Windows’u HDD’den SSD’ye Taşıma!

Sabit diskinizi SSD’ye yükselterek hissedilir bir hız artışı sağlamanız mümkün. SSD, Windows’taki çoğu işlemin tepki süresini hızlandıracağı gibi, yükleme sürelerini kısaltacak ve güç tüketimini azaltacaktır. Peki normal sabit disklere göre daha az depolama kapasitesi sunan bir SSD’ye Windows’unuzu nasıl sığdıracaksınız? Windows’u HDD’den SSD’ye Taşıma hakkında yazımızı okumya devam etmenizi öneririz.

Windows’u HDD’den SSD’ye Taşıma

Bu oldukça kolay. Windows kullanıcıları, birkaç yazılım ve donanım yardımıyla HDD’den SSD’ye geçebiliyorlar. Hazırlık için yaklaşık 15 dakikanızı, kopyalama için birkaç saatinizi ayırmanız gerekecek.

İhtiyacınız olanlar

  • 64GB veya daha büyük bir SSD.
  • HDD’nizden daha büyük kapasiteli bir yedekleme sürücüsü.
  • Macrium Reflect Free Edition
  • Yeni formatlanmış USB sürücüsü veya boş CD/DVD

Birinci adım: Macrium Reflect’i yükleyin

Macrium Reflect yedekleme, bölüm boyutlarını ayarlama ve kopyalama işlemlerini tek araçta birleştiriyor. Reflect’i varsayılan seçeneklerle yükledikten sonra önyükleme diskini hazırlayacağımız Windows PE dosyalarını indirin. Yaklaşık 530MB’lık bu dosyaları indirdikten sonra Reflect, önyükleme yapabilen bir disk oluşturmanıza yardımcı olacak.

Burada PC’nize bir USB flaş disk veya CD/DVD bağlayabilirsiniz. Reflect, ilk çalıştırmanızda sizden bir önyükleme kurtarma sürücüsü oluşturmanızı isteyecek. Hedef disk olarak doğru diski seçtiğinizden emin olun.

Gereksiz dosyaları siliyoruz

Windows'u HDD'den SSD'ye Taşıma2

İkinci adım: Gereksiz dosyaları silin

Şimdi HDD’nizdeki verilerin boyutunu SSD’nize sığacak kadar küçültmeniz gerekiyor. Örneğin 120GB’lık bir SSD aldıysanız ve HDD’nizde 200GB veri bulunuyorsa, en az 80GB’lık veriyi silmeniz gerekiyor. Bu iş için WinDirStat, CCleaner ve Windows’un Disk Temizleyici araçlarını kullanmanızı öneriyoruz.

WinDirStat: WinDirStat, diskinizde hangi klasörün ne kadar yer kapladığını görsel olarak gösteriyor. Renkli bloklar ne kadar büyükse, temsil ettiği klasör diskinizde o kadar geniş yer kaplıyor demektir. Dosyaları sağ tıklayıp Delete komutuna tıklayarak silebilirsiniz. Ancak hangi klasörü ve dosyayı sildiğinize çok dikkat edin.

Geri yükleme noktalarını kaldırın: Windows, işletim sisteminizin yedeğini sıkça aldığından yedek dosyaları, bazen çok büyük yer tutabiliyor. Bu durumda Sistem Geri Yükleme’yi geçici olarak yedek dosyalarının silinmesini sağlayın.

Üçüncü adım: Macrium Reflect ile yedekleyin

Şimdi Macrium Reflect’i çalıştırın ve orta bölümden “Create a backup” üzerine, ardından alt taraftaki diske tıklayın. Yedeklemek için doğru bölümleri (partition) seçtiğinizden emin olun. Şimdi Folder’ı seçin (varsayılan olarak seçili olmalı). Bunun ardından Folder’ın yanındaki üç nokta düğmesine tıklayın ve yedek sürücüsü olarak harici diskinizi seçin.

Finish’e tıklayarak yedeklemeyi başlatın.

Dördüncü adım: Sabit diskinizi çıkartın ve SSD’nizi bağlayın

Bu adım oldukça basit. PC’nizi kapattıktan sonra HDD’nizi çıkartıp SSD’nizi PC’nize bağlayın.

Beşinci adım: Yedeği geri yükleyin

PC’nizi Macrium Reflect önyükleme diskinden açın. Üst taraftan Restore’a tıklayın ve Browse for image file to restore üzerine tıklayın. Şimdi harici sürücüyü seçin ve yedek dosyanızı seçin.

Tüm bölümleri SSD’ye sürükleyin ve tüm verileri kopyalayın. Yaklaşık yarım saat sonra Windows’unuzu yeni SSD’nize aktarmış olacaksınız. Hazırda bekletme ve sanal bellek dosyalarını düşünmeyin, Macrium Reflect bunları otomatik olarak silip bölümleri otomatik olarak boyutlandırıyor.

Windows 10 İşletim Sistemi Ne Kadar RAM İstiyor?

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.