Güvercin türleri nelerdir?
Güvercin cinsleri arasında en çok bilineni evcil güvercinlerdir. Bu türler çoğunlukla iletişim için kullanılır. Uzun mesafeler kat edebilen bu güzel kuşlar, kaya güvercini olarak da bilinir.
Gökçe güvercini türü çoğunlukla ağaç ve yer kovuklarında yaşar. Bu türlerin çoğu Akdeniz ve Orta Anadolu’da yaşar.
Güvercinler, bir İngiliz güvercin türüdür. Bu güvercinler uzun yüksek uçuşlar yapabilirler. Gece uçuşu da mümkündür. Çok enerjik bir türdürler. Kuyrukları da uzun ve dardır.
Ankut güvercini Diyarbakır’da en çok yetiştirilen türdür. Çok az safkan nesilleri var ve nesli tükenmek üzere. Kendilerine has sesleri vardır. Bacaklardaki paçalar da bu kuşların en önemli özelliklerinden biridir.
Türkiye’de bulunan güvercin türü;
Kaya güvercini
Gökçe güvercini
Tahtalı güvercini
Evcil güvercin
Kumru
En yaygın güvercin hastalıkları
Kuş türleri arasında en yaygın kuş türü olan güvercinleri besleme konusunda ülkemiz önemli bir potansiyele sahiptir. Öncelikle size 300 farklı kuş türü olduğunu söylemek istiyoruz. Ortalama olarak 10 farklı kuş türü ülkemizde yaşam alanı bulmaktadır.
Güvercin Hastalıkları
Coccidiosis Hastalığı
E-coli Hastalığı
Hexamitiasis Hastalığı
Ornitosis Hastalığı
Pox Hastalığı
Tuberculosis Hastalığı
Cadidiasis Hastalığı
Plasmodiosis Hastalığı
Pasteurelosis Hastalığı
Adenovirus Hastalığı
Streptococosis Hastalığı
Hastalık hastalıkları belirtileri şu şekildedir;
Bir virüsün neden olduğu paramiksovirüs hastalığı bulaşmış güvercinlerde iştahsızlık ve kilo kaybı gibi belirtiler görülür. Ayrıca bu durumu yaşayan güvercinlerde bacak felci de görülebilmektedir. Bu hastalığa sahip güvercinlerin ölüm oranı yüksektir.
Bakteriyel salmonellozdan mustarip güvercinlerde eksiklik, halsizlik, kilo kaybı ve kanat tümörleri şeklinde şişlik gelişebilir. Bu hastalık daha çok genç ve gençlerde ortaya çıksa da ölümcüldür.
Güvercinlerin cinsiyetini belirleme
Güvercinin cinsiyeti nasıl anlaşılır sorusuna cevap boyun bölgesinden analiz edilebilir. Erkek güvercinlerin boyunları dişi güvercinlere göre belirgin şekilde daha kalındır. Boynun kalınlığına benzer şekilde, erkek güvercinlerin kasık ve karın birleşim yerinde dişi güvercinlere göre çok daha kalın bir kemiğe sahiptir.
Güvercinlerin cinsiyeti de cevaplarından çıkarılabilir. Güvercin gagasına hafifçe vurulduğunda tepki vermiyorsa erkek güvercindir. Gagalamaya rağmen güvercin gerginleşiyor, ürkek davranıyor ve ara sıra düşüyorsa bu güvercinin dişi olduğu söylenebilir.
Tabii ki belirtmek gerekir ki verilen tepkilerden güvercinlerin cinsiyeti anlaşılmaya çalışılırken güvercinlerin sağlıklı olduğundan emin olunması gerekmektedir. Çünkü sağlıksız bir güvercin normalden farklı tepki verme eğilimindedir.