Android Telefonlarda Şarjı Daha Uzun Süre Kullanmanın Yolları

Akıllı telefonların olumsuz taraflarından bir tanesi batarya şarjının çok çabuk bitmesidir. Herkesin bir akıllı telefon kullanım şekli farklı olabilir. Kimisi şarjı bu yoğun kullanımın neticesinde 3 – 4 saatte bitirebilir. Kimilerinin de derdi tam bir günü görmektir. Android Telefonlarda Şarjı Daha Uzun Süre Kullanmanın Yolları’nı size detaylıca derlemek istedik.

Her ne kadar mucizeler yaratacak kadar Android cihazınızın şarjının daha uzun gitmesini sağlayamasak da, en azından bir süre daha idare etmesini sağlayacak bazı yöntemler var. Bununla birlikte kullanabileceğiniz çeşitli uygulamalar da mevcut. Öncelikle yapmanız gereken telefonunuzun bataryasını çabuk bitiren şeyleri tespit etmek ve ardından da bunlara karşı gereken önlemleri almak.

iPhone için bakınız : iPhone’un Pil Dayanım Süresini ve Pil Ömrünü En Üst Düzeye Çıkarın

Bu önlemler ayarlarınızda değişiklik yapmak veya çeşitli uygulamalar kullanmak gibi şeyler olabilir. Biz de bugün sizler için Android cihazlarınızın batarya ömrünü uzatmak için yapabileceklerinizi araştırdık.

Bataryanızı Ne Tüketiyor?

Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi bataryanızı en çok nelerin tükettiğini tespit etmeniz gerekiyor. Neyse ki Android cihazlarda bunu bulmak gayet kolay. Bunun için yapmanız gereken Ayarlar>Pil adımlarını takip etmek. Burada şarjınızı en çok tüketen uygulamaları en üstte görebiliyorsunuz. Eğer onlar olmadan da yaşayabilirim dediğiniz uygulamalar varsa bunları durdurmanızı öneririz.

Bakınız :En Çok Batarya ve Perfomans Tüketen Uygulamalar

ayarlar-pil

 

Nelere İhtiyacınız Var, Nelere Yok?

Şarjınızı neyin tükettiğini tespit etseniz bile bazen bunu düzeltmek için ne yapmanız gerektiğini anında çözemeyebiliyorsunuz. Örneğin sık sık telefonla görüştüğünüz için telefonunuzun şarjı azalıyorsa bu konuda yapabileceğiniz bir şey olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat sorununuz sadece sık telefonla konuşmaksa eminim olmadan da yapabileceğiniz fonksiyonlar vardır ve yapmanız gereken bunların neler olduğunu bulmak.

HTC ve Samsung gibi bazı telefon markaları düşük güç modu gibi modlar önererek pil kullanımınızı az seviyede tutmanızı sağlayabiliyor. Bunlar da örneğin ekran parlaklığını azaltma, titreşimi kapatma gibi ayarlar oluyor.

Fakat eğer telefonunuzda bir düşük güç modu yoksa veya bu ayarları kendiniz belirlemek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıda sıraladık.

İlginizi çekebilir :Android Telefonunuzun Bataryasının İyi Durumda Olup Olmadığını Nasıl Öğrenirsiniz ?

Ekran parlaklığını azaltın.

Büyük ihtimalle ekranınızı yüksek parlaklık seviyesinde kullanıyor olmanız şarjınızın azalmasına yol açan en büyük etken. Bunu yapmak içinse Ayarlar > Ekran adımlarını takip ederek parlaklığı azaltmanız gerekiyor.

Bununla birlikte yapabileceğiniz bir diğer işlem ise telefonunuzu uyku moduna sokmak. Bunun için Ayarlar > Ekran > Uyku adımlarını takip edebilirsiniz. Bunun için 1 dakika uygun ve kabul edilebilir bir süre olacaktır.

uyku-modu

Eğer telefonunuz AMOLED ekran kullanıyorsa yapabileceğiniz küçük bir değişiklik de arka planınızı siyah renk olacak şekilde kullanmak. Enteresan olmakla birlikte inanılmaz değişiklik yarattığını söylemeliyim.

Bluetooth’u Etkisiz Bırakın.

Eğer Bluetooth kullanan akıllı saat gibi herhangi bir aksesuar kullanmıyorsanız Bluetooth’u devre dışı bırakmanız yine size şarj konusunda fayda sağlayacaktır. Bunun için yapmanız gereken Ayarlar > Bluetooth adımlarını izlemek.

GPS’i kapatın.

GPS pek çok durumda hayat kurtarıcı nitelikte olsa da çoğu zaman ona ihtiyaç duymuyoruz. Örneğin iş yerinde çalışırken veya evinizde otururken GPS’e ihtiyacınız yok bu yüzden onu kapatmanız yine şarj açısından çok faydalı olacaktır. Bunun için Ayarlar > Bluetooth adımlarını izlemeniz yeterli.

Wi-Fi kullanımını takip edin.

Eğer evinizde veya Wi-Fi kullanamadığınız bir alandaysanız Wi-Fi özelliğini kapatmanızı öneririm. Çünkü Android cihazınız Wi-Fi açık olduğu sürece etrafta herhangi bir bağlantı noktası olup olmadığını düzenli olarak kontrol ediyor ve bu da şarjınızı yemesine sebep oluyor. Eğer hiç bir veri bağlantısına ihtiyacınız yoksa mobil veriyi, Wi-fi ve

Bluetooth’u hep birlikte kapatan Uçak modunu denemenizi öneririm. Uçak modu her zaman için çok iyi bir şarj kurtarma yöntemi olmuştur. Bunun için Ayarlar > Diğer > Uçak modu adımlarını izleyebilirsiniz.

