Anakart Nedir, Nasıl Çalışır?

Bu yazımızda Anakart Nedir, Nasıl Çalışır? konusuna değineceğiz. Anakartlar yıllardır kullanılan devre kartlarından başka bir şey değiller. Teknoloji geliştikçe sıradan bir devre kartı olmaktan çıkmış ve başlı başına bir teknoloji ürünü haline geldiler.

Anakart Nedir, Nasıl Çalışır?

İlk Anakart 1982 yılında IBM bilgisayarlarda kullanıldı. 1982’de kullanılan Anakart ile günümüzde kullandığımız Anakartlar arasında boyutlarına bakacak olursak fazla bir fark göremeyiz. İlk kart; devre elemanlarından oluşan bu kaide üzerinde 4,7 MHZ Intel 8088 işlemci, BIOS, bellek ve çeşitli kartların takılabileceği yuvalardan oluşuyordu. Eğer bu bilgisayara disket sürücü, paralel çıkış veya başka bir şey takmak isterseniz ona uygun başka bir kart daha alıp Anakarta takmak gerekiyordu. 80’lerde Anakartlar kendi üzerlerinde genişlemeye çok müsait olamadılar. Ekstra kullanılan genişleme kartları ile hantal bir yapıya sahiptiler.

Anakart şeması

Anakartlar elektriği geçirmeyen fiberglas malzemeden üretilirler ve üzerinde bakır yollar bulunur, çok karmaşık bir yapıdadırlar ama çalışma prensipleri oldukça basittir.

Anakart Akış Şeması

Standart bir Anakart üzerinde bulunan minimum bileşenler ve donanımlar; İşlemci, Chipset (Yonga Seti), Ram, Ses kartı, Ekran kartı, Ethernet kartı, Bios, Ram slotları, PCI slotları, AGP Slotları gibi bileşenlerden oluşur. Bunların yanı sıra klavye ve farenin takılabileceği PS/2 ve USB bağlantıları da Anakart üzerine bütünleşik halde çalışır.

Tavsiye:

İşlemciniz ile Anakartınızın mutlaka birbirine uyumlu olmasına dikkat edin. İşlemciniz AMD ise AMD uyumlu, Intel ise Intel uyumlu Anakartlar seçmelisiniz. Soket sayıları da çok önemlidir. İşlemcilerin bacak sayısına mutlaka dikkat edin Soket 939 AM gibi bir ibare mutlaka Socket 939AM soketi olan bir Anakarta yerleştirilmelidir.

Aynı uyumun RAM slotları içinde geçerli olması gerekir. DDR serisi RAM’lerin 2 ya da 3’üncü nesil olup olmadığını kontrol ettikten sonra buna göre kart ya da bellek seçmelisiniz.

Anakart ve sabit disk uyumu bir diğer önemli konu. SATA 2 veya SATA sistemlerinin desteklendiğinden emin olun.

En iyi sistem için dikkat etmeniz gerekenleri tekrar sıralayalım

1- İşlemci markasına ve işlemci soketine uygun

2- Minimum 1333 Mhz hafıza hızı

3- DDR 3 hafıza tipi

4- SATA 2 destekli

5- Dahili (onboard) olarak; ekran kartı (VGA), DVI ve HDMI çıkışları bulunan

6- En az PCI Express 2.0 destekli

 

Anakartınızı Değiştirmek Gereklimi 5 Soruyla Öğrenin!

Merhabalar,

Tamam.org
Tamam.org

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.