Sivil Polis Nasıl Olunur? Sivil Polis Maaşları 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde polis olarak hizmet veren çalışanların ve polis olmak isteyen adayların bir çoğu sivil polis olmayı hayal etmektedir. Peki sivil polis olmak için hangi şartları yerine getirmek veya ne yapılması gerekmektedir?

Sivil polis olabilmek için ilk olarak polis olmayan adayların polis olmayı  hak kazanmış olmaları gerekmektedir. Polis olmayı hak kazanan adaylar, eğitim gördükleri okulun son döneminde girecekleri mülakat sınavlarında başarı elde ederek sivil çalışabilecekleri kurumun gerekli birimlerine atanarak görevlerini yapabilirler. Polis olan vatandaşlar ise amirlerin sağladığı bir takım referanslar ile ya da girecekleri sınavlarda geçerli notu elde ederek sivil polis olarak görev yapabilirler.

Sivil Polis Hangi Birimlerde Görev Yapar?

Sivil polisler, organize, narkotik, güvenlik, istihbarat, terörle mücadele, güvenlik, bilgi işlem ve mali şube gibi Emniyet Teşkilatı içindeki birimlerde görevlerini yapabilmektedirler. Sivil polisler, diğerlerinde olduğu gibi memuriyet şartları olmamaktadır. Görevleri gereğince saç bırakabilir, sakallarını uzatabilirler. Güvenlik şubesine bağlı olarak çalışan sivil polisler, halkın çok daha yoğun olduğu bölgelerde simit satıcısı, ayakkabı boyacısı gibi kamufle olabilmektedir.

Sivil polis olmanın avantajlarının çok olduğu gibi dezavantajları da çok sayıda bulunmaktadır. Özellikle, gizli göreve çıkan polisler için zaman kavramı bulunmamaktadır. Günün her saat diliminde ve sıklıkla göreve çıkmaları gerekebilir. Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube biriminde hizmet veren polis memurları, görev yaptıkları süre boyunca sık sık mesai yapabilmektedirler.

Sivil Polisler Ne Kadar Maaş Alır?

Sivil polislerin maaşları yaptıkları göreve, görev yaptıkları ile ve zamana göre artış ya da düşüş göstermektedir. Fakat 2016 yılında incelenen ve açıklanan verilere göre en düşük sivil polis maaşı 2800 Türk Lirası’dır. Bu maaş terör tehlikesi olan bölgelerde çok daha artış göstermektedir. Sivil polis olarak göreve başladıktan sonra her sene istikrarlı olarak maaş artırımı sağlanmaktadır.

 Sivil polislerin de üniformalı polisler gibi özel yetkileri bulunmaktadır. Yolda şüpheye düştükleri bir vatandaşa kimlik sorma hakkına sahiptirler. Fakat böyle bir durum karşısında sivil polisinde kimlik göstermesi istendiğinde, kimliğini göstermesi gerekmektedir. Sivil polisler, farklı marka ve modellerde arabalara sahip olmaktadır. Bu araçlar görev amacıyla verilip, Emniyet Müdürlüğü’ne aittir.

Mehmet Kalaycı

22 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. 2006 yılından bugüne internet reklamcılığı içindeyim. Güncel konuları kendi yorumum ile sizlere aktararak bilgilenmenizi amaçlayan biriyim.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.