3D Yazıcı Nedir ? 3D Yazıcı Nasıl Çalışır ?

3D Yazıcı Nedir  Nasıl Çalışır

3D Yazıcı yada 3D printer olarak da adlandırılan 3 boyutlu CAD çizimleri yine 3 boyutlu katı bir neseneye çevirebilen makinelere denmektedir.

Üretim teknolojilerinde yenibir çığır açan 3D yazıcılar insanların hayal güçlerini zorlamaya devam ediyor.Bu yeni teknoloji 3 boyutlu yazıcılar sadece tasarımcılara yada mühendislere değil artık herkese hitap etmesi ile de yaratıcı fikir sahiplerine çok ilginç tasarımlar ve ürünler ortaya çıkarması konusunda hayli yardımcı olacağa benziyor.

3d-printer-foto2-300x2253D Yazıcı yada 3D printer olarak da adlandırılan 3 boyutlu CAD çizimleri yine 3 boyutlu katı bir neseneye çevirebilen makinelere denmektedir.

Üretim teknolojilerinde yenibir çığır açan 3D yazıcılar insanların hayal güçlerini zorlamaya devam ediyor.Bu yeni teknoloji 3 boyutlu yazıcılar sadece tasarımcılara yada mühendislere değil artık herkese hitap etmesi ile de yaratıcı fikir sahiplerine çok ilginç tasarımlar ve ürünler ortaya çıkarması konusunda hayli yardımcı olacağa benziyor.

 

3D Printer nasıl çalışır?
Oluşturmak istediğiniz yada hayal ettiğiniz objenin öncelikle tasarımını yapmanız ile başlar.Bu tasarım 3 boyutlu bir tasarım olduğu için gerekli programlara ihtiyaç var.

Bu programlar SolidWorks, AutoCad, Rhino3D, Bonzai gibi genellikle kullanılan yüksek maliyetli yazılımlar bulunduğu gibi, Google Sketchup, FreeCad gibi çok başarılı ücretsiz yazılımlar da mevcuttur.Ya da üç boyutlu tarayıcı aracılığı ile bir objeji tarayarak da baskı işlemi için hazırlanmış olabilirsiniz.

Bu işlemi basit bir anlatımla şöyle özetleyebiliriz; normal bir yazıcıdan kağıta bir baskı almak için önce Word (.doc) veya PDF dosyası hazırlamanız gerekiyor ya da elinizde hazır bir belge varsa, bunu bir tarayıcıda (scanner) tarayıp dijital çıktısını almamız gerekiyor.

3D yazıcıları kullanmamız için de 3 boyutlu çizim dosyalarını (.STL, .OBJ) formatında yüzlerce hatta binlerce katmanlara ayrılmış çizimleri yazıcıya göndermek gerekir.Böylelikle 0.1 mm kalınlığında.Bu dilimlenmiş katman verileri üç boyutlu yazıcıya aktarılır ve üç boyutlu yazıcı katmanları örmeye başlar. Katmanlar üzt üste eklenerek sonunda üç boyutlu nesne inşa edilmiş olur.Katmanları örmekte kullanılan madde ABS, PLA ve benzeri termoplastik malzemeler ile yapılır.

 

Üç boyutlu yazıcı ile neler yapılabilir?
3 boyutlu yazıcılar ile herhangi bir 3 boyutlu nesne ve objeleri oluşturabiliriz.Hayal gücünüz ve yaratıcılığınızı birleştirerek yeni tasarımlar oluşturmanız artık bu makineler ile çok kolay olacak.Herhangi bir CAD yaılımı ile tasarlayıp çizdiğiniz nesne 3D printer ile kısa bir sürede oluşturulabilir.Üç boyutlu yazıcıların kullanım alanı çok geniştir aşağıda bu alanlardan bazılarını sıralamak gerekirse;
-Oyuncak Sektörü Özelleştirilmiş oyuncak baskı yapılır.
-Maket yapımı ve robot tasarımı
-Kuyumcular için takı tasarımı
-Kişiye özelleştirilmiş hediye tasarımı
-Yedek Parça ve Sanayi: Herhangi bir ürünün veya makinenin parça tasarımı için kullanılır.
-Ürün Geliştirme ve Tasarımcılar: Yeni ürün tasarımı için tasarımı yapılmış ürünleri gerçekleştirmek için kullanılır.
-Kalıpçılar: Kalıp maaliyetini düşürmek için prototip baskı yapmak için kullanılır.
-Mimarlar ve İnşaat firmaları: Yeni bir projenin maketini ucuz ve hızlıca elde etmek için kullanılır.
-Medikal Uygulamalar: Medikal sektöründe birçok uygulaması olan 3 boyutlu yazıcılar ile protezler, plastik alçı vs. üretmek için kullanabilirsiniz.
-Sipariş üzerine tasarlanmış robotlar, oyuncaklar ya da aksesuarlar
-Daha ya­ratıcı, yenilikçi ve ilginç sanatsal tasarım eserleri ser­gilenebilecek.
-Otomobil, uçak gibi ürünlerin dış gövdeleri ve büyük parçaları, fabrikalardaki büyük yazıcılarla bu­günkünden çok daha hızlı üretilebilecek. Örneğin Boeing bazı uçak parçalarını, Audi’yse bazı otomo­bil parçalarını şimdiden bu şekilde üretmeye başla­mış bile.
-Bazı klasik otomobillerin piyasada zor bu­lunan yedek parçaları da hâlihazırda 3D yazıcılar ile üretiliyor.

Kullanılan teknikler arasındaki en belirgin fark katmanların nasıl yığıldığıdır. Bazıları malzemeyi eritip yumuşatarak katmanları oluşturur, diğerleri ise sıvı haldeki malzemeleri doğrudan yığar ve yığ­ma işleminin hemen ardından malzeme sertleştirilerek ürüne son hali verilir.

3D Yazıcı 3D Printer Hakkında Bir Video

 

3d-yazici-23d-yazici-3-300x199

3D Printer alırken nelere dikkat edilmeli?
Hardware – Donanım: 3D yazıcının uzun ömürlü ve güvenilir bir donanıma sahip olması gerekir.
Software – Yazılım: 3D yazıcının yazılımı baskı kalitesi için çok önemli bir etkendir. 3D yazıcının yazılımı bilgisayar’daki 3 boyutlu çizimi yazıcıya aktarır ve bunu yaparken baskı kalitesini hesap etmektedir.Çizimdeki kıvrımlara destek (support) atılacağı için, yazılımın kolayca temizlenebilecek destekleri hesaplaması gerekir.
Baskı tutarlılığı ve istikrar: 3D yazıcıları karşılaştırınca, en önemli faktörlerden biri tutarlı ve istikrarlı çalışmasıdır. Birçok 3 boyutlu yazıcı kaliteli baskı yapabilir fakat değişik çizimlerde aynı performansı göstermeyebilir.
Baskı kalitesi ve detay: 100 mikron (0.1 mm) katman kalınlığında çözünürlük ve üzeri baskı detayına sahip olmalıdır.
Hammadde fiyatı: 3D yazıcının kullandığı hammadde fiyatı maaliyetlere yansır.
Teknik destek ve eğitim: 3D yazıcı alırken hem yazıcıda oluşabilecek parça problemleri hemde doğru kullanım için gerekli eğitimi sağlayabilecek güvenilir bir firmadan alınması tercih edilmelidir.

Kaynak: Bilgi Ustası

Sevebilirsin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.