Kıble Yönümüzü Hangi Yöntemler ile Bulabiliriz?

İslam’ın şartları arasında yer alan namazın farzlarından biri de namaz esnasında kıbleye yönelerek bu ibadeti ifa etmektir. Kıbleye dönülerek kılınan namaz ibadetini eksiksiz ve doğru bir şekilde eda edebilmek için kıblenin yönünü bilmek gerekiyor. Peki kıble nasıl bulunur? Cami gibi ibadethanelerde kıblenin yönü ile ilgili sıkıntı yaşanmayacaktır. Yahut kıble yönünü bildiğiniz ev veya işyerinizde de durum aynıdır. Fakat ev değişikliği ya da çeşitli yolculuklarda kıblenin yönünü tespit etmek zorunda kalabilirsiniz. Kıble yönü tespiti için bazı yöntemler vardır. Kıble saati ve güneş ile kıble bulma en yaygın kullanılan yöntemlerdendir.

Güneş ile kıble yönü bulmak yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemiz için geçerli olan bu yönteme göre, kıblenin güneyden doğuya 23 derecelik açıda bulunmasından ortaya çıkmıştır. Sabah güneşine sağ kolu uzatıp, sol kolu da batıya uzatınca ön tarafa gelen bölge kuzey, arkaya gelen bölge ise güney yönü gösterecektir. Yahut güneşin doğduğu yöne doğru yüzümüzü döndüğümüzde sağ kolumuz güneyi gösterecektir. Kıble yönü güneydoğu olarak tahmin edilir. Buna göre güney yönünü bulduğunuzda hafif güneş tarafına yöneldiğinizde kıble yönünü bulmuş olacaksınız.

Kıble Saati İle Kıble Bulma

En kesin kıble yönünü bulma seçeneklerindendir. Takvimlerde yer alan kıble saati geldiğinde tayin edilen kıble, güneşin deklarasyonundaki yeri, kıblenin yönü ve bulunan konum bir üçgen oluşturmaktadır. Bu üçgenin zaman olarak ifade edilmesi kıblenin yönünü vermektedir. Özetle, bulunduğunuz konumun kıble saati vaktinde yüzünüzü güneşe dönerseniz eş zamanlı olarak kıbleye de yönelmiş olacağınızı bilmenizde fayda var.

Özellikle kıblenin yönünü soracak birilerinin olmadığı yerlerde kıbleyi doğru bir şekilde bulabilmek için https://www.kiblebulma.com internet sayfasından yardım alabilirsiniz. Güncel olarak ve ülkenin her bir noktası için kıble tayinini doğru yapabilmeyi sağlıyor. Şehir ve adres bilgilerini girerek otomatik olarak bulabileceğiniz kıble için diğer bulma yöntemlerini de detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Mehmet Kalaycı

22 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. 2006 yılından bugüne internet reklamcılığı içindeyim. Güncel konuları kendi yorumum ile sizlere aktararak bilgilenmenizi amaçlayan biriyim.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir