IP Sertifikası Nedir ?

Birçok akıllı telefon modelinin IP sertifikası bulunmakta. Farklı sayılardan oluşan ve farklı özelliklere sahip olan IP Sertifikası Nedir ? IP sertifikasının derecelendirilmesi nasıl yapılıyor?

Piyasaya sürülen ilk akıllı telefon modelleri son derece dayanıksızdı ve bozulmaya yatkınlardı. Seneler içerisinde değişen bu durum, bugün akıllı telefonların metrelerce derinlikte bile su geçirmemesine kadar ilerledi.

Akıllı telefon üreticileri artık cihazlarını tanıtırken cihazın ne kadar dayanıklı olduğunu göstermek için “suya ve toza dayanıklı” şeklinde cümleler kuruyor, cihazın dayanıklılık seviyesini göstermek için IP sertifikasından bahsediyorlar.

Peki herhangi bir cihazın ne kadar dayanıklı olduğunu IP sertifikasından anlayabilmemiz mümkün mü? Bu sertifika ne tür cihazlara veriliyor ve neyin dayanıklılığını temsil ediyor? IP sertifikasının numaraları ne anlama geliyor?

IP Sertifikası Nedir ?

IP sertifikası, genellikle akıllı telefonların (diğer elektronik cihazlar için de kullanılıyor) sıvılara, toza ve kuma (veya küçük parçacıklı başka bir şeye) olan dayanıklılığını göstermek amacıyla kullanılır. IP kodu bir tür ölçeklemedir. Bu nedenle her türlü akıllı telefon IP sertifikasına sahip olabilir, hatta hiçbir şekilde suya veya toza karşı dayanıklılığı olmayanlar bile. Sertifika, IP Koruma Derecesi kapsamında puanlanan cihazın dayanıklılığını gösterir. Bundan ötürü ölçeklendirme sonucundan “IP sertifikası” olarak bahsedilir.

Suya Dayanıklı En İyi Telefonlar

IP Sertifikası Neyi Ölçekler ?

Bir cihaza ait olan IP sertifikasında yer alan sayılar, cihazın sadece suya, toza ve kuma olan dayanıklılığını değil, aynı zamanda dış darbelere ve elektrik akımına karşı olan dayanıklılığının da göstergesidir.

IP Sertifikasından Ne Anlaşılır ?

Akıllı telefonların IP sertifikalarında genelde iki haneli sayı yer alır. Bu sayının ilk hanesi cihazın toza ve kuma karşı olan dayanıklılığını, ikinci hanesi ise sıvılarla temasına karşı olan dayanıklılığını gösterir. Yani IP58 sertifikasına sahip olan bir cihazın toza karşı dayanıklılık seviyesi 5, sıvı temasına karşı dayanıklılık seviyesi ise 8’dir. Toza karşı dayanıklılık seviyesi 6’dan, sıvı dayanıklılığı ise 9’dan fazla olamaz.

IP sertifikalarında yer alan ek sayılar ve harfler, cihazın diğer etkenlere karşı olan dayanıklılığını gösterir. Ancak akıllı telefonların sertifikalarında toz ve sıvı dayanıklılığının dışında pek bir bilgi bulunmuyor.

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.