iCloud Yedekleme Rehberi

iCloud Yedekleme Rehberi yazımızda A’dan Z’ye tüm yönleri ile iCloud kullanımı ve yedeklemenin inceliklerini anlatacağız.

Daha önce  iPhone ve iPad kullanıcıları için alternatif bir yedekleme yöntemi olan iTunes Kullanarak iPhone, iPad veya iPod touch Nasıl Yedeklenir?  bahsetmiştik. iTunes ile yedeklemenin en büyük avantajı  internet bağlantısı gerektirmemesi fakat bir bilgisayara ihtiyaç duyulması. Bu yüzden iCloud Yedekleme Rehberi yazımızda  bilgisayar kullanmayan iPhone ve iPad kullanıcıları için çok faydalı olan iCloud yedeklemesinden bahsetmek istiyorum.

iCloud Yedekleme Rehberi

Her ne kadar çoğu kullanıcı iCloud hakkında az çok bilgi sahibi olsa da, bir çok kullanıcı iCloud’un detaylarını çok iyi bilmediği için sonradan hayal kırıklığına uğrayabiliyor ya da sorun yaşayabiliyor. Bu yüzden bu yazıdaki temel amacım iCloud hakkındaki yanlış anlamaları ve bilgileri gidermek.

iCloud Nedir?

iCloud kabaca, Apple Kimliğimizi kullanarak iTunes’a ihtiyaç duymadan internet üzerinden verileri yedeklediğimiz, diğer iOS cihazlarımızla (iPhone, iPod Touch, iPad, vs.) bazı bilgilerimizi senkronize edebildiğimiz, iOS cihazlarımızın lokasyonunu internet üzerinden takip edebildiğimiz ve çektiğimiz fotoğrafları Mac veya PC dahil bir çok cihaza anında yollayabildiğimiz bir Apple servisi.

iCloud Yedekleme RehberiiCloud’un Özellikleri

Yani iCloud sadece bir yedekleme servisi değildir, yedekleme özelliklerinden sadece bir tanesidir. Bu yüzden de iCloud’un çalışma mantığını anlamak bir iPhone ve iPad kullanıcısı için çok önemlidir.

iCloud’la yedekleme yapmak için Apple Kimliği kullanmak zorunda mıyız?

Evet zorundayız. iCloud kullanımı için Apple Kimliği zorunlu olduğundan, yedekleme için de zorunludur. Fakat App Store’dan uygulama indirmek için kullandığımız Apple Kimliğini kullanmak zorunda değiliz. Yani App Store veya iTunes Store’dan birşeyler almak ve indirmek için başka bir Apple Kimliği, iCloud’da kullanmak üzere başka bir Apple Kimliği kullanabiliriz.

iCloud Yedekleme Rehberi

Apple Kimliğini başkalarıyla ortak kullanan kullanıcılarımıza iCloud için mutlaka ayrı bir Apple Kimliği kullanmalarını öneriyoruz. Yoksa iCloud’a yolladığınız veriler, diğer kullanıcılarının cihazlarındaki verilerle karışacaktır aynı Apple Kimliği kullanıldığı için.

Niye verilerim karışıyor? Her cihaz için iCloud’da ayrı bir yedek dosyası oluşturulmuyor mu?

Evet oluşturuluyor ama iCloud Yedekleme/Saklama işlemi ile bazı verilerimizin (Kişiler, Takvimler, Anımsatıcılar, Safari, Notlar, vs.) iCloud üzerinden diğer cihazlarımızla eşzamanlaması/senkronizasyonu farklı konular. Yani aynı Apple Kimliği ile birden fazla iOS cihazında (iPhone, iPad veya iPod touch) iCloud servisi kullanılırsa ve de bu cihaz üzerinde aşağıdaki gibi Kişiler, Takvimler, Anımsatıcılar, Safari, vs. seçenekleri açık olursa, bir cihaz üzerinde yapılan değişiklikler yapıldığı anda tüm cihazlara yansıtılıyor.

iCloud Yedekleme Rehberi

Örneğin Apple Kimliğinin Ayarlar -> iCloud menüsünde ortak kullanıldığı 3 adet iOS cihazı (iPhone 4S, iPhone 5 ve iPad mini) olduğunu varsayalım.  Bu üç cihazda Ayarlar -> iCloud -> Kişiler seçeneğinin de açık olduğunu varsayalım. Bu durumda herhangi bir cihazda Rehbere (Kişilere) bir kayıt eklendiğinde aynı anda diğer iki cihazın rehberine de bu kayıt otomatik olarak gelecektir. (Tabii 3 cihaz da o sırada internete bağlıysa, bağlı olmayan cihaza da internete bağlandığı anda gelecektir.) Benzer şekilde herhangi birinden bir kayıt silindiğinde veya değiştirildiğinde, bu değişiklikler aynı anda diğer cihazlara yansıyacaktır.

iCloud Yedekleme Rehberi devamı için diğer sayfaya geçiniz.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.