Çocukların İnternet Faaliyetlerini Düzenlemenin Yolları

Çocuklarda görülen internet bağımlılığı birden kesilmemelidir bunu yerine çocukların internet faaliyetlerini düzenlemenin yolları aranmalıdır.

Bilgisayar ve internet kullanımının yaşamımızda sağladığı kolaylıklar saymakla bitmiyor. Ancak bilgi akışını hızlandıran, iletişimi kolaylaştıran sanal alemin, yeni psikolojik, sağlık ve sosyal problemleri de gündeme getirdiği bir gerçek.

Ebeveynler, çocuklarına ödevlerini yapmaları, eğitimlerine katkıda bulunması ve zihinsel gelişimlerini zenginleştirmeleri amacıyla bilgisayar almaktalar. Ancak bilgisayar kullanımını programlayamama ya da gerekli sınırlandırmaları yapamama durumunda çocuklar üzerinde olumsuz etkilerin artması, hatta bağımlılık geliştirmeleri ile de karşı karşıya kalmaktadırlar.

Özellikle okul çağındaki gençlerde oldukça sık görülen,  bilgisayar/internet kullanımının gençlerin psikolojik ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyerek hem akademik hem de kişisel gelişimlerinde negatif sonuçlara neden olduğu görüldü.

Çocukların İnternet Faaliyetlerini Düzenlemenin Yolları

İnternet ve teknoloji bağımlılarında sosyal fobi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon, alkol ve madde bağımlılığı görülüyor. (Bakınız :Nomofobi, Netless ve Sosyal Medya Fobisi Nedir )

Peki bu modern zaman problemiyle aileler nasıl baş etmeli? Ebeveynler, çocuklarının sosyal medya, oyun ve internet faaliyetlerini nasıl düzenlemeli? İnternet ve teknoloji elbette yararlı şeyler, ancak dozaj arttıkça ciddi sorunlar meydana geliyor.

Şimdi sizlere çocukların internette geçirdikleri zamanı düzenlemenin, diğer bir deyişle çocukları internet bağımlılığınından kurtarmanın bazı yollarından bahsedeceğiz. Özellikle çocuk sahibi kişiler daha dikkatli olmalı bu konuda.

1. Dengeli internet kullanımını teşvik edin. Yasaklar, çözüm getirmez.

Aileler, çocuklarının internette fazla zaman geçirdiğini fark ettiklerinde genelde ilk olarak yasaklama yoluna giderler. İnternet başında fazla zaman geçirmek zararlı olsa da çocukların ve ergenlerin internet kullanması faydalıdır. Bu nedenle evdeki tüm bilgisayarlara ve tabletlere şifre koymak yerine çocukların bu cihazlarda geçirdikleri zamanı dengelemeye çalışın.

Onları içinde internet olmayan başka aktivitelere yönlendirin. Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerle bu meseleyi daha açık bir şekilde konuşup ortak bir karara varabilirsiniz.

Çocuklar İçin Güvenli İnternet Nasıl Sağlanır ?

2. Çocukların internet aktivitelerine siz de dahil olun.

Ayrıca çocukların internetten izlediği ve okuduğu şeylere siz de dahil olabilirsiniz. Örneğin onların sevdiği bir Youtube kanalını siz de izlerseniz veya onlarla bir video oyun oynarsanız onları anladığınızı düşünürler.

Bu sayede onlara yaptığınız internet kullanımını azaltmaları yönündeki uyarılarınızı daha ciddiye alırlar. Empati kurmaya çalışmak gerekir yani.

3. İnternetsiz tatil yapın.

İnternetin ve telefonun çekmediği pek çok tatil yöresi var. Eğer ailecek böyle yerlere tatile giderseniz, hem çocukların gözü dinlenir hem de doğaya daha çok temas etmiş olurlar.

Aynı şekilde telefon kullanımının çok zor olduğu bisiklet, rüzgar sörfü, yüzme gibi aktivitelere birlikte katılarak onların teknolojiden uzak zaman geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

4. Evde “internet yasak” bölgeler belirleyin.

Genelde aşırı internet kullanımı evlerde gerçekleşir. Birçok gencin odası son model cihazlarla doludur. Playstation, Led TV, iPad gibi şeyler yani.

Çocukların internet faaliyetlerini düzenlemenin bir yoluda , Evde bu tür cihazların kullanım saatini belirleyebilirsiniz. Aynı şekilde, örneğin yatak odasında veya yemek masasında internet kullanımını engelleyerek çocukları bu bağımlılıktan kurtarabilir, çocuklarınızla yemek yerken günün değerlendirmesini yapabilirsiniz.

Eğer çocuğunuz kuralları çiğneyip tabletten GTA Sand Andreas oynamazsa tabii!

Google Play’de Çocuklara Özel Filtreleme Yapma

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.