Şifre Oluştururken Yapılan 6 Hata

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

E-posta, Facebook, Twitter, Instagram, Skype, LinkedIn gibi sosyal medya hesaplarına, forumlar ve web sitelerine üyeliklerde Şifre Oluştururken Yapılan 6 Hata konusunu işleyeceğiz bu yazımızda.

Hesabınız için güvenilir bir şifre oluşturmak kolay bir iş gibi gelebilir. Ancak dijital dünyada bu en çok göz ardı edilen konulardan biridir.Hesaplarınız için Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?  yazımızda bunu daha önce detaylıca anlatmıştık.

Çevrimiçi ortamlarda kişisel bilgilerinizi korumanın önemini yazılarımızda sık sık işlemiştik. Zayıf şifreleme yöntemleri internette tüm ev kapı ve pencerelinizin açık olmasından farksız bir durum.

Şifre Oluştururken Yapılan 6 Hata

Belki ilerki zamanlarda şifrelemeler, kullanıcı adları ve benzeri basit güvenlik yöntemleri geride kalacak. Ancak o zaman kadar biz son derece dikkatli olmalı ve şifreleme algoritmalarımızı da buna göre düzenlemeliyiz. Bazı ince ayarların son derece kullanışlı ve güvenli olduğunu hatırlatalım ve sizi canınızı yakması muhtemel Şifre Oluştururken Yapılan 6 Hata ile tanıştıralım.

1 – Tahmini mümkün şifreleme alışkanlığı

Sırf siz kolay hatırlayasınız diye şifrelerinizin basit olması gerekmiyor. Sadece rakamlardan oluşan ve belli dizinleri takip eden şifreleme yöntemleri sizin alevler içinde çırılçıplak dolaşmanız gibi bir şey. Aynı şeklide klavyenizin bir birini takip eden tuşlarını kullanmanız da siz her hangi bir güven vermesin. Yani 12345 ve benzeri ya da QWERTY ve bu mantıkla sıralanmış şifreleme yöntemlerinden uzak durun.

2 – Fabrika ayarı şifreleme

Bazı uygulamalar ve web siteleri ilk üyeliğiniz esnasında size “fabrika ayarı” yani default tabir edilen bir şifre dizini verebiliyor. Bunun herkese verildiğini tahmin ediyor olmanız gerekiyor. Bu şifre sizin daha karmaşık yeni bir şifre oluşturmanız için siteye geçiş izi sağlayan bir adımdan başka bir şey değil. Asla defult şifreleri kullanmayın. Mutlaka kendi şifrelerinizi hemen oluşturmayı unutmayın. Örnek vermek gerekirse, bu default şifreler genellikle Wi-Fi modemlerde bulunabiliyor. Admin/Administrator gibi basit kombinasyonlardan oluşuyorlar. Bunu hemen değiştirmeniz son derece önemli.

3 – Kısa şifreler kullanmayın

Saldırganlar genellikle kısa şifrelerin olasılık hesaplamalarını hem çözebiliyorlar. Dört haneden oluşan şifreler genellikle çevrimiçi ortamlar için çok güvenli olmayabiliyorlar. Zaten bundan dolayı pek çok web sitesi ve uygulama en az 6 haneli rakam ve harf karışık algoritmaları kabul ediyorlar. Şifrelerinizi karışık ve uzun tutmak tamamen sizin yararınıza. Bunları hem tahmin edilemeyecek kadar karışık, hem uzun, hem de farklı kılmalısınız.

4 – Sembol, rakam küçük ve büyük harf kombinasyonları

Tüm yukarıda anlattıklarımıza istinaden uzun ve rakam-harf-sembol kombinasyonu kullanılan şifreler son derece güvenli oluyorlar. Bunları hatırlamak sizin için güç olabilir. Ancak kimsenin sizinle ilgili bilmediği, kendinize sakladığınız bazı detayları bu şekilde zenginleştirebilirsiniz. Mesela deTay##k@rTopu1 gibi şifre son derece güçlü ve aşılması imkansız bir kombinasyon olabilir.

5 – Daha şahsi olun

Yukarıda da değindiğimiz gibi sadece kendinizin bildiği detayları farklı kombinasyonlarla kullanabilirsiniz. Mesela kimsenin bilmediği bir yerinizde bir ben vardır, bundan yola çıkarak KalCa#01@beN gibi bir şifre kullanırsanız kendinizi güvende hissedersiniz. Kimsenin tahmin etmesi mümkün olamayacağı gibi sembol ve rakam kombinasyonlarından dolayı da çözümlenmesi imkansızdır.

6 – Sık sık şifre değiştirin, aynı şifreyi farklı yerlerde kullanmayın

Google her 6 ayda bir şifrelerin değişmesini tavsiye eder. Bunu sosyal medya hesaplarınız ve benzeri kişisel bilgilerinizi sakladığınız ortamlara da uygularsanız çok daha güvenli oluyor. Şifrelerinizi sıklıkla değiştirin ve en önemlisi pek çok merkez için aynı şifreyi kullanmamaya dikkat edin.

Şifrelerinizi Güvenli Olarak Nasıl Paylaşırsınız?

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.