Aminoasit nedir, ne işe yarar?
İnsan vücudunun hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için günlük döngüler halinde bazı besinleri belirli oranlarda vücuduna alması gerekmektedir. Enerji kaynağı olmasının yanında güç ve kuvvet vermesi ile hayatı aynı zamanda kolaylaştırabilen bu besinler birkaç gruba ayrılmaktadır. Bu besinler içinde en önemli olanları ise proteinlerdir. Proteinler insan vücudu için en önemli besinler olması sebebiyle hemen hemen hiçbir diyet programında proteinsiz bir beslenme tavsiyesi yer almamaktadır. Karbonhidrat, yağ ve şekerle ilgili sınırlandırmalar ve hatta bu gruplardan besinleri hiç tüketmeden de sağlıklı bir vücut mümkünken, sağlıklı bir vücut için protein alımının belli oranlarda yapılması olmazsa olmazdır. İnsanın vücut kitle endeksine, boyuna, kilosuna, rahatsızlıklarına göre değişen miktarlarda protein alımının gerçekleştirilmesi için hayvansal gıdalar ağırlıklı olmak üzere bir tüketim gerçekleştirilmelidir. Bu gıdalar vücutta proteinlerin yapı taşı olarak bilinen amino asit halini almaktadır.
Sağlıklı bir insanın beslenme sırasında vücudunda bulunması gereken 20 çeşit aminoasit çeşidi bulunmaktadır. Doğal olarak elde edilen bu amino asit çeşitlerinden 12 tanesi insan vücudu tarafından sentezlenebilirken 8 tanesi dışarıda hazır olarak bulunmaktadır. Bu yüzden günlük olarak protein ihtiyacının karşılanması dışarıdan alınabilecek bu besinlere bağlı olmaktadır.
Günlük Protein İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
Kasların gelişiminin devam edebilmesi ve kasların yıkımının en aza indirgenmesi veya tamamen engellenmesi için mutlaka protein alımlarının eksiksiz bir biçimde karşılanması gerekmektedir. Bu protein miktarı ancak besinler yolu ile doğal yoldan karşılanabiliyor. Gün için yumurta, beyaz et, kırmızı et, süt gibi protein kaynaklarının tüketimi ile istenilen düzeyde protein alımlarına ulaşmak mümkün olmaktadır. Ancak özellikle ülkemizdeki beslenme biçimleri dikkate alındığında protein ağırlıklı bir beslenme yerine karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme tercih ediliyor. Ayrıca bu beslenme şeklinde şeker ve yağ kullanımı da vücuda en zararlı olacak şekilde gerçekleşiyor.
Protein vücuda kattığı özelliklerle başta düzenli olarak spor yapan kişiler için kas yapım faaliyetlerinde rol olması ile etkili olurken ayrıca herkes için günlük olarak belirli miktarda alınması gereken bir besindir. Bu yüzden sadece ağır antrenmanlar yapan kişiler için değil herkes için amino asit alımının gereken miktarlarda gerçekleşmesi gerekmektedir. Daha önce protein ağırlıklı bir beslenme geliştirmemiş olanlar için günlük ihtiyacı karşılamak zor olmaktadır. Protein ağırlıklı bir beslenme benimsenmişse bile günlük ihtiyaç duyulan rakamlara besinler yardımı ile ulaşmak zor olmaktadır. Bu aşamada gıda takviyeleri kullanılarak besin tüketimlerindeki açıklar kapatılabilir. Şekerden ve zararlı yağdan arındırılmış olan bu takviyeler sıradan kişiler için günlük protein alımını karşılaması açısından kullanılabilirken spor yapan kişiler için kas geliştirici özelliği ile kullanılabilir. Bu konuda pek çok kişi bcaa grubu aminoasitlerin yer aldığı gıda takviyesi ürünlerini kullanıyor.
BCAA’nın İçeriği Neyden Oluşur?
Aminoasit çeşitlerinden bir grubunu içinde barındırması ile kendine has bcaa ismi ile anılan bu grup aminoasitler zincirli bir yapıya sahip olmalarından ötürü Branched Chain Amino Acid kelimelerinin kısaltmasından ismini almıştır. BCAA’lar özellikle düzenli olarak spor yapan kişiler için spor sırasında enerjinin ve gücün artmasına yardımcı olması, yağ yakmak isteyenler için destekleyici olarak görev yapması ve spor sonrası kaslarda oluşan yıkım faaliyetlerinin ve ağrıların önüne geçilmesinde kullanılabilir. Bir başka gıda takviyesi ürünleri olan protein tozlarının birçoğunda BCAA grubu aminoasitler yer almamakta eğer bulunuyorsa da çok az miktarda yer almaktadır. BCAA gıda takviyeleri ile ihtiyaç duyulan aminoasitlerin kolayca vücuda alınması sağlanabilir.
https://www.besinstore.com/amino-asit adresinden amino asitler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.