arasında. Peki telefon deneyiminizi etkilemeden Pil Ömrünü Uzatmanın Yolları yok mu? Elbette var, ancak bunlar biraz uzmanlık ve telefonunuzun root’lu olmasını gerektiriyor.

İşte Android’li telefonunuzun veya tabletinizin pil ömrünü uzatmanın uzman yolları.

Pil Ömrünü Uzatmanın Yolları

Yeni bir kernel yüklemek

Kernel (çekirdek), donanım ve işletim sistemi arasındaki tüm etkileşimi yöneten yazılımdır. Ekrana dokunmak, düğmelere basmak gibi tüm işlemler, kernel’e dayanır.

Cihazınızla birlikte gelen, üreticiniz tarafından cihazınıza dahil edilen kernel, genellikle performans, kararlılık ve pil ömrü konusunda denge kurmayı amaçlar. Özel kernel’ler ise farklı biçimde optimize edilir. Örneğin bazı kernel’ler, pil ömrünüzü uzatabilir.

Özel bir kernel yüklerken, kendi cihazınıza özel geliştirilmiş bir kernel bulmanız şarttır. Başlamak için ElementalX ve franco.Kernel‘e göz atabilirsiniz. Özel kernel’i yükledikten sonra onu Play Store’daki Kernel Adiutor veya ücretli EX Kernel Manager gibi bir uygulama kullanarak yapılandırabilirsiniz.

Kernel’i değiştirip ayarlarını biraz kurcaladıktan sonra hız, akıcılık ve pil ömründeki farkı hemen hissedeceksiniz.

İşlemci hızını düşürmek pil ömrünü artırmayabilir

Özel bir kernel’den faydalanarak işlemcinizin hızını veya voltajını da düşürebilirsiniz. Bu iki yöntemin pilden tasarruf sağladığı söylense de aslında durum biraz farklı.

İşlemcinizin maksimum saat hızını düşürmek, ona yüklenen görevlerin daha uzun sürede bitmesi anlamına gelecektir. Bu yüzden saat hızını düşürerek çoğu zaman tasarruf etmiş olmayacaksınız.

İşlemciyi belirli frekanslarda kullanabilmek için bazen voltajı düşürmek de gerekebilir. Bu kulağa hoş gelse de, faydası o kadar büyük olmayacaktır. Voltaj düşürme yalnızca işlemci aktifken işe yarar ve pili en hızlı tüketen bileşenlerden biri olan ekrana etkisi yoktur.

Ekran parlaklığını düşürün

Ekran, pili en hızlı tüketen bileşenlerden biri olduğundan, ekran parlaklığını düşürmek pilden tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bunu yapmanızı sağlayacak birçok uygulama var. Örneğin Lux, kendi parlaklık seviyelerinizi kullanmanıza, ekranın parlaklığını normalde izin verilenin altına düşürmenize izin veriyor.

Arka plan uygulamalarını kontrol edin

Bir Xposed modülü olan Amplify ile pil tüketiminin en önemli sorumlularından biri olan wakelock’ları azaltabilirsiniz. Uygulamanın ücretli sürümü, uygulamaları tek tek hedefe alabilmenize de olanak tanıyor.

Greenify ise arka planda çalışan uygulamalara odaklanıyor. “Task killer” uygulamalarından çok daha akıllı bir yönteme sahip Greenify, ihtiyacınız olan uygulamaları Windows’un deyimiyle “hazırda bekletiyor”. Hangi uygulamaların uyutulacağını seçtikten sonra ekranınızı kapatmanız yeterli; uygulamalar birkaç dakika sonra sessizce kapatılıyor. Greenify, çoğu uygulamanın gösterdiği uyarıları bile etkilemiyor. Greenify’nin root’lu ve root’suz telefonlara yönelik özellikleri bulunuyor.

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir