iPad Cihazınızı Hızlandırma Yolları

iPad Cihazınızı Hızlandırma Yolları

Apple’ın mobil işletim sistemi iOS sınırlı sayıda cihaza sunulduğundan bir güncelleme yayınlandığı vakit iOS tabanlı tüm cihazlara dünya genelinde gönderilmesi mümkün olabiliyor ve çoğu kullanıcı stabil çalışmasından dolayı yüksek fiyatına rağmen eski model de olsa Apple’ın ürünlerin tercih ediyor. Fazlasıyla güncelleme alan iOS, yepyeni iPhone ve iPad’lerde son derece akıcı bir performans sunsa da güncellemenin verildiği çok eski modellerde uygulama veya oyunların aniden kapanması kadar vahim sorunlar yaşatmasa da stabil dediğimiz işletim sistemi toz olup uçuyor. Bu noktada gerek iPhone gerekse de iPad cihazlarda performansı arttırmaya yönelik ipuçları arama yoluna gidiyoruz. Bu blog yazımızda da sık cihaz değiştirmeyen kullanıcılar için eski cihazlarını nasıl hızlandırabileceklerine yönelik ipuçları paylaşacağız.

Kullanmadığınız uygulamaları, bitirdiğiniz oyunları kaldırın:

16GB iPad kullanıcısı iseniz ve iOS cihazlar için özel üretilen flash sürücülerden satın almadıysanız bir noktadan sonra yer sıkıntısı çekmeye başlayacaksınız. Bu noktada sileceğiniz her büyük boyutlu oyun veya uygulama sonrasında cihazınızda elbette yer açılacak ancak bu performansı da ciddi manada etkileyecek. Kapasite ile kullanılabilir alan arasında ne kadar uçurum varsa o kadar kötü. Bu arada çoklu görev penceresini açarak açık uygulama ve oyunları temizleyerek cihazı rahatlatma düşüncesi son derece yanlış. Giriş seviyesi Android cihazdan geçiş yaptıysanız el alışkanlığınızı unutmanız gerekiyor.

ipad-hizlandirma-2

Büyük boyutlu dosyaları kaldırın:

Özellikle Podcast, GarageBand, Videolar gibi büyük boyutlu uygulamaların bıraktığı izleri takip etmenizde fayda var. Genel – Saklama Alanı ve iCloud Kullanımı – Alanı Yönet (iCloud değil, Saklama Alanının altındaki) diyerek büyük boyutlu uygulamalara göz atın ve hiç dinlemediğiniz veya dinlediğiniz Podcast’lerinin yanı sıra oynamadığınız veya bitirdiğiniz oyunları “Uygulamayı Sil” seçeneğiyle cihazdan ilelebet kaldırın.

ipad-hizlandirma-10

Yeniden başlatmayı gereksiz bulmayın:

iOS cihazlar sorunsuz çalıştığından, çökme problemi olmadığından şarj etmek için bile olsa cihazı kapamayız. Aslında ara sıra belleği yenilemek gerekiyor. Cihazı normal yolla kapatıp açmak hafızasını tazelemek adına çoğumuzun saçma bulmasına rağmen iOS cihazlarda önemli bir hareket.

ipad-hizlandirma-4

Arkaplanda uygulama yenilemeyi kapatın:

Eski bir iOS cihaza sahipseniz hafızasını temizlemek dışında kurcalamanız gereken birkaç ayar var. İşe arkaplanda uygulama yenilemeyi kapatarak başlayabilirsiniz. Ayarlar – Genel – Arkaplanda Uygulama Yenileme’yi kapatmanız her genel performansa hem de pil performansına etki edecektir.

ipad-hizlandirma-6

iOS cihazınızı güncel tutun:

iOS cihazınızı güncel tutmanızda Apple’a göre faydası var ancak başta da dediğim gibi yeni yayınlanan her güncelleme sonrasında eski cihazların tabiri yerinde ise suları ısınıyor ve bir noktadan sonra her seviyede kullanıcının rahatlıkla fark edebileceği bir yavaşlık başlıyor ki kimse takıla takıla film izlemek, oyun oynamak, doküman düzenlemek istemez. Güncellemeleri yükleyip yüklememe noktasında, cihazı geldiği yazılımla kullanma karar tamamen sizin ancak beta sürümleri kesinlikle yüklememenizi öneririm.

ipad-hizlandirma-8

Önbelleği temizleyin:

iOS cihazlarda en fazla iz bırakan uygulamalar arasında Safari listenin başında. Yaptığınız her şeyi önbelleğe almak için can atan bu web tarayıcısının performansı etkileme çabalarını Ayarlar – Genel – Safari – Geçmişi ve Website Verilerini Temizleme seçeneğiyle durdurabilirsiniz.

ipad-hizlandirma-1

Push bildirimleri kapatın:

Sosyal ağ uygulamaları yetmiyormuş gibi oyunlar da artık bildirim yağmuruna tutuyor bizi. Kısaca “Geri dön, oynamaya kaldığın yerden devam et” mesajı veren oyun bildirimleri de vazgeçemediğimiz uygulamaların push bildirimleri de performansı etkileyen etmenler arasında. Bildirimleri kapatmak hem kafanızı rahatlatacak hem de cihazı daha performanslı kullanmanızı sağlayacak. Bu noktada Ayarlar – Bildirimler’e gidip her uygulama/oyun için ayrı ayrı bildirimleri kapat demeniz gerekiyor. Fazlasıyla uygulama, oyun mevcutsa biraz zahmetli bir iş ancak üşenmemenizde fayda var.

ipad-hizlandirma-5

Konum servislerini kapatın:

Haritalar, Facebook gibi nerede olduğumuzu sürekli takip etme çabasında olan uygulamaların konumunuza erişimini kısıtlamanız hem kullanım sürenizi hem de cihazın performansını etkileyecektir. Ayarlar – Gizlilik – Konum Servisleri sayfasında konum servislerini kökten kapatmanızı öneririm.

ipad-hizlandirma-7

Spotlight aramasında çıkacak sonuçları azaltın:

Yeri geldiğinde hesap makinesi, birim dönüştürücü olarak ta faydalanabilen Spotlight araması cihazdaki ne var ne yok hızlıca erişmemiz için konulmuş ancak ne yazık ki cihazın performansı etkileyenler arasında olduğundan Ayarlar – Genel – Spotlight Araması yolunu izleyerek Arama Sonuçları öğelerinin tümünü kapatmanız gerekiyor.

ipad-hizlandirma-9

Animasyonları kapatın:

Göze hoş gelen, çekiciliği artıran animasyonların hem genel hem de pil performanısına olumsuz etkisi olduğundan Ayarlar – Genel – Erişilebilirlik – Hareketi Azalt’ı açık konuma getirmeniz cihazın bir nebze de olsa hızlanmasına sebebiyet verecektir.

ipad-hizlandirma-11

RAM temizleme:

RAM temizleme yeni cihazlarda gereksiz bir hareket olsa da birkaç sene öncesinin cihazında uygulamak çok ta yanlış bir hareket değil. Bu noktada faydalanabileceğiniz en etkili uygulama KS Mobile Battery Doctor. Tek dokunuşla belleği temizlemekten gereksiz dosyaları kaldırmaya birçok seçenek sunan bu uygulama aslında iPhone’lar için tasarlanmış ancak neden iPad’de kullanılmasın ki? diyoruz. (iPhone uygulamalarını iPad’inize yüklemek için mağazada sol üst köşede Sadece iPad’e dokunup Sadece iPhone’u seçmeniz kafi)

ipad-hizlandirma-3

Kaynak: Tam İndir (Erkan Calp)

Mehmet Kalaycı

22 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. 2006 yılından bugüne internet reklamcılığı içindeyim. Güncel konuları kendi yorumum ile sizlere aktararak bilgilenmenizi amaçlayan biriyim.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.