404 Hatası Neden Olur ?

404 hatası internetin sık karşılaşılan hatalarından bir tanesi. Peki 404 Hatası nedir? 404 Hatası Neden Olur ?
Bir siteye erişmek istediğimizde, istediğimiz sayfa yerine çıkabilen 404 hatası hakkında; “niçin gerçekleşiyor?”, “404’ün bir manası var mı?” gibi sorular kafamızı kurcalamıştır. Bu hatanın kökeni aslında internet öncesine gidiyor. Ancak önce internette neden gerçekleştiğine bakalım.

Tahmin Edildiği Üzere ” 404 Not Found ” Bir Hata Uyarı Sayfadır. Türkçe Karşılığı ise ; ” 404 Bulunamadı ” anlamındadır. Web Dilinde ” 404 ” Dosya Anlamına Gelmektedir.Bir Web Sitesinde Karşımıza ” 404 Not Found” Hatası ile Karşılaşıyor İsek Artık Biliyoruzki Ulaşmaya Çalıştığımız Sayfanın Dosyaları WebMaster Tarafından Kaldırılmıştır.

404 Hatası Neden Olur ?

Websiteniz veya açtığınız bir link 404 – Not Found hatası veriyorsa, istek gönderilen dosya FTP alanında bulunmuyor demektir.

Eğer anasayfanız bu hatayı veriyorsa, index veya default gibi bir açılış sayfası sunucu üzerinde bulunmuyordur.Eğer www.domain.com/test.asp gibi bir link açılmıyorsa ve bu hatayı veriyorsa sunucu üzerinde test.asp dosyası bulunmuyor demektir. Bu durum dosyaların eksik aktarılmasından kaynaklanabileceği gibi, dosyaların bir kısmının hatalı klasör veya dizine aktarılmasından da kaynaklanıyor olabilir.

İnternetin bu kadar geniş kitlelere ulaştığı ve artık gündelik bir gereksinim olduğu günleri yaşasak da, bir zamanlar hal böyle değildi. Hatta internet denilen icat yalnızca bilgisyarları birbirine bağlamak için kullanılıyordu, bugünkü gibi web tarayıcıları yoktu.

1980’lerde, CERN laboratuvarlarında bir grup bilim adamı tarafından, tamamen iç ağlarında çalışan bir yapıydı “www”, yani “world wide web”. 404 numaralı ofislerine yerleştirdikleri server’ın veri tabanı zamanla büyüdü. 2-3 kişiden daha fazlası bu bilgisayara erişmeye başladı.

Erişim isteği oluştuğunda; bilgisayar aşırı yüklenmeden, server’ın aranan veriyi bulamamasından, verinin silinmesinden veya kırık linklerden dolayı bu hataya “404 numaralı oda hatası” demişlerdi. HTTP protokolü çıktığında ise bu isim unutulmayarak “404:file not found” hatası olarak literatüre geçmişti.

İlginç 404 Sayfa Bulunamadı Hatası Tasarımları

Hypertext’in Tarihçesi Daha Da Eskiye Gidiyor!

Aslında “hypertext” dediğimiz “köprü” bağlantıların, yani bir sayfa tıklanınca başka bir sayfaya gitmemizi sağlayan teknolojinin temeli 1945’e kadar gidiyor. Bu tarihte Vannevar BushMemex” isimli analog bir cihaz yaparak zamanının çok ötesinde fikirler ortaya atmıştı. Ancak Bush’un fikirleri 1960’lara dek gerçekleştirilemedi, bu tarihten sonra dijital bilgisayarlar yapılabildi.

IT efsanesi Ted Nelson, Bush’un bazı fikirlerini Xanadu projesi ile hayata geçirebildi. Bu sırada Douglas Engelbart da insan-bilgisayar etkileşimi üzerine çalışmalarda bulunuyordu. Bu iki bilim adamından sonra, köprüleme mantığı CERN laboratuarlarında geliştirilen HTTP protokolünde kullanıldı; günümüzde hala kullanıyoruz ve yakın gelecekte de kullanıyor olacağız.

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.