Her şeyi senkronize etmeyi bırakın.

Android cihazınız içerisinde bulunan her türlü veriyi Google hesabınızla senkronize etmeye çalışır. Bu da aslında veri kaybı açısından önemli bir özellik. Fakat aynı zamanda şarjınızı da çok fazla yediğini dikkate almalısınız.

senkronize-etmeyi-kapatma

Örneğin fotoğrafların her zaman Google hesabınıza senkronize olmasına gerçekten de ihtiyacınız var mı? Eğer yoksa bunu kapatmanızı öneririm. Bunu yapmak için Ayarlar > Hesaplar > Google adımlarını izleyerek senkronize olmasını istemediğiniz özelliklerin yanındaki tikleri kaldırabilirsiniz.

Ayarlarınızı widget’lar ile yönetmeyi deneyin.

Android cihazların en sevdiğim özelliklerinden bir tanesi ana ekrana istediğiniz kadar widget ekleme şansına sahip olmanız. Bu sayede uygulamaları ya da ayarları açmadan tek dokunuşla istediğiniz şeylere ulaşabiliyorsunuz.

power-toggles

Bütün bu yukarıda bahsettiğim batarya ayarlarını da widget’lar sayesinde ana ekranınızdan yapma şansına sahipsiniz. Parlaklık’tan Wi-Fi’a, Bluetooth’tan GPS’e kadar bütün ayarlarınızı yapabileceğiniz bir uygulama olan Power Toggles uygulamasını deneyebilirsiniz.

Bütün bu ayarları bir uygulama ile yönetin.

Bu ayarlarla uğraşmak istemiyorum veya vaktim yok diyorsanız bu işlerle ilgilenen pek çok uygulamadan birini tercih edebilirsiniz. Bu uygulamalar şarjınızı bitiren bütün ayarlara ve uygulamalara otomatik olarak el atıyor.

juicedefender

Bizim favorimiz ise JuiceDefender. 50 milyona yakın kullanıcı tarafından indirilmiş olan uygulama şu anda Android cihazlarınızda otomatik olarak batarya yönetimi yapabileceğiniz en iyi uygulamalardan bir tanesi diyebilirim.

Uygulamalarınızı Takip Edin.

İster Android işletim sistemine sahip bir akıllı telefona ister tablete sahip olun, aslında size bütün deneyimi sağlayan uygulamalar. Her uygulama telefonuzun ya da tabletinizin az da olsa şarjının bir kısmını kullanıyor. Bu yüzden bu ipuçlarını kullanarak bunu en aza indirgeyebilirsiniz.

Uygulamalarınızı güncel tutun.

Uygulama güncellemelerinin en temel amacı uygulamalarınızın en iyi versiyonlarını size sunmaktır. Bu durumda en iyi versiyonu demek bug’ların çözülmesi, sorunlara iyileştirmeler gelmesi demektir. Bu da aslında uygulamanın şarj kullanımının azalması anlamına gelebilir. Bu yüzden de her zaman uygulamalarınızı güncel tutmanız şarjınız açısından da iyi bir durumdur.

uygulama-guncelleme

Bunu yapmak ise gayet kolay. Öncelikle Google Play store‘u açıyorsunuz ve buradan Uygulamalarım kısmına gidiyorsunuz. Burada zaten güncellemesi gelen uygulamaları en üstte liste halinde görebiliyorsunuz. Buradan ister Tümünü Güncelle diyerek isterseniz de tek tek uygulamalara girerek güncelleme yapabiliyorsunuz.

Kullanmadığınız uygulamaları silin.

Bir uygulamayı kullanmıyor bile olsanız bazen arka planda durmaya devam ediyorlar. O yüzden bir uygulamayı denemek için indirdiyseniz fakat beğenmediyseniz ve bir daha kullanmayı düşünmüyorsanız kökten çözüm olarak uygulamayı silin.

Kullandığınız uygulamalara ödeme yapın.

Size garip gelebilir fakat eğer reklam destekli uygulamalar kullanıyorsanız ve hakettiğini düşünüyorsanız bu uygulamalara ödeme yapın. Zira araştırmalar göstermiş ki bu uygulamalardaki sürekli gösterilen yeni reklamlar veri bağlantınızdan yararlandığı için şarjınızı daha hızlı biçimde bitiriyormuş.

Görev yöneticisi bir uygulama kullanmayı deneyin.

Görev yöneticileri (orijinal adıyla Task Managers) Android cihazlarınızda kullandığınız ve şarjınızı çok fazla yiyen uygulamaları otomatik olarak tespit ederek kapatmanıza yardımcı olan uygulamalardır. Bizim bu konudaki tavsiyemiz ise 50 milyondan fazla indirilmiş olan Advanced Task Killer.

advanced-task-killer

Uygulamanın en güzel özelliği ise bir liste oluşturarak hiç sonlandırmak istemediğiniz uygulamaları buraya ekleme şansını size tanıması. Böylece otomatik sonlandırma yaptığınızda istemediğiniz uygulamaların sonlanmasını önlemiş oluyorsunuz. Bir yandan da şarjınızı daha uzun süre kullanma şansını yakalıyorsunuz.

İlginizi çekebilir :Android Batarya Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Android Telefonlarda Şarjı Daha Uzun Süre Kullanmanın Yolları yazısı ilk önce Teknoloji Dolabı üzerinde ortaya çıktı.

Mehmet Kalaycı

22 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyorum. 2006 yılından bugüne internet reklamcılığı içindeyim. Güncel konuları kendi yorumum ile sizlere aktararak bilgilenmenizi amaçlayan biriyim.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.