Bluetooth ile Veri Transferi Ne Kadar Güvenli?

Bluetooth ile Veri Transferi Ne Kadar Güvenli

Bluetooth, pratik olmasından ötürü verilerimizi cihazlarımız arasında veya arkadaşımızın cihazıyla paylaşırken sıklıkla kullandığımız bir teknoloji. Özellikle mobil cihazımızdan PC’mize dosya paylaşırken en çok kullandığımız yöntem ancak paylaşım esnasında dikkat etmediğimiz taktirde kötü niyetli kişilerin cihazlarımıza erişme imkanı ne yazık ki doğabiliyor. Peki Bluetooth ile veri paylaşırken kendimizi nasıl güvene alacağız?

Bluetooth teknolojisi çoğumuzun gerek verilerimizi aktarırken gerekse de yeni satın aldığımız bir aygıtı (kulaklık, hoparlör, klavye ve fare vsvs) eşleştirirken kullandığımız bir yöntem. Bu blog yazımızda artık olmazsa olmazlarımız arasında yer alan bu teknolojinin ne kadar güvenli olduğundan fazla detaya inmeden, en basit şekliyle sizlere aktarmaya çalışacağız.

Bluetooth güvenli mi?

Bluetooth’un güvenli olup olmadığını sorgulamakla başlayabiliriz. Bluetooth yoluyla PC’mizden mobil cihazımıza bir dosya paylaştığımızda bu dosyanın başkaları tarafından görülebilme hatta cihazımıza erişim sağlanabilmesi olasılığı oldukça yüksek. Bluetooth ta herhangi bir kablosuz sinyal gibi verilerimizi bildiğimiz bir nokta üzerinden gönderdiğinden yanlış kişilerin bu paylaşımı takip etmesi, verilere hatta cihaza erişmesi çok zor olmuyor. Bu noktada Bluetooth güvenli bir yöntemmiş gibi görünmüyor. Bu noktada Bluetooth cihazların güvenliğimizi nasıl sağladığı sorusu ortaya çıkıyor.

Bluetooth cihazlar güvenliği nasıl sağlıyor?

Bluetooth cihazlar verilerimizi üç farklı yolla koruma altına alıyor. Birincisi tahmin edeceğiniz üzere eşleştirme işlemi. Bluetooth’u kullanarak dosyalarımızı paylaşmak istediğimizde öncelikle dosyalarımızı göndereceğimiz cihaza bağlanmamız gerekiyor. Bunun için de iki cihazın da birbirini görmesi, kabul etmesi şartı var.

Bu koruma evde bir anlam ifade etmiyor olabilir ancak herkese açık alanda cihazınıza hiç tanımadığınız bir kişinin erişmesini engelliyor. İkinci olarak güvenli cihazlar 128-bit şifrelemeyi kullanıyor ve veri alımı – gönderimi esnasında kullanılan frekansı sürekli olarak değiştiriyor. Bu da yetkisiz kişinin verilere ilk başta bahsettiğimiz bilinmeyen noktadan (havadan da diyebilirsiniz) erişebilme durumunu ortadan kaldırıyor. Son olarak Bluetooth cihazınızı kapattığınızda o cihaz bulunamaz konuma geçmiş olduğundan başka bir cihazın onu görmesi, Bluetooth aracılığıyla bilgileri çalması da mümkün omuyor.

Bluetooth aracılığıyla veri aktarımı yaparken son kullanıcı olarak iki Bluetooh aygıt arasında bağlantının eşsiz bir kodla eşleştirildikten sonra gerçekleştiğini, verilerin 128-bit şifrelemeyle korunduğun bilmek gerekiyor. Ekstra koruma sağlamak için de Malwarebytes Anti-Malware gibi ücretsiz güvenlik programlarını kullanılabilir.

Kaynak: Tam İndir Blog (Erkan Calp)

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.